Gezondheid,  Mind

Yoga begint pas als je de mat verlaat

Ze heeft iets weg van een goeroe, zonder dat ze het zelf door heeft. Minette draagt een mooie lange jurk en zit in kleermakerszit voor mij, op een bankje. Ze straalt een rust uit en spreekt met een bepaalde zachtheid. Met alle aandacht kiest ze haar woorden uit. Zelf noemt ze yoga: lifechanging.

Interview met Minette Jacobs

Waarom is yoga lifechanging?

Yoga begint eigenlijk pas als je de mat verlaat. Door geregeld yoga te beoefenen, kom je tot rust. Je leert om zonder oordeel te zijn. We zijn vaak zo bezig met alles om ons heen. Yoga leert je om in het hier en nu te zijn. En dat neem je mee in het dagelijkse leven.

Als je de yogastudio uitgaat en je komt bijvoorbeeld een bumperklever tegen, leert yoga je om daar minder op in te gaan, je daar minder aan te ergeren. Dat geeft zoveel rust.

Er zijn zoveel mogelijkheden voor een fijne, krachtige, vrije en gezonde levensstijl. Yoga en mindfulness zijn voor mij de basis, omdat het je leert om te gaan met weerstanden en daarbij zonder oordeel goed voor jezelf te zorgen. Dit is eigenlijk heel aards. Door met je aandacht in het nu te zijn, met compassie voor jezelf, wordt het leven een stuk prettiger.

Wat doet yoga voor je mind?

Met yoga leer je het denken even stil te zetten. Je aandacht te verplaatsen naar je lichaam. Je bent niet bezig met je buurman of anderen. Je focus is nu bij jezelf. Door te focussen wordt je concentratie vergroot. Je wereld bestaat nu uit: jij en je yogamat. Dit werkt zo bevrijdend. Mensen voelen zich anders, als ze de yogamat hebben verlaten.

Adem is heel belangrijk bij yoga. Adem is er altijd. Bij stress zit je adem erg hoog. Leren je adem in te zetten als instrument om in het ‘hier en nu’ te zijn, dat geeft rust en ontspanning.

Yoga kan ook confronterend zijn. Leren omgaan met de weerstand die je tegenkomt. Er geen label opplakken. Je hoeft niet je best te doen. Het is geen uitdaging zoals bij sporten. Je hoeft niet lenig te zijn.

Je hoeft je niet te schamen. Iedereen doet yoga op zijn eigen manier. Elk lichaam heeft zijn beperkingen. Yoga laat je zien, dat alles goed is, zoals het nu is.

Nergens aan hoeven te voldoen, is vaak een verademing.

Wordt je lichaam sterker en soepeler door yoga?

Vaak hoor ik : ”ik wist niet eens dat ik daar spieren had”. Met yoga komen alle spieren aan bod. Het verlengt je spieren. Duursporters, zoals hardlopers, hebben meestal korte spieren. Ook zij beoefenen vaak yoga voor het verlengen van hun spieren.

Met sporten wil je presteren. Bij yoga leer je om te luisteren naar je lichaam. Het verbetert je lichaamshouding, je voelt je fitter en energieker, je krijgt een sterker en flexibel lichaam en je ervaart meer balans in je leven. Maar ook je gewrichten worden versterkt met yoga. En je bindweefsel, waar vaak veel spanning zit, wordt soepeler.

Ons zenuwstelsel slaat alles op. Heeft yoga ook invloed op ons zenuwstelsel?

Ons zenuwstelsel is vaak overprikkeld door alle indrukken en info die we opslaan. We moeten zoveel. Door ons drukke bestaan is ons zenuwstelsel vaak uit balans. Met yoga werken we aan het parasympatisch zenuwstelsel. Dat is het deel dat zorgt voor rust en herstel na actie.

Naast yogalessen geef je ook mindfulnesstrainingen. Kun je daar iets over vertellen?

Veel mensen hebben het beeld dat je bij een meditatie of mindfulness je gedachtes moet uitschakelen.Maar dat is een illusie.

We hebben gemiddeld 40.000 gedachtes per dag. Het gaat er om, om anders met de gedachtes om te gaan. Je bent je gedachte niet. Juist als er veel gaande is in je leven, als je leven een wervelstorm is, durf je dan te gaan zitten?

Mindfulness is heel puur. Lichaam en adem.

Geen afleidingen met visualisaties of mantra’s, maar met oefeningen zoals een bodyscan. Wat voel je? Wat gebeurt er? Wat denk je? Met mindfulness leer je je denk en gedragspatronen te herkennen.

Je kunt je brein trainen zoals je je lichaam traint. Je krijgt oefeningen mee voor thuis.

Je krijgt inzichten hoe je reageert op situaties. Je leert op een andere manier te denken in bepaalde situaties. Dat is het mooie van mindfulness.

Je bent erg succesvol en je hebt zelfs twee yogastudios. Waardoor is Body-Motion zo’n groot succes?

De yogalessen geven we zeven dagen per week. Dat vinden mensen een groot voordeel. Ons aanbod is groot en je kunt komen wanneer je wilt, je zit niet vast aan een bepaalde les of tijdstip.

We hebben veel verschillende soorten yoga. Yoga met dynamische bewegingen waardoor je in een soort flow komt. Maar ook yin-yoga, een zachte vorm waarbij je vrij lang in een zittende of liggende houding blijft.

Met Critical Alignment Yoga ga je bewust op zoek naar de opgebouwde spanning en stijfheden in het lichaam. Goed voor rug, schouder- en nekklachten. Naast de lessen in de studio’s, bieden wij ook online yogaprogramma’s aan.

Zo kan iedereen op ieder moment van de dag yogalessen volgen. Belangrijk binnen Body-Motion is zachtheid. We moeten al zoveel. Strak en streng past niet bij ons. Vriendelijke, zorgzame aandacht voor het lichaam, zonder oordeel, dat is waar alle yogadocenten voor staan.

Ons team bestaat uit goed opgeleide, gediplomeerde en enthousiaste docenten, die hun ervaring en kennis graag met je willen delen. Alle docenten passen bij de open, persoonlijke, ontspannen sfeer van Body-Motion. Een plek om tot rust te komen, waar iedereen gelijk is en waar jij jezelf kunt ontwikkelen.

Ik hoor vaak: yoga is een levensstijl. Is dat ook zo?

Je zult merken dat je, door het toepassen van deze leefstijl, je andere keuzes gaat maken, zoals de keuze om gezonder gaan eten, beter voor jezelf te gaan zorgen en op tijd je rust te nemen. Eigenlijk zorgt elke yogales als een detox voor je lichaam, en het werkt nog dagen lang door.

Je hoeft helemaal niet in allerlei moeilijke houdingen te gaan om yoga en mindfulness als levensstijl toe te passen. En het mooie ervan is: je kunt vandaag nog starten.

De mindfulness cursus van 8 weken begint in september. De training geeft je voldoende handvatten om voor de rest van je leven te gebruiken.

Wat maakt voor jouw persoonlijk yoga zo bijzonder?

Wat voor mij yoga zo bijzonder maakt, is het contact met je lichaam. Hoe meer ik mijn lichaam ervaar, hoe minder ik mijn hoofd ben. Door contact te maken met mijn lijf, sta ik anders in het leven. Ik ga minder in op alle hectiek van de dag, alle drama.

Het leven is een struggle, maar hoe minder ik mij daartegen verzet, hoe gemakkelijker het leven wordt. Daarnaast ben ik fysiek ook sterker geworden. Vroeger werkte ik in het bedrijfsleven en deed ik veel zittend werk. Ik had veel rugklachten. ‘Je moet er maar mee leren leven’, was het antwoord. Nu heb ik al jaren geen rugpijn meer. Dit had ik nooit kunnen dromen.

Het gebeurt mij soms ook dat ik geen zin heb, om elke ochtend mijn yogamatje uit te rollen en te beginnen met mijn yogaoefeningen.

Als een zombie sleep ik mijzelf er dan naar toe. Gaandeweg voel ik wat het met mij doet. Ik krijg weer energie. Mijn hoofd raakt leeg. Ik ben veel meer bij mezelf. Hierdoor kan ik de dag weer aan. Ik vind het heerlijk om les te geven.

Op een heldere, warme, positieve en compassievolle manier maak ik je bewust van je lichamelijke sensaties en grenzen, de kwaliteit van je ademhaling, gedachtegang en gewoontepatronen. Ik help je jouw intuïtie verder te ontwikkelen, zodat jij je eigen kracht, balans en vrijheid gaat ontdekken.

Elke keer verwonder ik me weer over de verdiepingsslagen die ik blijf maken. Dit drijft mij om anderen te inspireren en er voor jou te zijn.

Yoga heeft zoveel veranderd in mijn leven. Ik ben minder out-going, ik hoef niet meer overal bij te zijn. Het is hier ook fijn. Gewoon hier in het hier en nu. Authenticiteit, er hoeft geen filter voor. Het is zo goed. Minimaliseren.

Yoga is een bewustwordingsproces.

Hoe krijg je meer bewustwording? Gewoon voelen, zijn in je lijf, meer is het niet…

Iedereen is welkom in de sfeervolle, warme en prachtige studio’s in Gennep en in Boxmeer. Bij Body-Motion is de eerste proefles altijd gratis!

Hatha Yinyasa yoga

Hatha Flow yoga

Yin Yoga

Critical Alignment yoga

Basis Ashtanga yoga

Easy flow yoga

Yoga & mindfulness

Zwangerschapsyoga

65 plus yoga

Online yoga

Mindfulness MBSR trainingen

Verminder stress in 8 weken met mindfulness door een gediplomeerde trainer met levenservaring, werkervaring, inzichten, wijsheid en passie voor Mindfulness.

Vergoedingen vanuit zorgverzekeraars mogelijk.

Maandagochtend 19 september Boxmeer en donderdagochtend 22 september Gennep.

https://body-motion.nl/yoga/lesvormen

Telefoon: 06 16674370

Studio Gennep

Maasweg 49

Gennep

Steenstraat 28A

Boxmeer

Wees maar hier, waar je ook bent

-Minette

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *