Gezondheid

Yoga: Sirsasana

Sirsasana, ‘Ondersteunende hoofdstand houding’

In dit artikel zullen we kijken naar de hoofdstand: Sirsasana. De volledige naam is eigenlijk Salamba Sirsasana, wat ‘Ondersteunde Hoofdstand Houding’ betekent. Salamba betekent in deze ‘met hulp/ondersteuning’, Sirsa is het Sanskriet woord voor ‘hoofd’ en Asana betekent ‘houding’. Sirsasana wordt ook wel de koning van de asana’s genoemd vanwege de vele voordelen zowel fysiek als mentaal.

Fysieke voordelen

De hoofdstand wordt ook wel eens een omgekeerde berghouding genoemd: je staat als een berg, maar dan ondersteboven! Beoefening van deze balanshouding stimuleert kracht en het evenwicht(gevoel). Spieren in je buik, rug, nek, schouders en armen worden aangesproken in deze houding en daarmee versterkt. En omdat ondersteboven alles anders lijkt, vergroot het enorm je lichaamsbewustzijn en je coördinatie.

Omdat het een inversie (omgekeerde houding) is waarbij het zuurstofrijke bloed vooral aanwezig is in het bovenlichaam, stimuleert het endocriene klieren zoals de pijnappelklier, hypothalamus en hypofyse, wat een zeer gunstig effect heeft op de algehele gezondheid. Ook de bloedsomloop en de conditie van het hart verbeteren door het regelmatig beoefenen van deze asana. Verder heeft de hoofdstand een revitaliserend effect op de hersenen en verbetert je concentratie en je geheugen.

Energetische voordelen

De levensenergie wordt in yogatermen ook wel Prana genoemd. Deze levensenergie krijgt een flinke stimulans door middel van het ondersteboven staan op je hoofd. Udana prana staat voor balans en zorgt voor een opwaartse en positieve energie. Het bevordert je creativiteit en zet je zowel fysiek als mentaal weer in beweging. Dus als je even vastloopt: ga op je kop staan!

Mentale voordelen

Eerder werd al genoemd dat het beoefenen van de hoofdstand een gunstig effect heeft op de hormoonklieren en daarmee dus ook voor je hormoonhuishouding. Als je hormoonhuishouding in balans is, zul je dat ook merken aan hoe je in je vel zit. Mentale vermoeidheid, gevoelens van depressie en angst verminderen. Het herhaaldelijk doen van balansoefeningen en deze wat langer aanhouden versterken je niet alleen fysiek, maar stimuleren ook mentaal je evenwichtsgevoel! De houding helpt je om je aandacht te richten en je stevig verankerd te voelen (in jezelf).

In mijn yogalessen krijg ik terug van mensen die voor het eerst of sinds lange tijd weer in een hoofdstand kunnen blijven staan, dat ze zich weer wat zelfverzekerder voelen. Langzaam komt het vertrouwen in de potentie van het eigen lichaam naar boven, wat dus een positieve uitwerking heeft op het zelfvertrouwen. Daarnaast wordt het beoefenen van deze houding als erg leuk ervaren; spelen voor volwassenen. Hier word je blij van!

De houding

Om de hoofdstand goed te kunnen uitvoeren is het handig om wat lengte in je beenspieren, voornamelijk de hamstrings, te hebben, krachtige en open schouders en voor de verbinding tussen boven- en onderlichaam zijn sterke rugspieren en buikspieren geen overbodige luxe. Voorbereidende oefeningen op deze gebieden helpen je om de hoofdstand goed uit te voeren.

Contra-indicaties

Het oefenen van deze uitdagende en ook soms wat spannende omgekeerde houding is niet voor iedereen geschikt. Bij de volgende indicaties is het wellicht beter om deze asana over te slaan: bij schouder/nek klachten, bij hoge bloeddrukklachten, hartproblemen, osteoporose, glaucoom, migraine. Er wordt gediscussieerd over het feit of je kinderen onder de 7 jaar oud dit moet laten doen, omdat hun schedeldak nog wat kwetsbaar kan zijn. Ook lees je verschillende meningen over of het voor zwangere vrouwen geschikt is. Hoe groter de buik, hoe lastiger de balans, dat lijkt mij in ieder geval logisch.

Auteur: Judith Zieltjens, yogadocent bij YOGAplaza Oss

Probeer nu drie gratis proeflessen na keuze bij yogaplaza oss

www.yogaplazaoss.nl/bewustzijnzo

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *