Ervaringsverhalen,  Mind

Biodanza, de dans van het leven

Bewustwording door te dansen, het lijkt een droom. Iets wat je graag doet en daar ook nog van kunnen groeien als mens? De danssessies van Biodanza zijn gericht op zelfontplooiing en het verhogen van de levenskwaliteit door middel van dans en groepservaring. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik besluit een les te volgen.

Iedereen begroet elkaar hartelijk als ik aankom bij de Biodanza van Andrea Geurts. We gaan zitten in een kring en nemen even een moment van rust. Ik voel veel verbinding onderling, veel echtheid. Het is een hechte groep maar ik voel me meteen welkom als nieuweling.

We gaan niet praten maar twee uur lang dansen. Dansen zoals jij zelf wilt, alles is goed, alles mag. Andrea zet de muziek aan. Elke nummer dat we horen brengt een emotie in ons los. Andrea begeleidt ons van het ene naar het andere nummer. Zuid- Amerikaanse klanken galmen luid door de boxen. Ze laat haar dans zien zodat we zelf ook durven… zodat we zelf ook zien: niets is te gek, ga mee in het moment. Kom los. Geef je over. Voel!

Serge Mendes en zijn nummer Sambadouro klinkt zwoel en swingend door de boxen. “Dans, huppel, ga met het tempo mee.” roept Andrea. Ik voel me vrolijk worden, van de bewegingen, van de muziek en van de sfeer.

Dan horen we de Bee Gees- ‘Staying Alive’ en Andrea vraagt ons vastberaden door de zaal heen te stampen. Naar voren te bewegen. En te lopen alsof we alles onder controle hebben. De muziek en de manier van lopen geeft me meteen een boost aan energie. Staying Alive! Vastberadenheid!

Ik voel wat elk nummer met me doet. Ik voel dat ik in het dagelijks leven soms niet zo vastberaden ben.

Dan komt het volgende nummer. Ze vraagt ons te bewegen alsof we uren, dagen vastgezeten hebben in ons lichaam. Dans het los. Vast in ons hoofd. Vast in ons leven. Vast in onze eigen patronen. Dans het los. Beweeg je schouders, knieën, bekken, hoofd, armen, gezicht. Alles zelf lekker laten rollen en zwaaien en tegelijk ook het ritme toelaten. Ik zwaai en gooi alles los. Met mijn armen in de lucht, dans ik en ik voel me vrij… zo vrij. De opluchting is intens.

De muziek is variërend bij Biodanza en nu horen we de pianoklanken van Chopins “Prelude”.

Naar binnen keren. Ik merk dat ik op deze muziek heel anders dans dan daarnet. Deze klanken brengen je bijna automatisch naar binnen, naar de stilte, naar je gevoel. Thuis luister ik nooit naar Chopin maar ik voel nu hoeveel het met mij doet. Het geeft me het gevoel van nostalgie, van wat had kunnen zijn, van dromen die niet zijn uitgekomen, teleurstellingen en ervaringen die ik eigenlijk helemaal niet had willen meemaken. Een traan biggelt over mijn wang. Een ander meisje begint te huilen. Ik ben niet de enige die geraakt wordt… diep vanbinnen.

We blijven in beweging. We blijven dansen. Door de bewegingen, en het dansen, kan het lichaam loslaten. Teleurstellingen, pijn en verdriet die zijn opgeslagen in ons lichaam vinden nu een manier om los te komen. Blijf dansen, blijf bewegen op de schitterende pianoklanken van Chopin.

Biodanza is niet zomaar een dans het is ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro Araneda uit Chili. Rolando deed onderzoek naar de effecten van muziek en dans bij verschillende personen. Hij onderzocht daarbij het onbewuste en de verschillende staten van bewustzijn. Biodanza is een systeem om weer in contact te komen met jezelf, met je gevoel. Wereldwijd kun je de cursussen van Biodanza volgen en gelukkig ook in Cuijk bij Andrea Geurts.

Wat mij vooral raakt is de samenhorigheid van de groep. Een fijn stel mensen, die dansend elkaar in de ogen aankijken, die samen lachen en soms huilen. In deze twee uur heb ik zonder met elkaar gesproken te hebben, meer verbinding kunnen voelen dan met menig ander.

Dankjewel voor deze mooie Biodanza-ervaring Andrea Geurts.

Andrea Geurts: ”Je kunt pas echt vrij zijn als je je grond gevonden hebt. Pas wanneer je jezelf helemaal kunt omarmen, pas als je op eigen benen kunt staan, pas wanneer je alles van jezelf helemaal vrij kunt ‘zijn’, dán zal waarachtige vrijheid je toe vallen.

We oefenen in het ‘aarden’. In het leren durven vertrouwen op de grond onder je voeten. In het leren vertrouwen op je eigen lichaam. Op wat je buik je te zeggen heeft, vertrouwen op je impulsen. Ook oefenen we in het openen van je borstgebied; je hart. Jezelf te openen voor alle klunzigheid van jezelf, je sturende stemmetjes. Het openen van het pad naar je verdriet, oud of nieuw. En verborgen plezier. Kinderlijke pret die diep opgeborgen is. Het vinden van je eigen hartslag en je ademhaling.

Biodanza is zo aards als het maar kan. De dans van het leven.”

Wil je graag een proefles volgen neem dan contact op met Andrea Geurts.

Tel: 06-83586219

Danszaal Markt 3 Cuijk

heeldanserij.nl

Auteur: Fleur de Hondt

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *