Gezondheid

Bewustwording door yoga

Yogacentrum Yogabindu kreeg haar naam van Swami Niranjanananda uit India. Hij is yogi van geboorte en geestelijk leider van de Satyananda Yoga.

Hij hoopte dat het centrum een plaats zou worden waar mensen naartoe gaan om zich te verbinden met hun diepere innerlijke zelf. Vandaar ook deze naam: bindu komt namelijk uit het Sanskriet en betekent verbinden.

Maaike Chavanu is de eigenaresse en geeft al yogales sinds 1990. In Nederland heeft ze haar yogaopleiding gevolgd en in India leerde ze meer verdieping.

Je hebt bewust gekozen voor Satyananda Yoga?

“Satyananda Yoga is vooral een yoga om hoofd, hart en handen in balans te brengen. Yoga is niet alleen bewust worden van je spieren maar vooral bewust worden van je dagelijks leven. Deze verdieping, dat spreekt me aan. Wanneer je in je dagelijks leven iets doet en dit écht met aandacht doet, verandert je leven. Bijvoorbeeld als je in de tuin werkt niet denken: de tuin moet klaar zijn. Maar dit loslaten….en gewoon met aandacht, in het moment, aan de tuin werken. Dat is yoga. Dat is Satyananda Yoga. Yoga is een levensmanier.”

Je yogalessen bestaan dus niet alleen uit bewegingsoefeningen?

“Aandacht is het belangrijkste aspect in onze yogalessen. Zonder oordeel, alleen maar ervaren. Bewust worden wat het met je doet. Na elke yogaoefening staan we even stil, en voel je na wat er in je lichaam gebeurt. Pranayama ’s (adem oefeningen) zijn een vast onderdeel van een les. Een les wordt de laatste 15 minuten afgesloten met yoga nidra. Dit gebeurt in elke les, een les duurt dan ook 5 kwartier. We hebben ook lessen van anderhalf uur en dan zingen we oa mantras, is er meer verdieping, meer filosofie en achtergronden.”

Wilde je altijd al yogalerares worden?

“Nee, daar heb ik nooit aan gedacht. Ik studeerde vroeger scheikunde. Heel wat anders. Ik heb zelf wel altijd yogalessen gevolgd. Op een gegeven moment voelde ik dat ik meer verdieping wilde. Mijn yogalerares toentertijd zei: “Als je meer verdieping wilt moet je of naar India gaan, of een yogaopleiding gaan volgen.

Met een dochter van 8 zag ik het niet zitten om voor langere naar India te gaan, dus werd het een yogaopleiding. In het tweede jaar vroeg diezelfde yogalerares of ik lessen wilde gaan geven in haar centrum in Nederasselt. Daar had ik helemaal niet over nagedacht. Mijn eerste les was aan een groep mannen. En hierna kwamen meer lessen. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.”

Wie is Maaike nog meer naast yogalerares?

“Trotse oma, moeder en vrouw van. Ik ben al 47 jaar getrouwd met mijn lief. Ik heb een fantastische dochter en drie klein kids. Mijn schoonzoon kwam met het idee om samen een huis te kopen. We wonen nu naast elkaar maar met ieder onze eigen ingang en huiskamer. In het midden van het huis is een deur zodat de kleinkids zo binnen kunnen lopen. Regelmatig eten we samen. Hier hadden we ook de ruimte om een yogastudio te bouwen en in 2016 ben ik gestopt met lesgeven in kasteel Tongelaar, wat al sinds 2001 mijn vaste plek was. Met drie andere docenten geven we hier nu wekelijks verschillende lessen.”

Yogalessen voor jong en oud, man en vrouw, voor wie verdieping zoekt dat is wat yogacentrum Yogabindu te bieden heeft. Van Hatha Yoga tot een mannengroep en van kinderyoga tot zwangerschapsyoga.

Yogabindu doet overigens meer dan puur het verzorgen van yogalessen. Zo worden speciale workshops en themadagen of –weekenden georganiseerd, vindt er bijscholing plaats voor yogadocenten en is er ook ruimte voor meditatie-avonden en yoga gerelateerde lezingen. Dit alles onder de enthousiaste leiding van Maaike die de lessen verzorgt in een ruime en lichte ruimte aan huis in Langenboom, gelegen in de driehoek Grave, Mill, Zeeland.

Yoga verhoogt de kwaliteit van je leven op alle vlakken.”

Wil je weten wat yoga persoonlijk voor jou kan betekenen? Wees welkom bij Yogabindu om dit voor jezelf te ontdekken, bijvoorbeeld tijdens een proefles.

Voor meer informatie en de lestijden kun je kijken op de site: www.yogabindu.nl

Yogabindu vind je aan de Zandvoortsestraat 2A te Langenboom

0486 475591

info@yogabindu.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *