Mind

Gelukkig worden van binnen uit, bereik je met je hormonen

We hebben ze allemaal in ons lichaam: gelukshormonen! Begrijpen hoe deze chemische geluksstofjes op natuurlijke wijze worden geactiveerd, kan erg nuttig zijn. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat jij je gelukkig voelt van binnen uit.

Endorfine

Het hormoon endorfine is hét hormoon om je humeur te verbeteren. Het stuurt signalen naar je hersenen van welbevinden en geluk.

Het wordt geproduceerd tijdens lichamelijke inspanning. Bewegen en sporten is een van de meest effectieve manieren om het endorfineniveau te verhogen.

Zorg dat je minstens een half uur beweegt om de aanmaak van endorfine te stimuleren.

Dopamine

Dopamine wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond zoals sporten, eten, seks hebben en verliefd zijn.

De afgifte van dopamine brengt een golf van geluk met zich mee.

Serotonine

Serotonine heeft invloed op onze gemoedstoestand en stemming. Het heeft een positieve werking op emoties en is zelfs vergelijkbaar met de werking van antidepressiva.

Ons brein produceert serotonine bij beweging en onder de invloed van zonlicht. Ga in de winter dus vaak voor een wandeling naar buiten.

Daarnaast wordt serotonine ook aangemaakt in je darmen. Producten rijk aan L-tryptofaan, zoals eieren, sojaproducten, spinazie en peulvruchten steunen het serotoninegehalte.

Oxytocine

Door middel van aanraking wordt het gelukshormoon oxytocine aangemaakt. Veel knuffelen is dus aan te raden. Het geeft je een tevreden en blij gevoel.

Acht keer per dag knuffelen zorgt voor een hoog oxytocinegehalte.

Vrouwen minstens 20 seconden en mannen minstens 30 seconden tot een minuut. Deze frequentie is werkelijk onderzocht.

Bij gebrek aan een persoon om mee te knuffelen, kun je ook een massage boeken of je lieve huisdier veel knuffelen.

Hormonen hebben ontzettend veel invloed op ons welbevinden. Ze zijn verantwoordelijk voor vele processen in ons lichaam. Een fijn gevoel dat we de aanmaak van onze gelukshormonen een handje kunnen helpen, om een heerlijk geluksgevoel te ervaren.

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *