Gezondheid

Eerste Hulp bij Etiketten: Insectenmeel

De ophef rondom deze beslissing van de EU is enorm: per januari 2023 is het toegestaan deels ontvet poeder van krekels (Acheta domesticus) in voedingsmiddelen zoals brood- en pastasoorten te verwerken.

Wat betekent dit voor mensen die liever geen krekels eten? Voor vegetariërs en veganisten?

Eén geruststelling: de krekelpoeder mag niet zomaar met bloem vermengd worden zonder het op de ingrediëntenlijst te vermelden.

Volgens Foodwatch moet het volgens de regelgeving etikettering beschreven staan als: ‘gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit Acheta domesticus (huiskrekel)’.

Het krekelpoeder mag gebruikt worden in onder andere bakwaren zoals meergranen brood, crackers, muesliproducten, koekjes, maar ook in pizza, soepen, sauzen, groente- en peulvruchtgerechten, bewerkte aardappelproducten, chocoladeproducten, weipoeder, nootjes en andere snacks, en zelfs bier. Dit zijn veelal producten waarvan we niet zijn gewend dat er dierlijke ingrediënten in verwerkt zijn.

Ook in vleesvervangende producten mag het gebruikt worden. Waarschijnlijk wordt hier als toepassing met name op insectenburgers gedoeld en niet de vegetarische of veganistische vleesvervangers.

Ook zal het poeder niet heel snel in vega(n) producten worden toegevoegd, omdat het insecteneiwit duurder is dan plantaardig eiwit.

Is het duurzaam? Nee!

De ecologische voetafdruk van deze insecten is behoorlijk: voor elke kilo huiskrekels is er 1,7 kilo voer nodig. De methaanuitstoot is vergelijkbaar met zo’n 20% van de uitstoot die vrijkomt bij de productie van rundvlees. Producenten die zich richten op duurzaamheid, doen er goed aan om zich te focussen op met name plantaardige producten.

Wat is de oplossing als je geen dierlijk insectenmeel wilt eten?

Lees op de ingrediëntenlijst of er insecten- of krekelmeel in is verwerkt .

Kijk of het V-Label Keurmerk op het product staat. Naast dat het V-Label geen krekels als ingrediënt accepteert, wordt er ook een laag dieper gekeken of het product echt vegetarisch of veganistisch is. Daarnaast worden er inspecties uitgevoerd op de productielocaties om te controleren of de afspraken gehouden worden.

Géén V-Label? Vertrouw dan niet op alleen een claim vegetarisch of vegan van de producent zelf. Helaas kunnen producenten kunnen zelf namelijk nog (incorrecte) claims op hun verpakkingen zetten! Het belang van een onafhankelijk keurmerk zoals het V-label is hiermee daarom nóg groter geworden.

Bij producten zonder ingrediëntenlijst, zoals brood van de bakker, zal je het bij de bakker of producent zelf moeten navragen. Dat geldt ook voor gerechten van een traiteur of cateraar, en natuurlijk in een eetcafé, lunchroom of restaurant.

Bron: vegetariërs bond

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *