Gezondheid

Hoe werkt acupunctuur?

Chinese geneeskunde, waar acupunctuur een onderdeel van is, bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens.

Holistisch houdt in dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd, en dat alle processen in de mens met elkaar verbonden zijn.

Lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend.

Susette van Geffen heeft haar acupunctuurpraktijk in Erp en zij legt uit hoe acupunctuur werkt, en inzetbaar is bij meerdere klachten.

Interview met Susette Geffen

Wat gebeurt er bij een acupunctuurbehandeling?

Met acupunctuur herstellen we de energiebalans in het lichaam door naalden in acupunctuurpunten te plaatsen waarin energie stroomt. Hierdoor ontstaat er een betere doorstroming en verdeling van de zogenoemde Qi, oftewel levensenergie.

Elke acupunctuurpunt in het lichaam heeft een specifieke uitwerking, zeker in combinatie met andere punten. Door deze aan te prikken geeft je het lichaam bij wijze van spreken een signaaltje, een richtingaanwijzer: hier mag aandacht en energie naar toe.

Het lichaam werkt zoals alles in de natuur: het zal er alles aan doen om de balans te herstellen.

Je kunt het vergelijken met een wondje. Als je een sneetje in je vinger hebt, zal je lichaam zo snel mogelijk je huid herstellen met een korstje en daarna helen.

Dat doet acupunctuur ook, van binnen uit. Als een blokkade is opgeheven, kan de energie weer gaan stromen.

Waarom werkt acupunctuur op de meridianen?

De meridianen kun je zien als kleine riviertjes waar energie doorheen stroomt. De ruimte tussen je spieren, je gewrichten, je bindweefsel en bloedvaten. In deze ruimte stroomt energie.

Deze energie kan geblokkeerd worden door een sportblessure, een verkoudheid, een ziekte maar ook door een opgekropte emotie, bijvoorbeeld: verdriet of boosheid.

Dan stroomt de energie niet meer optimaal en dit geeft vaak klachten.

Zijn acupunctuurnaalden pijnlijk?

Het zijn hele dunne steriele naaldjes en van de prikjes zul je nauwelijks iets merken. Sommige mensen zijn bang, en vergelijken het met een spuit maar een injectienaald is heel wat anders.

Plus je prikt niet in spieren zoals bijvoorbeeld bij dry needling, maar echt in acupunctuurpunten.

Wanneer de naald de juiste diepte heeft bereikt kun je kortstondig een tintelend of stromend gevoel ervaren.

Sommige punten kunnen gevoelig zijn maar over het algemeen voel je hier weinig van.

Sommigen voelen zich helemaal relaxed na een behandeling, terwijl anderen zich zeer energiek voelen.

Als acupuncturist voel je ook de pols. Wat voel je daar?

Ik voel beide polsen met drie vingers en dit geeft me belangrijke informatie.

Zo is het van belang om de diepte, het tempo, de vulling en kracht van de pols mee te nemen in de diagnose.

Dit zegt iets over de interne conditie en de energie, bijvoorbeeld een gespannen pols op een van de posities, kan duiden op een stagnatie, oftewel een blokkade. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor bijvoorbeeld pijnklachten.

Wat zie je bij een tongdiagnose?

Je zult versteld staan van de hoeveelheid ‘tongtypen’ die bestaan.

Bij het tongbeeld let ik op een aantal dingen waaronder: kleur, beslag, vorm en de vochtigheid.

Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, dan zie je vaak een gedeeltelijk of gehele rode tong. Is er meer sprake van koude dan zal de tong bleker van kleur zijn.

Daarnaast kijk ik naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over de energie van de orgaanstelsels.

Wat belangrijk is om te benoemen: dat ik dan niet bedoel dat er iets mis is met het fysieke orgaan. Het gaat echt om een verstoring in de energiehuishouding en niet om een fysieke verstoring in het orgaan zelf.

Hitte en koude duiden de ‘aard’ van de oorzaak aan, zo zie je bij opvliegers tijdens de menopauze duidelijk de ‘hitte’ terug, terwijl je in veel gevallen bij een verkoudheid te maken hebt met ‘koude’.

In de acupunctuur gaat men uit van de vijf natuurelementen. Kun je daar iets over vertellen?

Aangezien wij niet slechts verbonden zijn met de natuur, maar zelf ook onderdeel zijn van de natuur, heeft de natuur invloed op ons.

Elk orgaan is gekoppeld aan een element: Het Hart aan Vuur, de Milt aan Aarde, de Long aan Metaal, de Nier aan Water, de Lever aan Hout.

Volgens de vijf-elementen hoort elk element bij een bepaald seizoen en de orgaanfuncties zijn gekoppeld aan deze elementen.

Bijvoorbeeld het hout-element hoort bij de lente en dit is het seizoen van de lever en galblaas.

Ook heeft elk element zijn bijbehorende emotie, voor de lever is dit woede.

Langdurige frustratie of een opgekropt gevoel van boosheid kan bijvoorbeeld leiden tot een stagnatie van de lever-energie en dit zorgt dan weer voor ‘een kort lontje’ of een fysieke klacht als hoofdpijn.

De energie stroomt van het ene element naar het andere.

Onder druk van een emotie verliezen de organen aan kracht. Want bij te veel emoties, wordt de natuurlijke beweging van energie verstoord.

Emoties hebben dus invloed op onze organen?

Ongewenste emoties onderdrukken, geldt in de Chinese geneeskunde als een van de belangrijkste inwendige oorzaken van ziekte.

Ze zetten zich vast in je lichaam en vragen om aandacht. In wezen zijn emoties als angst, woede en verdriet een signaal dat we uit balans zijn of dat we de koers kwijtgeraakt zijn: we voelen ons niet ‘in orde’.

Met andere woorden: we zijn de verbinding, de samenhang kwijt.

Geblokkeerde emoties hebben invloed op de energie van de organen.

Zo ontstaat er bijvoorbeeld frustratie wanneer iets niet gaat zoals je wilt of zoals het leven dat van je verlangt. Deze emotie heeft invloed op lever en galblaas.

Wanneer je een- maal al die verbanden gaat zien, ben je in staat om ziekte en gezondheid veel breder te begrijpen en te behandelen.

Pijn is een signaal van het lichaam, dat er iets moet gebeuren om bloed en energie weer vrij te laten stromen, om het gebied te helen.

Ongewenste emoties zijn een signaal van de ziel, dat het leven op een bepaald vlakweer wil stromen zoals het bedoeld is te zijn.

Waardoor kan er nog meer een disbalans ontstaan in je lichaam?

Binnen de Chinese geneeskunde geldt dat er diverse oorzaken kunnen zijn voor disbalans.

Bijvoorbeeld:

-Aangeboren constitutie

-Klimaat en weersomstandigheden

-Overwerk

-Ongelukken

-Chirurgie

-Levensstijl

-Relaties

-Dieet

-Leefomstandigheden

-Milieuvervuiling

-Medicatie

-Contact met chemische stoffen

Met andere woorden: het gaat echt om het geheel, het totaalplaatje van een persoon en zijn of haar leven.

Acupunctuur kijkt naar het geheel. Is het dus voor alle klachten inzetbaar?

Ja, eigenlijk voor alles. In de acupunctuur wordt onderkend dat alles met elkaar in verbinding staat en dat lichaam en geest een geheel zijn.

Je ziet dat mensen tegenwoordig werkdruk ervaren en last hebben van stress, ook hierin kan acupunctuur veel betekenen.

Maar ook bijvoorbeeld bij een chemo-traject kan acupunctuur ondersteuning bieden door een bijwerking, als misselijkheid, te verminderen.

Toen mijn vader ziek was en bestralingen onderging, had hij daar veel last van. Het was mooi om te zien dat hij veel baat had bij acupunctuurbehandelingen.

Ook werk ik graag met kinderen, denk dan bijvoorbeeld aan een veelvoorkomende klacht als buikpijn of onrust.

Bij een kind is de behandeling wel korter en vaak hoef je ook minder vaak te behandelen. Kinderen zijn letterlijk en figuurlijk veel beweeglijker en reageren ook sneller op een behandeling.

Je eigen acupunctuurervaring was met je zwangerschap?

Klopt, tijdens mijn zwangerschap heb ik mogen ervaren wat acupunctuur kan doen. Ik was uitgerekend op een bepaalde datum, maar mijn jongste wilde maar niet komen.

De gynaecoloog adviseerde om de bevalling op gang te brengen maar ik wilde dit niet. Ik had vertrouwen in mijzelf, in mijn lichaam en mijn kindje, dat het goed zou komen en besloot acupunctuur toe te passen.

Hiermee geef je als het ware een signaaltje aan het lichaam dat zegt: als je er klaar voor bent, dan mag het gaan gebeuren.

Bij alle drie mijn kinderen heb ik mogen ervaren hoe bijzonder het is om op natuurlijke wijze te bevallen en hoe fijn het is als acupunctuur hierbij kan ondersteunen.

Overigens is het soms zo dat de risico’s groot zijn en dan mogen we blij zijn met medische ondersteuning.

Daar wil ik absoluut geen afbreuk aan doen, maar ik denk wel dat het goed is dat mensen weten: er is ook zoiets als acupunctuur!

Jij hebt je missie gevonden in acupunctuur.

De holistische visie op het mens-zijn en dus ook op gezondheid en ziektes, sprak mij altijd al aan en ik ben overtuigd van de samenhang- en werking- van lichaam en geest.

Een bewustzijn waarvan je ziet dat dit steeds breder gedragen wordt binnen onze huidige samenleving.

Ook in het reguliere medische circuit. Een positieve ontwikkeling, omdat reguliere medische -en complementaire- disciplines elkaar uitstekend kunnen aanvullen.

Ik streef er in de praktijk dan ook naar om deze brug te slaan.

Hoe begint een behandeling als mensen een afspraak met je willen maken?

De kennismaking en intake is uitgebreid. Dit is belangrijk voor het helder in kaart brengen van de klacht, welke factoren een rol spelen en wat de oorzaak van de klacht is. Er is ook aandacht voor wat jij zelf kunt doen om je herstel of vermindering van je klacht te bespoedigen.

Bijvoorbeeld het aanpassen van je voedingspatroon of levensstijl, het in kaart brengen van je energiehuishouding en te kijken naar wat er nog meer nodig zou kunnen zijn.

Bij elke afspraak evalueren we de verbetering en/of verandering en kijken we samen wat nodig is. Een behandeling richt zich dus niet op het bestrijden van de symptomen, maar gaat verder.

Natuurlijk is het zetten van naalden een onderdeel hiervan, maar deze punten zijn voorwaarden voor een volledige en adequate behandeling: Wat is de oorzaak van je klacht(en)? Hoe en waarom worden deze klachten in standgehouden?

Behandeling en herstel van de klacht(en); Helpen bij het leren aanvoelen, (h)erkennen en aangeven van grenzen; Het herstellen van het vertrouwen in je eigen lichaam.

Acupunctuur kan onder andere helpen bij de volgende klachten:

Acupunctuur kan onder andere helpen bij klachten als: allergieën, gevoel van spanning, hartkloppingen, PMS, hoofdpijn/migraine, huidproblemen, overgewicht, KNO-klachten, psychische klachten, slaapstoornissen, burn-out, spijsverteringsklachten, gynaecologische klachten.

Het mooiste zou nog zijn als we ons allemaal maandelijks een acupunctuurbehandeling zouden gunnen om de balans te versterken en zo preventief te werk zouden gaan.

Heb je vragen of wil je graag weten of acupunctuur iets voor jou is?

Neem gerust vrijblijvend contact op met Susette.

Susette van Geffen

Tilia Acupunctuur – home (tilia-acupunctuur.nl)

Telefoon: 0641716236

Locatie: De Yurt

Morschehoef 16, Erp

Locatie Infrabiek

Tuinstraat 15, Boekel

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *