Gezondheid

Ontdek de magie van koude training

Koude training, je ziet het steeds vaker voorbijkomen. Maar wat is het nu precies? En wat kan het je opleveren?

Bij koude training kun je denken aan koud afdouchen, een koud ijsbad of wellicht winterzwemmen in een meer. Het levert super veel gezondheidsvoordelen op. Daarnaast ook een flinke energieboost! Het is een kwestie van wennen en doorzetten. Een absolute aanrader!

De juiste mindset

Waarschijnlijk schieten er nu allerlei mitsen en maren door je hoofd. ‘Nee, ik hou niet van kou… Kan ik dit wel? Misschien een andere keer…’ Wist je dat dit allemaal stemmetjes van jouw ego zijn?

Je ego vindt het spannend en wil het liefst bij het oude vertrouwde blijven. Dat is oké, want het egostemmetje zorgt ook goed voor jou. Om te kunnen groeien als mens, kan het wel heel mooi zijn om een keer uit je comfortzone te stappen en een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Je leert in een koude training hoe de juiste mindset jou kan helpen in moeilijke situaties, door middel van het overwinnen van het ongemakkelijke gevoel van de koude. Maar hiermee ook met obstakels in het echte leven. Weten en ervaren dat je meer kunt, dan je denkt, geeft je een ontzettend grote boost! Het ultieme WAUW gevoel daarna, is onvergetelijk.

Waarom koude training?

 1. Je traint het hele cardiovasculaire systeem. Dit heeft een positief effect op jouw doorbloeding.
 2. Koude zorgt dat je cellen weer gevoeliger worden voor insuline. Daardoor is het ook gunstig voor diabetes type 2.
 3. Afvallen: je metabolisme gaat omhoog en je maakt bruin vet aan.
 4. Je krijgt meer energie.
 5. De warmteregeling in je lichaam wordt verbeterd. Je kunt sneller opwarmen als het koud is. Er wordt gezegd dat het ook positief bij opvliegers is. Ze worden minder intens.
 6. Bij koude training met een watertemperatuur lager dan 16 graden, maak je na 30 seconden al meer witte bloedlichaampjes aan. Hierdoor zal je weerstand verbeteren.
 7. Mentaal word je sterker en leer je goed focussen.

Voorbereiding koude training

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Wat heb je nodig:

 1. De juiste mindset: weet waar je het voor doet. Zorg voor een reden waarom je het zou doen.
 2. Bereid je geestelijk voor. Door koude komt je lichaam tijdelijk in een stressreactie. Visualiseer het: zie jezelf sneller ademen en breng in gedachten je ademhaling omlaag. Zo heb je meer controle over je ademhaling.
 3. Bepaal de duur van je training bij koud douchen. De ideale duur is twee minuten met een temperatuur onder de 16 graden.
 4. Focus op ademhaling. Adem lang en langzaam uit.

Ijsbadworkshop

Mocht je hier nou nog meer over willen leren en een echt ijsbad willen trotseren? Op vrijdagmiddag één december 2023 geef ik weer een ijsbadworkshop in mijn praktijk in Mill. We doen dit met een klein groepje van zes tot acht mannen en vrouwen. Daardoor is er veel persoonlijke aandacht voor jouw eigen proces. Aandacht voor waar jij doorheen gaat en wat jij ervaart.

Door de kleine groep sta je er als een “team”. Een team dat deze uitdaging aangaat. Weet ook dat tijdens deze middag niets verplicht is. Dus ook het ijsbad niet. Durf je het op dat moment toch niet aan? Dan is dat helemaal okay. Toch kun je dan nog steeds veel leren en ervaren tijdens deze middag. Zoals de kracht van de adem en mindset!

Op mijn website zuiverenpuurpraktijk.nl/ijsbadworkshop vind je alle informatie. Ook info voor de overige data’s.

Een ijsbadworkshop kost € 95,-.

Wil je nog meer leren over koude training luister dan mijn podcast via Holistisch in balans podcast | #07 Boost jouw energie met koude training (springcast.fm).

Manon Van Bakel

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *