Gezondheid

Natuurgeneeskunde bij Menstruatieklachten

Wat ik veel tegenkom als therapeut, zijn problemen rondom de menstruatie. Veel vrouwen en meisjes hebben hier last van. We denken al gauw dat het erbij hoort. Toch hoef je geen klachten te ervaren bij een menstruatie.

Onze cyclus als seizoenen

Als vrouw zijnde hebben we allemaal met een cyclus te maken. Wij maken iedere maand eenzelfde soort cyclus door zoals de seizoenen in een jaar.

Winter – De bloeding 3-7 dagen.

We willen in deze periode van de bloeding meer naar binnen keren en rusten. Misschien wel werken, maar op onze eigen manier en flow. We zijn in deze periode gevoelig en kunnen bijvoorbeeld sneller huilen bij een film of reageren intenser op een aanraking.

Lente – De periode na de bloeding.

Dit is een creatieve periode. Een perfecte tijd om dingen op te starten. We bloeien weer op en krijgen weer zin in nieuwe projecten.

Zomer – De dagen rondom onze ovulatie.

We zijn nu het meest vruchtbaar, zowel fysiek als op andere vlakken. We krijgen veel uit onze handen en hebben er zin in! We zeggen JA tegen kansen en projecten. We voelen ons sterk en zijn extra aantrekkelijk.

Herfst -De week voor de bloeding.

We keren langzaam weer meer naar binnen. Het is een tijd om te reflecteren en te oogsten. We worden weer wat gevoeliger. Hoe dichter we bij de winter komen, de tijd voor de bloeding, hoe meer we naar binnen keren en hoe gevoeliger we worden.

Tip 1: Leef met je cyclus

De klachten die meestal voorkomen tijdens je winterperiode zijn: menstruatiepijn, krampen, hoofdpijn en emotionele gevoelens.

In de herfst: PMS klachten, opgeblazen buik, pijnlijke borsten, schommelende emoties, enz.

Onze maatschappij is gebouwd op onze lente en zomerperiode. We zijn veelal gebonden aan tijd en plaats en er wordt verwacht dat we altijd moeten knallen. Zo negeren we onze natuurlijke cyclus, We draven maar door.

Wanneer je gaat leven volgens je cyclus kan het zomaar zijn, dat je klachten enorm verminderen!

Wat je kunt doen: plan minder in je herfst en vooral je winterperiode. Neem meer rust in die tijd. Zet een stapje terug. Wees lief voor jezelf. Neem een (voeten)bad. Mediteer in deze fases extra.

In je lente en zomerperiode ga je natuurlijk lekker mee op je hernieuwde energie en ben je extra energiek. Dan doe je meer, ga je naar feestjes of op date 

Tip 2: Laat kruiden je ondersteunen.

Als fytotherapeut ga ik je ook een paar fijne kruiden aanreiken, die je kunt inzetten tijdens je herfst en je winter. Kies je gedroogde kruiden meng er (liefst) twee of drie door elkaar. Neem 1,5 theelepel van de mix en laat 5 tot 10 minuten trekken in heet water.

Neem tijdens je herfst- en winterperiode elke dag drie kopjes van deze kruiden.

Duizendblad (Achillea millefolium) Bij menstruatiepijn, krampen, uitblijven van de menstruatie en bij te veel bloedverlies.

Frambozenblad (Rubus idaeus) Bij PMS klachten, pijnlijke menstruaties en te veel bloedverlies.

Kamille (Matricaria chammomilla) Bij menstruatiekrampen en spanningshoofdpijn.

Citroenmelisse (Melissa officinalis) Bij pijnlijke menstruaties en het uitblijven van menstruaties, ook bij hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) Bij overdreven veel bloedverlies.

Tip 3; Warmte

Zoals tijdens de echte herfst of winter ook fijn is, kunnen we onze menstruatiepijnen verlichten door externe warmte toe te dienen. Neem bijvoorbeeld een warm (voeten)bad, of leg een warme kruik op je buik. Drink kruidenthee (kies hiervoor uiteraard een kruid of meerdere uit bovenstaande lijst) en kruip lekker warm onder een dekentje.

Tip 4; vraag hulp!

Menstruatieklachten, we zien het zoveel om ons heen dat we het allemaal maar normaal vinden. Maar dat is het niet! Zoek hulp bij een natuurgeneeskundige. Dit kan bij mij of bijvoorbeeld bij één van mijn collega’s. Iemand die jou helemaal ziet, holistisch te werk gaat en genezing wil van binnenuit.

De bovenstaande tips zijn een begin. Bij een één-op-één consult gaan we meer de diepte in. Wat zit er bij JOU onder? Plus je ontvangt dan een op maat kruidenrecept, voedingsadvies en nog veel meer. In mijn praktijk ‘Heel Puur’ in Boekel, help ik veel mensen van hun (chronische) gezondheidsklachten en menstruatieklachten af.

Liefs,

Soazic

Als je meer wil weten over natuurgeneeskunde en ook andere klachten wil leren verhelpen, doe dan mee met mijn jaartraject!

Een fantastisch natuurgeneeskunde programma waarin je leert van je chronische klachten af te komen en met de natuur en je eigen cyclus mee te bewegen. www.heelpuur.com/jaartraject. Met de code “BEWUSTZIJN” ontvang je maar liefst 30% korting! Ik hoop je daar te zien!

Heel Puur

Website: heelpuur.com

Instagram: @heel_puur

Facebook: @heelpuur

Mail: soazic@heelpuur.com

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *