Gezondheid

EEN GEZOND EN GEBALANCEERD LEVEN VOOR IEDEREEN

We worden in de media overspoeld door adviezen over onze gezondheid en de meeste mensen willen ook echt gezonder leven. Maar welk advies past het beste bij jouw leven? En hoe hou je het vol als je het zo druk hebt en de omgeving vol staat met verleidingen? Met het risico dat je wilskracht afbrokkelt en je terugvalt in je oude patronen. Om gezondere keuzes te maken is het dus belangrijk om je gewoontes aan te pakken. Hiervoor heb je een goede coach nodig. Iemand die luistert, iemand die aansluit bij de keuzes die jij wilt maken, iemand die jou stapje voor stapje naar een gezondere leefstijl begeleidt.

Ronda Steur is zo iemand, zij kan jou helpen. Zij is Ronda leefstijlcoach bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Daarnaast is zij gelicenseerd CooL uitvoerder. Ze is enthousiast en bezit veel kennis. Haar lichte accent verraadt haar Amerikaanse afkomst. Vol passie spreekt ze over haar doel om mensen een gezonder en gelukkiger leven te kunnen bieden.

Hoe ga je te werk?

De eerste stap in mijn aanpak is de huidige situatie in kaart brengen. Hoe ziet je leven er nu uit? Wat wil je bereiken? Ik begeleid jou in het maken van je eigen keuzes. Wat gaat er al goed? Waar liggen de kansen voor verbetering? Jij bepaalt waar je aan wil werken en jij bepaalt het tempo. Uitvinden wat jou motiveert is hierbij essentieel. Waar krijg je energie van? Waarvan juist niet? Daarna help ik jou om concrete, haalbare doelen te stellen. Door stapsgewijs kleine veranderingen in je dagelijkse leven aan te brengen, veranderingen die je zelf hebt gekozen, is het makkelijker vol te houden. Het aanleren van deze nieuwe en gezonde gewoontes kost tijd, maar zorgt voor een blijvend resultaat.

Kun je een voorbeeld geven van een stapsgewijs kleine verandering?

Soms vertelt een coachee dat hij of zij eigenlijk elke avond wil gaan wandelen maar het er uit uiteindelijk toch niet van komt. Dan stel ik voor om dan een plan te bedenken zoals: Als ik thuiskom van mijn werk, dan trek ik meteen mijn sportschoenen en ga ik na het eten wandelen. Als je je sportschoenen al aan hebt, dan ga je namelijk niet voor de tv zitten. Je bent dan veel eerder geneigd om te gaan. Zo zijn er verschillende tools om veranderingen in je leven makkelijker te maken. Met een coach krijg je de tools mee voor gedragsverandering en leer je de regie te nemen over jouw eigen gezondheid.

Een leefstijlcoach kijkt verder dan alleen naar gezond eten en bewegen. Waarom is dat zo belangrijk?

Een gezonde leefstijl bestaat uit vele aspecten, die invloed hebben op elkaar en op je gezondheid. Het is belangrijk om te kijken naar het totale wellbevinden van iemand zowel fysiek, mentaal als sociaal. Het gaat om balans. Dus niet alleen voeding en beweging spelen een belangrijke rol in een gezond leven. Voldoende ontspanning en zingeving is ook essentieel. Om een voorbeeld te noemen: als jij slecht slaapt, heb je overdag weinig energie. Je lichaam wil juist energie, je lichaam dus zal je lichaam een honger signaal geven. Voeding geeft immers energie. Dus zul je sneller gaan snacken, met het risico zwaarder te worden. De oplossing is dan niet noodzakelijk de sportschool. Als je het slaapprobleem aanpakt, heb jij overdag minder honger en dat heeft weer een positieve invloed op je gewicht. Daarom is het zo belangrijk om naar alle aspecten in je leven te kijken. Op zoek te gaan naar die balans.

”EEN GEZONDER, MAAR VOORAL OOK EEN GELUKKIGER LEVEN. WEER LEKKER IN JE VEL ZITTEN, RUST VINDEN, MEER ENERGIE HEBBEN, WEER ZELFVERZEKERD ZIJN EN EEN BETER ZELFBEELD HEBBEN, DAT GUN IK IEDEREEN”

Je bent pas begonnen met het aanbieden van het CooL programma in Cuijk. Kun je daar iets over vertellen?

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en is een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een extra risicofactor of obesitas (BMI 30+). Het is een tweejarig programma dat volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico en. Het bestaat uit zowel individuele als groepsbijeenkomsten met 8-12 deelnemers. De aanpak is gericht op gedragsverandering door het stapsgewijs aanpassen van het leefpatroon. Om deel te nemen heb je een doorverwijzing nodig van je huisarts. Meer informatie en alle voorwaarden zijn te lezen op mijn website.

Wie kan zich nog meer bij je aanmelden?

Iedereen die een paar tot meerdere kilo’s te zwaar is en daar verandering in wil brengen. Iedereen die meer wil bewegen. Iedereen die meer energie en tijd wil hebben om meer uit het leven te kunnen halen. Eigenlijk iedereen die gezonder wil leven. We gaan samen kijken wat haalbaar is voor jou. Wil je niet naar een sportschool, dan hoeft dat ook helemaal niet. We gaan kijken Wat jij leuk vindt. Begin met een eerste stap. Durf die stap te nemen en laten wij samen op zoek gaan naar een gezonde leefstijl die echt bij jou past.

Wil je na het lezen van dit interview ook een afspraak maken met Ronda Steur voor een vrijblijvend

kennismakingsgesprek, neem dan contact op.

RLS leefstijlcoaching

Ronda Steur

BLCN leefstijlcoach

CooL uitvoerder

info@rlsleefstijlcoaching.nl

rlsleefstijlcoaching.nl

Tel: 06-50637608

Cuijk

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *