Mind

Hoe borstkanker mijn boezemvriend werd

Aan de muur hangt een grote wereldkaart. De rode knopspelden die op de kaart zijn geprikt, laten zien waar ze allemaal is geweest. Ze heeft de hele wereld rond gereisd als stewardess bij de KLM. Een spontane, jonge vrouw met lieve lach kijkt me aan. “Hoi ik ben Priscilla, maar beter bekend als Pries.”

Van KLM stewardess naar een praktijk voor zelfliefde. Hoe is dat zo gekomen?

“Dat is een bijzonder verhaal, al zeg ik het zelf. September 2016 begon ik op aanraden van mijn zus met de opleiding tot holistisch therapeut. Om deze opleiding te kunnen volgen werd ik ook ingewijd in de Reiki 1, 2 en 3a graad. Ondertussen vloog ik al 10 jaar met veel plezier bij de KLM. De opleiding was per toeval (toeval bestaat niet) op mijn pad gekomen en intuïtief voelde ik dat ik deze opleiding wilde gaan volgen.

Al snel merkte ik hoe moeilijk ik deze opleiding vond….waarom? Omdat ik voorheen altijd alles vanuit wilskracht, doorzettingsvermogen en prestatiegerichtheid heb gedaan. Maar deze opleiding vroeg iets heel anders van mij. Namelijk dat ik mijn binnenste ging raadplegen en vanuit mijn intuïtieve gevoel acties leerde ondernemen.

Toen ik twee maanden later de diagnose borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren kreeg, viel dit alles ineens op zijn plek. Ik begreep ineens waarom ik deze opleiding was gaan volgen en ik begreep de diagnose. Ik voelde zelfs opluchting die ik niet kon verklaren. Alsof er puzzelstukjes op hun plek vielen. De Reiki onder andere heeft mij toen heel erg geholpen om tijdens de onzekere weken voor de uitslag rustig te blijven. Dit was een groot contrast met 2 jaar eerder. Toen was ik ook al bij de huisarts geweest, omdat ik een knobbeltje in mijn borst voelde. Tijdens de echo zei de arts dat het niks ernstigs was. Toentertijd was dat een grote opluchting voor mij. Want er gingen allerlei angst scenario’s over kanker door mij heen. Als ik toen die uitslag had gekregen had ik er niet mee om kunnen gaan. Daardoor voelde ik intuïtief dat alles zo moest zijn.

Ik voelde heel veel rust over mij heen komen en mijn vertrouwen in mezelf groeide nog meer. Door de opleiding begon ik op mijn intuïtie te vertrouwen. Zo noemde ik mijn borsttumor al snel mijn boezemvriend. Ik begreep ineens dat zijn komst een reden had en dat deze reden allesbehalve negatief was. Mijn gehele borstkankerproces dat ongeveer 1,5 jaar duurde, beleefde ik mijn mooiste leven. Ik was gelukkig en ik voelde mij vrijer dan ik mij ooit had gevoeld. Tijdens de corona tijd heb ik uiteindelijk mijn baan bij de KLM opgezegd en ik ben mij volledig gaan toewijden aan mijn zielsmissie.

Terugkijkend op de diagnose

Door mijn boezemvriend begreep ik ineens wat ik eerder niet begreep…Dat ik mijn hart en ziel voor mezelf en voor anderen mocht gaan openen! Daardoor kon ik mijn angst letterlijk omzetten in liefde. Ik was niet bang, boos of verdrietig. Ik leerde dat ik niet hoefde te vechten tegen kanker of te vluchten voor de diagnose kanker. Ik leerde wat vergeving, acceptatie en loslaten inhoudt.

Ik voelde letterlijk waartoe ik en waartoe iedereen op deze aarde in staat is. Ik begreep ineens de zin van alles in het leven en daardoor ook de zin van mijn borstkanker.

Ik voelde dat niks in mijn leven toeval is, maar dat alles op mijn pad komt om mij te wekken. Tijdens mijn traject voelde ik mij zo verbonden met mezelf en met het leven dat ik alle signalen feilloos op kon pikken. En ik begreep dat alle signalen als boodschappen dienen. Daarom is mijn borstkankertijd voor mij een heel groot geschenk geweest! En nu nog steeds kijk ik er met veel dankbaarheid en een grote glimlach op terug.”

Je lichaam als communicatiemiddel?

Doordat ik na de diagnose geen angst voelde en ineens besefte dat mijn borstkanker mij kwam wekken, begreep ik ook dat het lichaam een communicatie middel is en niet een doel op zichzelf is. Het is een middel om jezelf te begrijpen. Het lichaam communiceert letterlijk met ons. Als we ziek zijn of ons moe voelen, voelt dat voor ons alsof het lichaam ons dan in de steek laat. Dat geeft een beangstigend en machteloos gevoel. Maar ik heb mogen ervaren dat dat helemaal niet waar is. Ons lichaam probeert ons alleen maar duidelijk te maken waarin wij verkeerd over onszelf denken. Met andere woorden, het lichaam probeert ons juist te helpen.

Onze gedachten zorgen voor gevoelens en die gevoelens brengen een reactie teweeg. Denken we negatief of slecht over onszelf dan gaan we in ons lichaam de bijbehorende negatieve gevoelens ervaren en daarop baseren we in een fractie van een seconde hoe we willen reageren. Bedenk wel, dit gaat vaak allemaal onbewust. Daarom is het zo belangrijk te beseffen dat ons lichaam ons wil helpen om juist anders over onszelf te gaan denken. Want dan gaan we ons ook anders voelen en anders reageren. Want nare gevoelens van stress en lijden monden uiteindelijk uit in ziekten. 

Ons gedachtensysteem stuurt ons lichaam aan. Het lichaam kan niks vanuit zichzelf. Het heeft de geest nodig om te kunnen voortbestaan. Daarom is op aarde ons lichaam het communicatiesysteem. Als we geen lichaam op aarde zouden hebben dan zouden we via de energie communiceren. Maar daarvoor is deze aarde niet bedoelt. Wij zijn hier om wat wij denken in de vorm tot uiting te laten komen. Dit betekent nu dat ons wereldwijde gedachtensysteem wel een grote reset kan gebruiken. Want er is veel onnodig leed, ziekte, pijn en lijden. Het goede nieuws is dat als wij op individueel niveau ons gedachtensysteem gaan veranderen alles ten goede verandert in en om ons heen. Wij hebben heel veel creatiemacht. We zijn het simpelweg vergeten.”

Waarom is vergeving zo belangrijk?

Ik heb de laatste jaren geleerd dat vergeving de sleutel is tot ware (zelf)liefde. Vergeving heft negatieve gedachtepatronen en daardoor negatieve gevoelslagen op in ons gehele systeem. Deze gedachten en gevoelens houden ons zwak en maken ons op een negatieve manier afhankelijk van onze buitenwereld. Terwijl als wij deze buitenwereld gaan vergeven en daardoor ook onszelf kunnen gaan vergeven, dan kunnen wij echt in verbinding gaan met onszelf en daardoor onszelf helen.

Doordat wij wrok voelen bijvoorbeeld, maken wij ons afhankelijk. Dat gevoel van afhankelijkheid brengt een machteloos en beangstigend gevoel teweeg. We proberen namelijk een ander te controleren. We willen bijvoorbeeld via de ander van onze wrokgevoelens afkomen. Maar dat kan helemaal niet. Of wat vaak nog machtelozer voelt is als de ander ons zoiets ergs heeft aangedaan, dat we van gekkigheid niet weten waar we het moeten zoeken. Want de ander vergeven lijkt onmogelijk en daardoor slaat het nare gevoel naar binnen toe. We komen daardoor in een passieve of zelfs in een actieve vechthouding of vluchthouding. We vallen aan omdat we zoveel pijn lijden. Of we verdrinken ons letterlijk in allerlei verslavingen, zodat die onze pijn verdoven. Het resultaat is dat wij alleen maar meer in een neerwaartse spiraal terecht komen, wat ons weer de bevestiging geeft dat we die wrok en haat moeten blijven voelen. We zitten letterlijk opgesloten in deze nare gedachtepatronen en gevoelslagen en daardoor blijven we er continu mee zitten.

Denk daarbij wel….vergeving betekent niet vergeven ‘wat’ er is gebeurd….maar vergeven ‘dat’ het is gebeurd. Dat is de grootste daad van zelfliefde en zelfheling die je jezelf maar kunt geven. En vandaaruit verandert jou kijk op jezelf en de buitenwereld drastisch. Dit omdat je er bewust voor kiest om jezelf in liefde te koesteren in plaats van wrok en haat te blijven voelen die jou heel ongelukkig maken en omlaag trekken.

Doordat ik mijn kanker bijvoorbeeld heb kunnen vergeven, omdat ik begreep waarom hij was gekomen, kwam ik in hoge gedachtepatronen en gevoelslagen terecht. Ik voelde liefde, dankbaarheid, vreugde, geluk en mededogen. Ik begreep dat ik mijn kanker gemanifesteerd had, omdat ik van jongs af aan onbewust een diepe angst voor afwijzing had gevoeld en ervaren. Deze angst voor afwijzing had er altijd voor gezorgd dat ik vanuit een overlevingsmechanisme leefde en dat is weet ik nu heel zelfdestructief. Ik cijferde mijzelf en mijn energie steeds weg voor anderen. Liever een ander blij maken dan afgewezen worden, was onbewust mijn motto. Doordat ik dit besef ineens via mijn kanker kreeg, voelde ik heel veel begrip voor zowel mezelf als de kanker. Deze inzichten maakten het pad voor mij vrij naar zelfliefde en zelfgenezing via vergeving van het verleden.

Op fysiek niveau heb ik mijn kanker nu genezen, maar op mentaal en emotioneel niveau ben ik al 4 jaar bezig om ware genezing en zelfliefde te creëren via vergeving. Ik ben nu als het ware de kern aan het helen. Fysieke heling is alleen maar het begin, ware genezing vind plaats in ons mentale en emotionele lichaam.

Hoe kunnen we onze eigen ‘ik’ van ons ego onderscheiden?

Mijn borstkanker heeft mij geholpen in te zien wat mijn ego delen zijn en wie ik zelf ben, oftewel mijn hogere zelf. Tijdens mijn traject was ik ergens zo verbonden met mezelf dat ik totaal geen angst meer voelde voor afwijzing. Ineens zag ik iedereen als gelijke. Dit omdat ik mezelf als gelijke zag. Ik voelde mij niet minder, ook al had ik niet dezelfde medische kennis als de artsen bijvoorbeeld. Ik leunde namelijk op de intuïtieve kennis van mijn hogere zelf. De kennis die alleen voor mij individueel weet wat goed voor mij is. Ik besefte dat ‘ik’ alleen kan weten wat goed voor mij is. Hiermee bedoel ik absoluut niet dat ik de kennis van de artsen wegwuifde. Helemaal niet! Ik had respect en waardering voor hen en ik luisterde naar hen, maar tegelijkertijd luisterde ik ook naar mijn hogere zelf. Ik was zo goed met haar verbonden, dat het ego totaal geen angst had om haar te vertrouwen en op haar te bouwen. Het ego probeerde er af en toe tussen te komen. Mijn ego kan soms heel betweterig, schreeuwerig en arrogant zijn en op andere momenten heel onderdanig, onzeker en dramatisch. Maar in die tijd was mijn ego hoogstens soms een beetje boos en opstandig en op andere momenten wat huilerig en voelde het zich slachtoffer van de situatie. Maar omdat mijn hogere zelf heel erg aanwezig was, kon het opstandige niet uitmonden in schreeuwerige arrogantie en het huilerige niet in dramatisch slachtofferschap. Daarvoor voelde ik teveel rust, kracht en vrede. Met andere woorden, mijn hogere zelf dat liefde representeert had in die tijd de leiding over het ego dat angst representeert.

In onze maatschappij heeft nu het ego nog vaak de leiding over het hogere zelf. Het ego gaat voor korte termijn geluk en voor symptoom bestrijding. Het ego kan ons daardoor vooral in deze westerse wereld goed misleiden met allerlei korte termijn oplossingen. Omdat het ego zo goed weet hoe het ons moet misleiden, rennen wij maar door van de ene korte termijn oplossing naar de andere. Het gevolg zien we nu allemaal in de maatschappij. Ik heb hier veel mededogen voor en ik neem nu beetje bij beetje de verantwoordelijkheid voor mijn eigen ego delen. Dit omdat ik weet dat ware verandering kan plaats vinden als we onderscheidt leren maken tussen het ego en ons hogere zelf. Dan pas ervaar je het verschil en kun je leren ervaren wat beter voelt. Je kiest dan uiteindelijk vanzelf steeds vaker voor het goede gevoel kiezen van jouw hogere zelf.

Het ego kent geen vrede en rust. Het ego is altijd in de weer en op zoek naar nieuwe prikkels. Dan voelt hij even rust en enthousiasme, om daarna weer te vervallen in onrust, verveling, irritatie, boosheid, haat, wrok en noem maar op. Het ego vertrouwt niet op zichzelf, terwijl het hogere zelf een en al vertrouwen heeft in zichzelf!

Als wij onszelf gaan leren observeren en met mededogen durven in te zien en te voelen dat ons ego ons wil misleiden vanuit angstgevoelens, omdat hij geen vertrouwen kent, dan gaan wij de macht aan ons hogere zelf geven en heeft het ego geen macht meer over ons. Belangrijk is wel, heb ik uit ervaring mogen ondervinden, dat wij mededogen opbrengen voor ons ego. Jarenlang hebben wij zijn patronen als de onze beschouwt, dus vriendelijkheid is belangrijk. Ons hogere zelf dat de ware macht in handen heeft, weet hoe daarmee om te gaan!

Alle verandering begint uiteindelijk bij onszelf. Buiten ons valt er niets te veranderen. Daarom moeten we onszelf leren begrijpen en begrip krijgen voor onszelf. Alleen zo krijgen we begrip voor het grotere geheel.

Het leven is een proces van angst naar liefde, van controleren naar loslaten, van macht en manipulatie naar vergeving en kwetsbaarheid, van aanval naar begrip. Daarvoor moeten we onszelf gunnen om naar ons ware gevoel te gaan, om ons kwetsbaar op te stellen. En bedenk wel….het ego ziet en voelt kwetsbaarheid als labiliteit. Het hogere zelf ziet en ervaart kwetsbaarheid als kracht, pure creatiekracht. Het ego voelt kwetsbaar opstellen als pijnlijk en schaamt zich daarvoor, het hogere zelf voelt kwetsbaar opstellen als opluchting en ervaart dan juist hogere inzichten.

Wat betekent ‘heel zijn’ voor jou?

Heel zijn betekent voor mij…..kiezen voor het intuïtieve gevoel van mijn hogere zelf, zonder te weten wat het resultaat zal zijn. Daarom zeg ik altijd dat het er niet om gaat welke keuze je in het leven maakt, maar dat je de keuze vanuit je intuïtieve gevoel maakt. Je hogere zelf is verbonden met jouw hart en met jouw ziel. Vaak voelen we ergens wel wat ons hart zegt, maar door de conditionering van het ego durven we daar niet op te vertrouwen. Het ego is bang voor oordeel of denkt bevestiging van anderen nodig te hebben. Daarom proberen we anderen te overtuigen van ons gelijk of zijn we bang om uit de groep te stappen. Heel zijn betekent in én én leren denken en niet in of of denken. Het gaat erom niet meer te oordelen over jezelf en over anderen. Wat voor jou goed voelt kan voor de ander helemaal niet goed voelen. We zijn heel als we naar elkaar kunnen luisteren en elkaar kunnen waarderen ook al maken wij verschillende keuzes. Heel zijn betekent zien dat we allemaal gelijk zijn en tegelijkertijd allemaal authentiek zijn en dat wij geen gezag nodig hebben dat ons vertelt wat wel en niet goed voor ons is. Mensen kunnen ergens meer informatie over hebben en die informatie kunnen we tot ons nemen, maar uiteindelijk moeten we eerst bij onszelf te rade gaan wat we van binnen voelen en vandaaruit een keuze maken. Ons afhankelijk maken van anderen en of wijzen naar anderen kost alleen maar nodeloze energie. Dat geldt ook als we denken dat we iets beter weten dan een ander. Je bent heel als je beseft dat je eigenlijk nooit bent uitgeleerd en daardoor altijd nieuwsgierig blijft.

Wat is je missie? 

Mijn missie is om jou bewust te maken van jouw authentieke hogere zelf. Dit doe ik door jou te leren om de ware energie vanuit het universum af te tappen en te gebruiken. Op deze manier voel jij jouw intuïtie weer en ga jij deze raadplegen en gebruiken. Dan ben jij dus automatisch verbonden met jouw hogere zelf. Daarnaast maak ik jou op begripvolle wijze bewust van jouw ego delen. Op deze manier kun jij ook begrip creëren voor deze ego delen, zodat er vergeving kan plaatsvinden en jij hierdoor in het proces van zelfgenezing en zelfliefde kunt stappen.

Ik doe dit op geheel authentieke wijze waarbij ik mij kwetsbaar opstel en veel humor, geduld, begrip en spontaniteit gebruik.

Ik leer jou weer echt verbinding met jezelf te maken, zodat je vanuit die verbinding oprecht de verbinding kunt aangaan met de buitenwereld. Per slot van rekening zijn we hier gekomen om onszelf en elkaar te helen en lief te hebben. Samen staan we sterk.

Dit is een proces waar je de tijd voor hoort te nemen. Dat heb ik ook gedaan en doe ik nog steeds. Het vergt moed en geduld en begrip, maar ik kan je garanderen dat het de moeite meer dan waard is. Het is een investering in jezelf en het resultaat is echte vrijheid, waar geluk, onvoorwaardelijke (zelf)liefde, creatiekracht vanuit kwetsbaarheid en een groot zelfvertrouwen. Je bent dan niet meer afhankelijk voor jouw keuzes van de buitenwereld. Nee, je werkt vanuit je ware jezelf vredig samen met de buitenwereld.

En als kers op de taart leer je te vertrouwen op de universele energie oftewel op de Godenergie en daardoor begrijp je dat deze bijzondere kracht alleen maar het beste voor jou wil en jou nooit heeft geleerd dat er beloning en straf bestaat. Jij gaat dit voelen en ervaren, omdat je wakker bent geworden en daardoor weer beseft dat jij onderdeel bent van deze kracht en daardoor alles kan wat deze kracht ook kan!

Mensen kunnen voor meer zelfliefde een traject bij je volgen. Kun je vertellen hoe dat in zijn werk gaat? 

Ik werk 1 op 1 en in kleine groepjes in retraitevorm. Ik vind veiligheid en verbinding heel erg belangrijk. Mensen moeten zich vrij voelen om te kunnen delen. Door te delen kun je namelijk verborgen ego delen aan de oppervlakte brengen en deze helen. Daarnaast werk ik vooral ook met het voelen van emoties en ervaringen in het lichaam, zodat je leert te begrijpen hoe het werkt en hoe jij jezelf kunt leren helen en meer zelfliefde kunt leren ervaren. Ik gebruik dan ook veel lichaamsgerichte therapie en lichaamsgerichte oefeningen. Dit zodat je in het moment echt kunt ervaren en daardoor inzichten kunt opdoen. Daarnaast speelt de natuur en de rust bij mij ook een grote rol. In de natuur zijn werkt helend en als we in rust zijn kunnen we ons hogere zelf veel beter voelen.

  • Ik geef intuïtieve massages. Dit om het pijnlijke/ gespannen lichaam tot rust te brengen en te laten ontspannen. Mentaal ontspan je dan ook. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dus ontspant het ene dan ontspant het andere ook en omgekeerd. In een ontspannen staat kan heling plaatsvinden en daardoor kun je meer zelfliefde ervaren.
  • Ik geef reiki behandelingen waarbij ik soms hypnose technieken en soms ademhalingstechnieken gebruik. Ik werk heel intuïtief in het moment. Hierbij komen vaak ook innerlijke kind stukken die gerelateerd zijn aan het ego deel naar boven. Dit geeft heel veel inzicht en ruimte voor heling.
  • Ik organiseer gelijkgestemden ochtenden voor mensen die voelen dat ze heel hoog gevoelig en empathisch zijn en hierdoor veel energie van anderen binnen laten. Het gaat erom dat we leren onze blik naar binnen te richten en goed voor onszelf zorgen alvorens wij naar buiten treden. Als we dat leren, dan gaat de rest vanzelf.
  • Ik geef workshops over ons energetische systeem, over onze ziel, over de werking van het universum en haar wetten, ons chakra systeem en onze aura.
  • Ik heb drie tot zes maanden trajecten (programma’s) voor mensen met kanker. Ik bied een alternatief traject aan naast het reguliere medische traject. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit heel helend werkt en het gehele medische traject hierdoor ook veel minder beangstigend aanvoelt.
  • Ik geef retraites in Sauerland in de accommodatie van mijn ouders. Deze accommodatie is echt een thuis! Mijn moeder heeft er al haar liefdevolle energie in gestoken. Hier wijd ik mensen in in de Reiki 1,2, en 3a graad. Daarbij heb ik een programma samengesteld om meer inzicht te krijgen in zelfheling en zelfliefde en dit kun je nergens beter ervaren dan tijdens deze dagen in een prachtige omgeving met heel veel rust en ruimte!
  • Daarnaast run ik samen met mijn broer en zijn vriendin de Infinity Academy. Via deze Academy organiseren wij ook levens veranderende retraites en workshops. Wij hebben onze krachten gebundeld, omdat mijn broer ervaringsdeskundige is op het gebied van de wet van de aantrekking en mensen daarnaast leert de moed te hebben het leven in eigen hand te nemen. Daarbij ben ik de ervaringsdeskundige op het gebied van heling en zelfliefde. De vriendin van mijn broer is deskundige op het gebied van voeding.

Ik sluit af met een quote van Marianne Williamson:

‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het aller bangst voor zijn.

Wil je na het interview een afspraak maken met Pries neem dan contact op.

Www.liefdespraktijkpries.nl 

Tel: 06-23406499

Zwaanstraat 168

Cuijk

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *