Gezondheid

Recept Preisoep

De vijf geheimen van de prei

Prei is op smaakgebied het broertje van de ui. Niet zo gek, want deze groenten vallen allebei onder de uienfamilie. Dat prei bijna overal bij past en zijn smaak niet laat verbloemen, is wel duidelijk. Maar wat zijn de geheimen van deze langwerpige bladgroenten?

Geheim 1: Het onderste deel is het lekkerste

Wil je het lekkerste deel van de prei gebruiken, dan moet je aan de onderkant zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is het kontje eraf snijden. Snijd de prei in dunne ringen en verwerk het in een ovenschotel, soep of wok gerecht. Het bovenste deel ook mee snijden want daar zitten juist weer de meeste vitamines.


Geheim 2: Er bestaat zomerprei en winterprei

Het maakt niet uit of het hoogzomer of hartje winter is; het hele jaar door is prei verkrijgbaar. In de lente en zomer zijn de stengels dunner en lichter van kleur. Koop je in de herfst of winter deze groente, dan is hij wat dikker en donkerder. De smaak is in ieder seizoen vrijwel hetzelfde.


Geheim 3: Prei is goed voor de stembanden

De oude grieken prezen de prei om zijn goede eigenschappen voor de keel. Aristoteles gaf aan dat hij een heldere stem had gekregen door de prei en het zijn stem sterker had gemaakt.

Geheim 4: Een zoute tegenhanger is welkom

Prei smaakt zoeter dan ui, vooral na het bereiden. Daarom is een zoute tegenhanger lekker. Denk aan olijven of kaas. Maak bijvoorbeeld een preikaassaus om chips of stokbrood in te dippen, een stampot van prei en brie of verwerk deze groente in een ovenschotel met zalm en aardappels.

Geheim 5: Prei is een vitaminebom

Naast dat prei een heerlijke smaakmaker is, is het ook een vitaminen-, mineralen- en vezelbom. Deze groene bladgroenten bevat bijvoorbeeld veel vitamine A. Goed voor je ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem. Het gehalte Vitamine K mag er ook wezen, dit helpt mee voor een goede bloedstolling. Plus een hoge hoeveelheid vitamine C, een vitamine die extra welkom is in de herfst en winter. Daarnaast bevat deze langwerpige bladgroenten veel vezels, belangrijk voor een gezonde stoelgang. Ook zorgen vezels ervoor dat je na het eten langer vol zit. Dat scheelt weer snackattacks!

Recept Preisoep 4 personen

  • 3 preien (in ringen, ca. 400 gram)
  • 400 gr aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 groentebouillontabletten
  • 700 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml kookroom
  • Snuf zwarte peper
  • olie of boter om te bakken

Bereiding

 Fruit de fijngehakte knoflook aan in een soeppan met een beetje olie of boter. Voeg de aardappels in schijfjes of stukje toe en bak een paar minuutjes mee.

 Doe dan de prei erbij en bak ook een paar minuten mee. Voeg een snuf kerrie toe. Giet het water erbij en voeg de bouillontablet toe en laat oplossen. Kook de soep ca. 15 minuten tot de aardappels goed gaar zijn.

 Pureer de soep fijn met een staafmixer. Voeg de room toe en roer er doorheen. Breng de soep op smaak met een snuf peper en indien nodig een beetje zout.

 Tip: voeg eventueel wat vega gebakken spekjes toe.

Deel dit op social media 🙏

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *