Spirit

Heksenjacht in de Peel

De regio Brabant vormde 425 jaar geleden het decor voor een gruwelijke, meedogenloze mensenjacht. Meerdere vrouwen werden veroordeeld als heks en vonden de dood door de brandstapel. Ze werden levend verbrand.

De eerste arrestaties en processen in Brabant vonden plaats in Kasteel Cranendonck in Soerendonck In 1595 werden Jenneken in de Camer, Margriet Brycken en haar twaalfjarige dochter Heylken daar levend verbrand. Ze werden beschuldigd van kwaadaardige toverij. Ze zouden de dood van mensen en dieren, bederf van gewas en andere wandaden op hun geweten hebben.

Een vrouw uit Maarheeze, die werd verdacht, pleegde in gevangenschap zelfmoord op de zolder van het kasteel. Anna van Os werd daarentegen niet schuldig bevonden aan hekserij, maar bleef de rest van haar leven invalide als gevolg van de martelingen.

De lokale heren en de schouten die de processen voerden, geloofden dat de verdachten waren betrokken bij een satanisch complot om de christelijke samenleving te ontwrichten. De kerkelijke gemeenschap wist echtgenoten, vaders en broers te overtuigen, dat hun dierbaren heksen waren.

Voorouder- vrouwenlijn.

De bizarre beschuldigingen, de afschuwelijke martelingen en de ijzingwekkende haat naar vrouwen toe, heeft littekens achtergelaten in onze voorouder- vrouwenlijn.

De heksenvervolging greep om zich heen van Cranendonck naar Heeze, leende, Geldrop en Mierlo. Een van de donkerste dagen uit dit tijdperk: 1 juni 1675. Op deze dag werden 71 onschuldige vrouwen geëxecuteerd en door hun eigen mensen naar de brandstapel gedragen.

Complottheorieën

Nu in deze tijd, weten we dat deze vrouwen geen heks waren, maar slachtoffer van gerechtelijke dwalingen en toenmalige complottheorieën. Veroordeeld omdat ze anders zijn. Het waren mensen zoals jij en ik, die ook een gezin, familie en werk hadden. Hun enige ‘zonde’: ze hadden soms een andere mening of werkten veel met kruiden uit de natuur.

Het roept ook vragen op over de actualiteit nu. Nog steeds worden mensen aan de schandpaal genageld, omdat ze een andere mening vertegenwoordigen of “anders” zijn. Heks is inmiddels ook weer een modern scheldwoord om iemand te brandmerken.

Heksenvervolging en het familiesytseem

Pierre Rooymans zet zich in om aandacht te geven aan deze geschiedenis. Het gaat om de collectieve heling van iets wat nog onderbelicht en onbegrepen is. Heksenvervolging, inquisitie en middeleeuwse ziektes, kunnen nog steeds in jouw familiesysteem aanwezig zijn en zich uiten in bepaalde patronen.

Gedreven, fanatiek en met een dosis humor, geeft Pierre al jarenlang trainingen, workshops en familieopstellingen in cursuscentrum De Smederij. Kasteel Cranendonck ligt een stukje verder dan De Smederij, een plek waar de energie voelbaar is.

Pierre organiseert regelmatig de workshop heksenjacht in combinatie met een bezoek aan het middeleeuwse kasteel. In de workshop kun je ‘voelen’ wat heksenvervolging met je doet.

Expositie #heksenjacht

De workshop bestaat uit twee delen. De avond begint met een expositie #heksenjacht in kasteel Cranendonck. Wie waren deze vrouwen en kunnen we iets leren van hun verhaal?

Expositie #Heksenjacht neemt je op een eigentijdse manier mee terug in de tijd. De expositie is tot stand gekomen middels een samenwerking tussen inwoners, ondernemers en de gemeente Cranendonck. Dit om de vrouwen te blijven herdenken en een gezicht te geven.

Vier kamers met kleurrijke beelden, aangevuld met animaties, brengen het waargebeurde, adembenemende verhaal van de heksenvervolging in Cranendonck, stapje voor stapje tot leven.

Er is speciale aandacht voor de letterlijk opgetekende getuigenissen van het meisje Heylken, dat pas twaalf was toen ze veroordeeld werd tot de brandstapel. Je wordt overmand door gevoelens van onmacht, onrecht en verdriet, als je ziet en hoort hoe mensen met andersgestemden omgingen.

Voelen wat heksenvervolging met je doet

Na de expositie wandel je samen rond in het gebied en de contouren van het middeleeuwse kasteel. Daar waar het gruwelijke drama zich in die tijd afspeelde. Er zijn drie energieplekken waar de energie duidelijk voelbaar is. Onder begeleiding van Pierre ga je voelen wat deze plek met je doet.

In een boekje schrijf je al deze gevoelens op. Het bijzondere is dat je ook daadwerkelijk bepaalde energieën voelt. Als ik op de plek ga staan, voel ik duidelijk dat mijn benen verstijven. Ik voel mij aan de grond genageld. En ik voel mijn lippen strak op elkaar. Alsof ik niets durf te zeggen.

Ik heb nog nooit een man leren kennen, die zo vaak het woord ‘voelen’ uitspreekt als Pierre. Hij vraagt: ‘Wat voel je?’ Daarna stuurt hij je terug naar de energieplek. ‘Ga nu maar voelen waarom je dat voelt.’ Voelen, voelen, voelen, daar draait het om in de workshop.

Thema in dit leven

Dat wat zich aandient, wordt de volgende dag in de workshop besproken en uitgewerkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het thema ‘niets durven zeggen’ zich ook in dit leven afspeelt. Door middel van een opstelling kunnen onverwerkte emoties en gevoelens loskomen. Het geeft inzichten in bepaalde patronen. Thema’s die in je leven spelen kunnen onbewust naar aanleiding van de heksenvervolging zijn ontstaan.

Pierre is welbekend met plekken op aarde waar meerdere energieën voelbaar zijn. De duivelsberg in Groesbeek, energieplekken in Drente en Brabant verstopt in het bos. Stonehenge-Glastonbury, Rome, Schotland of de Katharen in Frankrijk. Plaatsen die je raken. Geregeld organiseert hij reizen en excursies naar deze bijzondere plekken met een geschiedenis.

Workshop heksenjacht

Wanneer je voelt dat de heksenvervolging iets van binnen met jou doet en resoneert met een bepaald gevoel, kun je je aanmelden voor de workshop.

De volgende workshop Heksenjacht: 15 en 16 december.

Aanmelden of meer informatie kijk op website: desmederij.nl

Opleiding Energetische Systeemtherapie, Familieopstellingen (desmederij.nl)

Heksenjacht – Belibaste reizen

Tekst: Diana Peters BewustZijnenzo Magazine

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *