Mind

Reset je zenuwstelsel

Naast het runnen van mijn yogastudio’s, ben ik ook gastdocent bij een vierjarige HBO opleiding
tot Psycho Sociaal Therapeut. Binnen deze opleiding staat lichaamsgericht werken centraal, dit spreekt mij aan omdat ik zelf steeds meer ervaar dat het lichaam een belangrijke rol speelt om o.a. stress en vastgeroeste patronen los te laten.


We werken binnen de opleiding onder andere met de polyvagaal theorie, die ook wel de wetenschap van veiligheid wordt genoemd. Deze theorie is veelomvattend en ik wil graag een klein deel hierover vertellen.

Het belang van je veilig voelen.

Om lekker in je vel te zitten, om vrij te kunnen bewegen, om met gemak in contact met anderen te zijn en om je te kunnen blijven ontwikkelen, is het fijn om je veilig te voelen.

Deze veiligheid is niet iets vanzelfsprekends. Onbewust scannen we steeds onze eigen binnen- en buitenwereld af of het veilig is. Wanneer we onveilige situaties hebben meegemaakt, bijvoorbeeld door
schade die we hebben opgelopen bij gebeurtenissen, bij de opvoeding of door het ervaren van onrechtvaardigheid, kan dat door blijven werken in ons hele systeem.

Het heeft invloed op ons lichaam, ons brein, gedragspatronen (het doen en handelen) en ons zenuwstelsel.

Ons autonome zenuwstelsel, dat alle onbewuste processen in ons lichaam regelt, zoals hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, reageert eigenlijk alleen maar op ‘veilig’ of ‘onveilig’.

Dus wanneer we ons niet veilig voelen, of dit nu bewust is of niet, raakt de gezonde werking van ons
zenuwstelsel verstoord.

Het lichaam zal blijven reageren vanuit een overlevingsreactie, vechten of vluchten.

Terwijl er op dat moment feitelijk geen gevaar dreigt. Dus ook al is de omgeving
allang weer veilig, toch blijft ons systeem ‘aan staan’.


Body keeps the score


Door het gevoel van steeds ‘aan staan’ blijft het lichaam gespannen en ontstaan er allerlei klachten, fysiek en ook mentaal. Vaak hebben we weinig of geen contact met ons lichaam, ervaren we weinig energie en houden we bewust afstand van mensen.

Vaste patronen van gedachten, emoties en reacties in het lichaam blijven zich herhalen.

Wanneer ons zenuwstelsel uit balans is, kunnen we vaak niet meer goed terugkomen in de veilige herstelmodus. In deze modus komen we tot rust, slapen we goed en ons lichaam ontspant zich en krijgt
weer meer energie. Zoals ik al aangaf, reageren we vaak onbewust, vanuit deze overlevingsreactie. Helaas is het niet zo gemakkelijk om terug te keren naar die staat van rust en vertrouwen.


Je zenuwstelsel ontspannen


Gelukkig zijn er wel manieren om je zenuwstelsel langzaam weer tot rust en ontspanning te brengen. Zodat je als het ware leert te navigeren naar een veilige modus. Door bijvoorbeeld op een zachte, compassievolle en veilige manier, contact te maken met het lichaam door middel van ademwerk, yoga en
meditatie.

Dit zorgt voor bewustwording. Even stilstaan, niet alsmaar blijven rennen., is de weg naar gezonde veerkracht.

Liefs, Minette

Body-Motion
Maasweg 49
Gennep
Body-Motion
Steenstraat 28A
Boxmeer
body-motion.nl
06-16674370

Home – Body Motion | Beweeg je lichaam en je hart zal volgen (body-motion.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *