Mind

Leven is verlies ervaren. Overleven is leren hoe ermee om te gaan

In tijden van verlies en rouw kan het voelen alsof het leven zijn kleur heeft verloren, maar onthoud dat er altijd hoop is voor een nieuw begin. Jouw verhaal gaat verder, en hoewel de weg misschien hobbelig is, kun je stappen zetten naar herstel en groei.

Mariëlle van de praktijk herLEEF staat voor een nieuw begin na een periode van een verlies.

“LEEF” staat voor hoop en de mogelijkheid om te bloeien, zelfs na de donkerste dagen. Sta jezelf toe om weer te stralen, en omarm het leven met open armen.

VOEL – VERBIND – LEEF

Interview met Mariëlle van Dijk

Rouw

‘We weten allemaal dat er een moment komt in ons leven waarop we zullen rouwen. Toch leren we nergens hoe je dat doet. Nergens leer je met verlies om te gaan. Het verlies van een relatie, baan, huisdier of het grote verlies van je naasten.

Je herkent vast het gevoel, dat je zo hard aan het werk bent, maar er komt maar weinig uit je handen. Je bent onrustig en door je hoofd spoken vele gedachten. In je lijf voel je af en toe een pijntje en je vraagt je af waarom je zo moe bent. Je lijf weet al dat het tijd is om even stil te staan. Toch ga je maar door.

Het pad dat ik bewandelde toen mijn vader en mijn beste vriendin overleden was eenzaam. Ik voelde me niet thuis bij mezelf en niet thuis bij de ander. In gesprek gaan met anderen, gevoelens benoemen of hulp vragen, vond ik niet gemakkelijk. Ik was gebroken. Kwetsbaar. Mensen vragen mij, had je dan geen mensen om je heen die je konden steunen. Natuurlijk waren deze mensen er wel. Ik kon me alleen niet met hen verbinden. Ik kon mijn eigen verdriet niet dragen, laat staan dit verdriet met anderen delen.

Doordat het te zwaar was koos ik ervoor om het alleen te doen. Ik zeg “kiezen” maar het was geen keuze. Het was de enige beweging die ik op dat moment kon maken. Pas op het moment dat ik vastliep, kon ik hulp aanvaarden.

Nu jaren later, na vele gesprekken met coaches, holistische massages en het volgen van opleidingen, kan ik zien waarom ik reageerde zoals ik heb gereageerd. Het voelde alsof niemand mijn verdriet en pijn kon oplossen en dat klopte. Ik heb door de tijd mogen ervaren, dat ik zelf door het rouwproces heen moet gaan en dat ik dat niet alleen hoef te doen. Door het delen van mijn verhaal, waarbij alle emoties er mochten zijn, kon ik mijn eigen kracht weer ontdekken. Ik ben zo dankbaar voor de coaches en inspirators die in die periode op mijn pad zijn gekomen.’

Elk verlies vraagt om een ander soort rouw.

‘Mijn eigen ervaringen met verlies en rouw hebben me zeker geïnspireerd om anderen te helpen. In mijn eigen leven heb ik persoonlijke verliezen ervaren die diepe emotionele littekens hebben achtergelaten. Die mijn wereld op zijn kop zetten. Dit enorme verlies had een bijzonder grote impact en leerde me dat rouwen uniek en zeer persoonlijk is. Elk verlies vraagt om een ander soort rouw.

Deze ervaringen hebben me laten zien hoe krachtig de emoties van verdriet, rouw en verlies kunnen zijn, maar ook hoe genezend en transformerend ze kunnen zijn. Omdat ik zelf uit ervaring weet hoe enorm belangrijk de juiste ondersteuning is. En hoe die eruit ziet is voor iedereen anders.

Ik ben heel dankbaar dat ik op extreem moeilijke momenten een verschil kan maken voor iemand anders.’

Eigen zoektocht waarbij je probeert weer grip te krijgen op de chaos.

‘Misschien is rouwen beter te benoemen als een geheel eigen zoektocht waarbij je probeert weer grip te krijgen op de chaos. Er gebeuren dingen met en aan je, en je moet hard werken om je weg te vinden, om jezelf te hervinden. Het verlies kan zo groot zijn, en het donker zo overweldigend, dat je soms even het licht niet meer kunt zien.

Het is heel belangrijk om dan goed te blijven voelen. Voel het donker en blijf ook het licht zien. Probeer dat met elkaar te verweven, als je beide kunt zien, beide kunt omarmen van jezelf, dan ben je opgewassen tegen zoveel uitdagingen die je in het leven tegen gaat komen. Leven is verlies ervaren. Overleven is leren hoe ermee om te gaan.’

Een aanraking is helend. Ieder mens heeft het nodig.

‘Heel vaak krijg ik de vraag: Wat is een holistische massage? Bij een massage denken veel mensen aan een ontspannende spierbehandeling en bij holistisch..tsja, aan iets zweverigs? Maar eigenlijk is het geen van beide. Natuurlijk werkt de massage wel ontspannend, maar een holistische massage is niet perse op het ontspannen van je spieren gericht.

Je lichaam is een wijze raadgever. Alles wat je erin opmerkt, denk aan spanning, sensaties, beelden en emoties, zegt iets over wat je op dit moment nodig hebt.

Iets warmers aantrekken als je het koud hebt, is voor veel mensen nog wel vanzelfsprekend, maar de wat vagere en dieperliggende gevoelens, daar zijn we ons vaak niet bewust van. Laat staan dat we er iets mee doen. En dat is precies waarbij een holistische massage kan helpen: stilstaan tussen alle drukte door. Het is een ongedwongen manier om jezelf beter te leren kennen. Naarmate je er vaker tijd voor uittrekt, leer je de signalen van je lichaam beter kennen en zul je zien dat je bijna ongemerkt steeds meer op de wijsheid van je lichaam gaat vertrouwen.’

Gevoel wegstoppen.

‘Ik denk dat iedereen wel het gevoel kent dat je niet lekker in je vel zit. In plaats van dat gevoel weg te stoppen, is het soms verstandig om daar goed naar te luisteren. Door het er te laten zijn, kan je het soms juist oplossen. Ik gun het iedereen om kennis te maken met een holistische massage, als eenvoudige, aangename en effectieve methode om te ervaren en in je leven te integreren wat echt belangrijk is voor je. Dit maakt een wereld van verschil voor jou en je omgeving.

Fysiek contact vermindert stress, helpt je te ontspannen, verlicht je klachten, verhoogt je weerstand, helpt je ‘uit je hoofd en in je lijf’ en maakt gelukkiger. Maar wat ik minstens zo belangrijk vind is dat aanraking je helpt te voelen. Voelen hoe het nu is. Voelen hoe het zo gekomen is. Voelen wat je nodig hebt. En voelen wat er anders mag.’

Je lichaam reageert op klank en trilling.

‘Klankschalen geven rust en brengen harmonie in lichaam en geest. We horen de geluiden niet alleen met onze oren maar voelen ze in ons hele lichaam. Of je je er nu bewust van bent of niet, je lichaam reageert op klank en trilling. Maar de magie van klankschalen gaat verder: hun klank brengt je terug bij jezelf.’

Het taboe rondom rouw doorbreken

‘Ik room van een wereld waarin rouw er mag zijn. Een wereld waarin rouw aangekeken en gevoeld wordt. Het verdriet overspoelde mij toen ik mijn vader en mijn beste vriendin verloor. Ik voelde me eenzaam en verlaten en ervaarde dat er nog te weinig begrip is voor rouw. Vanaf dat moment werd mijn missie helder: ervoor zorgen dat mensen zich gehoord en gezien voelen met hun verlies. Ik zie je, jij mag er zijn en jouw rouw ook.

In een veilige ruimte waar alle gevoelens erkend worden, waar alles er mag zijn. De tijd heelt niet alle wonden, dat doen we samen.

Ik neem mijn vader en mijn lieve vriendin met me mee in alles wat ik doe. Ze zijn een voorbeeld voor me geweest. Hoe ze met alles en hun ziekte zijn omgegaan. Het is een eer om mensen in rouw te ondersteunen en bij te staan in hun verlies.’

herLEEF

‘Aarzel niet om contact met mij op te nemen als jij of een dierbare zich herkent in mijn verhaal. In een vrijblijvend gesprek kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Voor mij is het belangrijk dat mijn aanbod past bij de persoon die voor me zit en natuurlijk ook dat er een klik is.’

Maandelijks organiseer ik bijeenkomsten in het rouwcafé.

‘Het is een veilige, warme plek waar verdriet en verhalen worden gedeeld voor mensen zoals jij en ik. Waar we onze kwetsbaarheid kunnen tonen bij mensen die zich in elkaars verhaal herkennen, zonder angst voor oordeel. Voel je welkom!’

Meer informatie over het rouwcafé of andere individuele behandelingen is te vinden
op de website: herleefnu.nl Uiteraard kun je telefonisch contact met mij opnemen via tel: 06-14176113

Interview BewustZijnenzo Magazine
Fotografie: Bommel-Art

Home – Herleef (herleefnu.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *