Mind

Lijden zonder Scheiden

Iedereen kent de uitdrukking wel “scheiden is lijden”. Vaak staat dit symbool voor de problematiek die ontstaat tijdens het proces van de verdeling bij een scheiding.

Wanneer een scheiding niet gezamenlijk wordt gedragen, dan is dat vaak een voedingsbodem voor gedoe onderling, ook na de scheiding.

Vechtscheiding

We kennen allemaal wel de verhalen van een “vechtscheiding” waarbij de wildste verhalen het vaakst worden herhaald.

Negatieve informatie is in onze samenleving toch vaak hetgeen dat de meeste aandacht krijgt.

Voorbeelden hiervan: de financieel “uitgeklede” man die alles moet betalen aan de moeder en zelf zowat aan de bedelstaf raakt. Of de moeder die de totale zorg van de kinderen moet dragen, omdat de vader een eigen leven kiest en daarbij de kinderen “vergeet”.

De voorbeelden van ouderverstoting waarbij één van de ouders, de kinderen niet meer kan/mag zien. Ellenlange rechtszaken met hoge advocaatkosten en ga zo maar door.

‘Horrorverhalen bij een scheiding’

Veel van deze horrorverhalen bij een scheiding gaan over de alimentatieverplichtingen die wettelijk gelden bij een Nederlandse echtscheiding. Voor ongehuwden en samenwonenden met kinderen geldt alleen de kinderalimentatie. Maar voor gehuwden of geregistreerd partnerschap geldt ook een eventuele partneralimentatie.

De gedachte is veelal dat dit een wettelijke verplichting is en dat is juist. Maar in dezelfde wet staat ook, dat daarvan mag worden afgeweken, als beide partijen het erover eens zijn. Kortom: men kan dus samen afspraken maken die gevoelsmatig voor beide partijen passend zijn. Daarmee ontstaat juist het gevoel van samen de relatie als partners, netjes beëindigen, En bij kinderen samen door als ouders.

Afspraken

Om tot afspraken te komen die beide partijen in de fase van scheiding goed vinden, is het zaak om daar een gedegen professionele begeleiding bij te hebben.

Hierdoor voorkom je naast fouten, ook het gevoel van partijdigheid, want wie heeft welk eigen belang bij welke afspraak. Zulke dingen samen bespreken blijkt in de praktijk erg lastig. Daarom is er in Nederland de mogelijkheid om de echtscheiding te regelen bij een neutraal persoon: een mediator.

De taak van een mediator

De mediator beheerst zowel het proces als de inhoud, om zeker te stellen dat niets zal worden vergeten. Bij een echtscheiding zal er tenslotte niets onderverdeeld moeten blijven. Tenzij beide partijen zich daar bewust van zijn en daar expliciet voor hebben gekozen.

Zaken die verdeelt moeten worden zijn standaard het gehele vermogen. Zowel in de vorm van contant of giraal geld, maar ook in de vorm van roerende of onroerende zaken. Zoals auto’s, brommers, een huis, een garagebox en/of andere objecten.

‘Om te voorkomen dat er achteraf na de scheiding, geen schenkingsbelasting door de belastingdienst zal worden geheven.’

Het is van groot belang dat dit zorgvuldig zal worden opgemaakt. Dit om te voorkomen dat er achteraf na de scheiding, geen schenkingsbelasting door de belastingdienst zal worden geheven. Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen beide partijen hiervan op de hoogte zijn door de mediator en reeds afspraken hebben gemaakt over hoe en wie wat zal betalen.

De horrorverhalen gaan dan ook vaak over zaken als achteraf nog een belastingaanslag krijgen of een uitgekleed pensioen overhouden door de pensioenverevenings wet. Echter, in de wet staat dus ook, dat je hiervan kunt afwijken als je het er samen maar over eens bent.

‘De trema-norm’ en de wet recht pensioenverevening

De wettelijke norm genoemd ‘de trema-norm’ en de wet recht pensioenverevening resulteren tot een verdeling en een alimentatieverplichting, waarmee beiden het moeten doen. Of de uitkomst ook aansluit bij datgene wat voor beiden goed voelt, doet dan feitelijk niet ter zake.

‘Het belangrijkste doel: afspraken maken waarmee beiden het volmondig eens zijn!’

Aan de mediationtafel is het belangrijkste doel: afspraken maken waarmee beiden het volmondig eens zijn! Alleen dan is er de maximale kans op een duurzame echtscheiding, wat de basis kan zijn voor een nieuw leven en een gezamenlijk ouderschap voor de eventuele kinderen.

Het moraal van deze tekst

Het moraal van deze tekst is dan ook: dat in de meeste gevallen een echtscheiding geen horrorverhaal is, wanneer men kiest voor begeleiding van een mediator.

Met mediation hoeft scheiden geen lijden te zijn en kan men zich laten leiden tot gezamenlijke afspraken die duurzaam zijn.

Tot slot is dan de conclusie, dat wanneer het samen echt niet meer gaat, je niet meer hoeft te lijden zonder te scheiden !

Maak gerust een gratis vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek en dan leggen wij uit, hoe jullie samen tot gezamenlijke duurzame afspraken komen.


Met vriendelijke groet,

Richard de Wit

http://www.spreekhuys.nl

Boxmeer

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *