Mind

Tien jaar Yogable – Interview met Manon Steenbeek

Tien jaar yogadocente

Yogable bestaat dit jaar tien jaar en dat is best iets om trots op te zijn.

Eigenaresse Manon Steenbeek begon namelijk in de tijd dat yoga nog niet zo populair was als nu. Haar yogalessen geeft ze op een zachte, fijne manier waardoor deelnemers al jaren naar haar lessen komen.

Interview met Manon Steenbeek

Wat doet yoga voor jou?

Yoga brengt me dichter bij mezelf en daardoor geeft het me helderder zicht op het levenspad. Het geeft me rust en houvast in het dagelijkse leven.

Nadat ik vele jaren zelf yoga beoefende, voelde ik van binnen uit : dit is wat ik graag wil delen met anderen. Dit gun ik een ander ook!

Aandacht voor jezelf, om te komen tot je werkelijke kern.

Met veel enthousiasme begon ik aan de Yoga docenten opleiding in Bilthoven. Inmiddels heb ik zes jaar de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte gevolgd.

Naast de 3 basisjaren volgde ik enkele modules als Adem en ademtherapie, maar ook Ayurvedische beginselen, Ayurvedische Massage, Anatomie en Fysiologie en Yoga en Meditatie, Yoga & Wijsbegeerte.

En de specialisatie jaren Yoga voor doelgroepen, o.a. kinderen, jongeren en ouderen en Zwangerschapsyoga.

Afgelopen zomer volgde ik een nieuwe opleiding voor Yin yoga in de ashram van Arhanta Opleidingen.

Ik blijf mijzelf ontwikkelen en groeien.

Je geeft naast Hatha yoga, nu ook Yin yogalessen. Waarom de keuze voor Yin?

In de Yin yoga vond ik rust en verstilling. Dat raakte me diep in mijn gevoel. Ken je dat, dat gevoel dat je weer thuiskomt bij jezelf? Vooral in deze tijd merk ik hoeveel behoefte er is, naast lichamelijke balans, aan balans en rust in het hoofd.

In de Yin yoga worden posities langer aangehouden.

De houdingen zijn in je lichaam vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten.

Door langer tijd compressie en rekking te brengen in een deel van je lichaam en daarna de rebound in de tussentijdse ontspanning zorg je dat je weer nieuwe levenssappen krijgt.

Het vernieuwt letterlijk de cellen in je lichaam.

Terwijl je dit doet, vraagt het langere tijd in een houding blijven een enorme focus en heeft het een verstillend werking voor je geest.

Wanneer je voldoende ontspanning als afwisseling hebt, zal je na de les ook weinig spierpijn ervaren. De verstillende werking is wat mensen zo prettig vinden.

Naast alle drukte van de dag, even op adem komen en de stilte ervaren.

Waarin verschil je met andere yoga studio’s?

Ik probeer yoga voor elke leeftijd bereikbaar te maken. Er wordt niet gelet op prestatie.

De oefeningen zijn geen opdrachten, maar een uitnodiging om in jezelf te ontdekken waar je kracht ervaart, of juist soepelheid. Waar je weerstand voelt of juist overgave.

De lesopbouw kent wel specifieke kenmerken.

Er wordt altijd gewekt in een cirkel, zo kan de energie stromen in gelijkheid.

De adem krijgt in elke oefening een plek en wordt gebruikt om je bewegingen te begeleiden en je aandacht te bundelen.

Alles doet ertoe in een oefening. Vanaf de stand van je voeten, tot de manier waarop je gaat liggen in de ontspanning. Zelfs de manier waarop je ademt. Ik probeer je hierin zo goed mogelijk te begeleiden.

Elk jaar organiseerde jij samen met anderen het evenement Open Praktijkdag Uden en je was eigenaresse van Flow Uden. Wat was je reden om met beide te stoppen?

Wendy en ik regelden al 5 jaar Flow Uden. Het organiseren van Open Praktijkdag Uden deed ik samen met Susan en was dit jaar ook voor het vijfde jaar. Alles bij elkaar ging hier veel tijd inzitten.

Naast Yogadocente, werk ik namelijk ook bij mijn partner in het bedrijf. Toen we dit jaar verhuisden naar een andere plek, ging al mijn energie zitten in het verbouwen van ons huis.

Het voelt na vijf jaar ook als een mooie mijlpaal om te stoppen met Flow Uden en OPU. Mijn aandacht meer te richten op mijn eigen praktijk Yogable en een thuis te maken van de nieuwe yogaruimte in Flowable Uden.

Kunnen mensen ook ruimtes huren in Flowable, zoals bij Flow Uden voorheen?

Zeker, Flowable bevindt zich achter de Albert Hein in het centrum van Uden, dus dat is fijn centraal.

In Flow Uden werd er vaak een ruimte gehuurd voor het geven van een workshop of coaching sessie.
In Flowable zijn er ook ruimtes beschikbaar, die ideaal zijn voor coaches en voor iedereen die workshops of lessen willen geven.

Daarnaast is Flowable een plek voor startende of groeiende ondernemers die nu bijvoorbeeld van thuis uit werken en behoefte hebben aan een professionele en gemoedelijke werkplek.

Yogable is al 10 jaar succesvol. Wat is jouw kracht?

Als ik over mijn eigen succes mag spreken, dan denk dat dit komt door een aantal aspecten. Allereerst kunnen de mensen in mijn lessen ‘thuiskomen’.

Ik creëer een rustige, maar warme en sfeervolle zaal, waar je vol vertrouwen op je ‘eigen’ matje dat moment voor jezelf kan pakken.

Ten tweede door wat ik mee heb gekregen vanuit de Saswitha opleiding. ‘Blijf dicht bij jezelf’.

Ik maak elke week een nieuwe les op een thema wat speelt in het leven of op het ritme van de natuur. Dus sluit het aan bij de beleving van een ieder.

Een les voor mijn groepen, is ook letterlijk doorvoeld terwijl ik hem maak. Als ik de les geef, zul je woorden horen die ook door mij gevoeld zijn en dus vaak ook bij de ander gevoeld worden.

Zelf geniet ik elke dag van mijn werk. Ik zeg wel eens: ik heb de leukste juffen baan van iedereen.

Niemand loopt naar buiten met een gevoel van: ‘dit vond ik niet fijn’. Iedereen heeft ervan genoten, omdat men weer wat dichter bij zichzelf is gekomen.

En ik word altijd blij dat ik in mijn vak, naar elke persoon in mijn les ‘echt’ mag kijken.

Je bent een bezige bij, goed in organiseren en ondernemend. Wie is Manon nog meer?

Nou precies dat. Ik ben graag bezig met leuke nieuwe initiatieven.

Zelf organiserend of in een organisatie die me aanspreekt. Het liefst werk ik in maatschappelijk belang om zo een verbindende schakel te kunnen zijn in de Udense maatschappij.

Tevens geniet ik van alles in de natuur en ben ik graag met gezonde voeding bezig.

Die inspiratie haal ik uit onder andere de Ayurveda. Die leert me te kiezen voor wat goed voor me is.

Niet alleen de voeding, maar ook het ritme van de dag, en de verzorging van mijn lichaam door bijvoorbeeld massage.

Ik geef ook Ayurvedische massages met heerlijke kruidenolie.

Ik blijf het bijzonder vinden hoe de energie met deze massage gaat stromen, zowel bij de ander als bij mij. Dat maakt me oprecht blij.

Op dit moment ben ik bezig met het aanleggen van onze moestuin, waardoor ik de komende tijd nog meer mag afstemmen op de ritmes van de natuur.

Dit samen met meer tijd en aandacht voor de yogalessen voelt het voor mij als een goede balans in mijn leven.

BewustZijnenzo feliciteert Manon hartelijk met het 10-jarig bestaan van Yogable. Wil je ook graag beginnen met yoga? Neem dan contact op.

Hatha Yoga – Yogable


info@yogable.nl
Telefoon: 06-53716592
Flowable-Uden
Oranjestraat 30
Uden

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *