Mind

Onbewuste brein versus bewuste brein

Ons brein is een prachtig, slim, magisch orgaan. Het zorgt ervoor dat we alle handelingen verrichten zoals het aansturen van onze benen om te lopen,dat ons hart blijft pompen, en dat we blijven ademhalen. Dit gebeurt allemaal onbewust, daar hoeven we niet bij na te denken. Ons brein regelt veel op de automatische piloot.

Een stukje van ons brein werkt niet op de automatische piloot maar gebruiken we bewust.

Ons bewuste brein gebruiken we namelijk als we praten, logisch denken, analyseren of beslissingen nemen. Ons bewuste brein kan maar kleine hoeveelheden informatie verwerken en kan maar één ding tegelijk. Ons onbewuste brein kan veel meer dingen tegelijk en hier wordt ook alles opgeslagen. Je kunt je onbewuste brein zien als een computer waar alles wordt bewaard.

Naast alle lichamelijke processen is ons onbewuste brein voor nog veel meer verantwoordelijk. Grote hoeveelheden informatie, gedachtes, emoties, overtuigingen, intuïtie, creativiteit, verbeelding, inspiratie, herinneringen, dit alles wordt opgeslagen in ons onbewuste brein. Het onbewuste brein heeft geen vrije wil, het is een machine die werkt op automatisme. Het reageert automatisch. Dit kun je ook herkennen als je bijvoorbeeld in de auto op de automatische piloot ergens naartoe rijdt. Je doet de handelingen onbewust.

Sigmund Freud één van de belangrijkste grondleggers van de moderne psychologie, introduceerde de ijsberg als metafoor voor het menselijke brein.

Ons brein verbruikt veel energie.

Wanneer je bewust aan het nadenken bent of beslissingen moet nemen, dan moeten je hersenen harder werken. Dit kost energie. Je brein neemt dan meer energie uit je lichaam.

Schakers bijvoorbeeld kunnen wel vier kilo afvallen tijdens een schaaktoernooi, simpelweg omdat hun brein zoveel energie verbruikt. Fascinerend!

De dingen die we al kennen en waar we niet bij na hoeven te denken, gaan via ons onbewuste brein. We doen het zonder dat we ons erbij hoeven in te spannen. Ons brein is graag energiezuinig is, daarom worden de meeste handelingen gedaan vanuit het onbewuste brein.

We krijgen dagelijks 11,2 miljoen bits per seconde aan informatie binnen.

Het is logisch dat we niet alles kunnen verwerken en dat daarom ons onbewuste brein veel filtert om energie te besparen. Dit doet ons brein door middel van veel weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Dat systeem is super efficiënt en helpt jou ook om energie te besparen door je alleen maar die dingen te laten zien die jij wil zien.

Dit kan gebeuren met een nieuwe auto, opeens zie je ze overal.

Of je bent zwanger en ineens lijkt de hele wereld zwanger.

Of ook met bepaalde type mensen (altijd weer die foute man).

Waar we ons onbewust op focussen zullen we waarnemen, omdat ons brein energie wil besparen en de rest weg filtert.

Ons onbewuste brein bepaalt het merendeel van ons handelen

In ons dagelijkse leven bepaalt ons onbewuste brein dus het meeste van ons handelen.

Wat we hebben geleerd, onze eigen overtuigingen en onze herinneringen zullen zich blijven herhalen omdat we dit onbewust aantrekken. Zo slim en magisch is ons brein namelijk.

Maar 10 procent doen we bewust en 90 procent in ons leven doen we onbewust.

Met deze wetenschap is het dus belangrijk te onderzoeken wat er zich in ons onbewuste heeft opgeslagen door de jaren heen. Welke emotie, overtuiging, welk aangeleerd gedrag zit daar allemaal?

Nieuwe gewoontes aanleren.

Vaak is het moeilijk een nieuwe gewoonte aan te leren. In ons bewuste brein maken we met de volle overtuiging een keuze. Bijvoorbeeld: gezond leven.
Ons onbewuste brein handelt automatisch naar de herinneringen en overtuigingen die daar zijn opgeslagen. Je bent bijvoorbeeld gewend een croissant te eten in de ochtend maar je wilt dit gedrag veranderen. In het onbewuste brein zit die herinnering: nu eten we een croissant. Of de overtuiging: gezond leven ga ik toch niet volhouden. Of de emotie: deze croissant heb ik wel verdiend.

Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld deze keer een goede relatie wilt. Maar diep in je onbewuste zit de overtuiging: alle mannen/ vrouwen gaan vreemd. Dan zul je ook steeds die mannen/ vrouwen blijven aantrekken. Ons onbewuste weet namelijk niet beter.

ONS ONBEWUSTE RESETTEN

Gelukkig kunnen we ons onbewuste wel resetten.

Onze overtuigingen, herinneringen, emoties en aangeleerde gedrag kunnen we op verschillende manieren veranderen.

Affirmaties

Sporters gebruiken dit ook vaak. Affirmaties zijn zinnen die je de hele dag blijft herhalen.

“Ik ga winnen. Ik ga winnen. Ik ga winnen.” Het onbewuste brein slaat deze informatie op.

Voor je brein maakt het geen verschil of je tegen jezelf zegt: Ik ga winnen of ik kan dit niet winnen. Of: ik ben dik, of ik ben slank. Je brein slaat de informatie en overtuiging op, zonder oordeel. Je onbewuste brein zal automatisch handelen naar wat er is opgeslagen.

Bewustwording

Het kan ook zijn dat er ergens een overtuiging of een nare herinnering zit in ons onbewuste brein, waar we ons niet bewust van zijn. Een blokkade die ons positieve voornemen tegenhoudt. Een therapeut of coach kan je helpen uit te zoeken wat die blokkade precies is.

Ook kan een coach of therapeut je in laten zien waarom sommige dingen in je leven zich blijven herhalen. Vaak zijn het ervaringen of herinneringen die we onbewust maar blijven aantrekken. Door inzicht kan er al een verandering ontstaan.

Meditaties

Door middel van meditatie leef je in het hier en nu. Je staat dan niet meer op de automatische piloot. In een meditatie adem je bewust en ben je bewust. Hoe meer je dit oefent, hoe meer dit een gewoonte wordt. Mindfulness is hier ook een goed voorbeeld van. Het zorgt ervoor dat je alles met aandacht doet en steeds meer vanuit je ‘bewuste zijn’ kan gaan leven.

Tips om goede voornemens vol te houden

Willen we een bepaald soort gedrag veranderen dan moeten we gaan kijken naar wat er is opgeslagen in ons onbewuste brein. Welke overtuiging, welke emotie, welk aangeleerd gedrag zit daar.

Bewust worden van dat wat dieper zit verstopt en op zoek gaan naar een oplossing.

Daarnaast kost elke verandering energie. Hoe groter de verandering, hoe meer energie nodig is. Als die energie er niet is, blijft het brein toegeven aan wat makkelijk en comfortabel is.

En vallen we terug in oude gewoontes. Energie voor ons lichaam kunnen we halen uit ontspanning, voeding, voldoende slaap en sporten. Zodra je vol zit met energie, houd je je goede voornemen veel beter vol.

In het algemeen nemen we bijna nooit een pauze in ons brein. Terwijl juist ons brein van alle organen de meeste energie verbruikt. Zelfs als we slapen is ons brein vaak nog druk.

Yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen en meditaties zijn allemaal middelen om ons brein te ontspannen.

Start eerst met het opladen van je brein, dan houd jij je goede voornemens van dit jaar wel vol!

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *