Gezondheid

De geneeskracht van kersen

Wetenschappers hebben de kers weer helemaal geherwaardeerd en gebombardeerd tot supervoedsel. Kersen kunnen diverse ziekte zoals hart-en vaatziekten, jicht, artitis, behandelen en genezen. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van fytonutriënten in kersen. Een heerlijk zomer fruit en goed voor je lichaam.

Ontstekingsremmend

Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, worden kersen in verband gebracht een ontstekingsremmende werking. Onder andere met het verlichten van chronische ontstekingsziektes, zoals artritis en jicht. Uit een ander onderzoek bleek dat jichtlijders die minstens één jichtaanval hadden gehad in het afgelopen jaar, en die vervolgens 2 dagen tussen de 15 en 30 kersen per dag aten, hiermee de kans op een nieuwe aanval met 35% verminderden. Dit zou voor een deel komen doordat er anthocyanen in kersen zitten. Die zorgen voor de dieprode kleur van de vrucht. Stelregel zou zijn; hoe donkerder de kers, hoe sterker het ontstekingsremmende effect. Voor de goede orde moet gezegd worden dat reguliere medicijnen nog niet in staat zijn geweest om artrose te genezen. Kersen kunnen de oorzaak van artrose en andere reumatische aandoeningen niet wegnemen, maar wellicht wel de klachten verlichten en eventuele aanvallen verminderen.

Goed voor de stoelgang

Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking.

Goed voor je weerstand

Kersen bevatten veel antioxidanten. Onder andere vitamine A, kaempferol en hydroxykaneelzuur. Antioxidanten zorgen voor een betere weerstand en versterken het immuunsysteem. Kersen bevatten ruim 2 keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.

Goed voor de hersenen

Uit een artikel gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt, dat de verschillende fytochemicaliën in kersen een gunstig effect hebben op de zenuwcellen, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert.

Vitaminebom

Kersen zijn vooral rijk aan vitamine A en C. In 100 g kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Ook vitamine C is goed vertegenwoordigd met 17% van de ADH.

Goed voor je hart

Net als al het ‘superfood-fruit’, zijn ook kersen goed voor je hart. De combinatie van fytochemicaliën en kalium helpen om je bloeddruk op peil te houden, beschermt het goede cholesterol in je lichaam en houdt de aderen gezond.

Herstellen spieren sneller

Uit een onderzoek van de Universiteit van Vermont, bleek dat kersen de spieren sneller doet herstellen waardoor je na het sporten minder spierpijn hebt. Dat is niet alleen van belang voor topsporters, maar voor iedereen die aan lichaamsbeweging doet. Dit komt door de krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, die de pijnlijke spieren kalmeren.

Goed voor de bloeddruk

Uit een recent onderzoek is gebleken dat kersen een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. In dit onderzoek kregen mannen met een hoge bloeddruk 60 ml geconcentreerde zure kersensap te drinken, wat gelijk staat aan ongeveer 180 kersen. Drie uur na het drinken van het kersensap was de bloeddruk aanzienlijk lager.

Goed voor de huid

Kersen (en dan vooral zure) bevatten veel retinol. Retinol (vitamine A) is een in vetoplosbare vitamine die een positieve invloed op onze huid heeft. Bij een onderzoek onder vrouwen tussen de 26 en 44 jaar verhoogde de behandeling met retinol na zes maanden de elasticiteit van de huid met 10,7%, terwijl de viscositeit met 15,8% daalde.

Vermindering van buikvet

Uit een studie is gebleken dat zure kersen het percentage buikvet zou verminderen. Men constateerde dat ratten met een hoog vetpercentage, die werden gevoed met zure kersenpoeder, na afloop minder lichaamsvet hadden dan de ratten die geen zure kersenpoeder aten.

Bron: doctor.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *