Gezondheid

Wel-Zijn in Menszijn

In onze drukke maatschappij vervullen we allemaal een rol in de samenleving. De rol van: vader, moeder, mantelzorger, zus, partner, vriendin. De rol in je beroep verpleegster, kapper, politieman of verkoper. Deze rollen geven weer welke activiteiten of gedragingen mensen van ons verwachten in een bepaalde omgeving.

Wanneer je al deze rollen even los laat, even geen rol aanneemt, jezelf niet meer identificeert met je beroep of je status, wie blijft er dan over?

Wie ben je dan écht?

Het belang van onthaasten

Door te onthaasten voel je de kern, van wie je werkelijk bent. Dat wat jij ten diepste bent. Door te onthaasten neem je de tijd om te luisteren naar je eigen IK. Je hogere zelf.

Onthaasten is het bewust kiezen voor ontspanning. Je neemt de tijd voor zelfreflectie. Even stil staan of de keuzes in je leven nu nog steeds goed voelen.

Zijn er negatieve gevoelens die je graag wil loslaten of transformeren naar positieve gevoelens om zo terug in balans te komen?

Welke (verborgen) talenten wil je ontdekken?

Voelt jouw leven goed zoals het nu is? Voel je je WEL, in je ZIJN?

Voor Ayurveda is gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar het evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn van jezelf.

Ruud ten Hacken, van de onthaastingspraktijk WEL-ZIJN in Menszijn, heeft er zijn missie van gemaakt om te zorgen voor meer geluksgevoel, minder ziekte en een hoger WEL-ZIJN voor iedereen door totale ontspanning.

Wanneer ik Ruud bezoek, zie ik een fijn mens voor me. Ik ben benieuwd waarom hij voor dit pad heeft gekozen en hij antwoordt met een glimlach:

Het begon allemaal met een opdrachtje op de lagere school toen ik ongeveer zeven jaar was. Wat wil je later worden? was de vraag. Ik had toen opgeschreven: Ik wil graag tekenen hoe mooi het leven kan zijn. Eerlijk zijn. Mensen helpen. Altijd voor iedereen klaar staan. Hieruit blijkt dat ik toen al de wereld wilde verbeteren of zelfs dragen!”

Zijn interesse in het gedrag van mensen en zijn drive om mensen te willen helpen, uitte zich als coach, trainer en leidinggevende waar hij 30 jaar in werkte.

Ruud volgde de opleiding “Psychosociale Basiskennis” (PsBK, volgens PLATO eindtermen) en dit gaf hem nog meer inzichten en wijsheid over het menselijk gedrag.

Spiritualiteit werd aangewakkerd door het katholicisme en is later mindfulness, sjamanisme en Vipassana-meditatie geworden.

Respect voor alles en niet oordelen zit in zijn karakter. Met al zijn ervaring en nu in de tweede helft van zijn leven biedt Ruud drie hoofdelementen aan in zijn onthaastingspraktijk.

Coachen, massage en het aanspreken van de zintuigen. Een sterke combinatie.

Door onder andere zijn universitaire studies Psychologie en Psychosociaal therapeut / Counselor kan Ruud je begeleiden in je zoektocht naar antwoorden op bepaalde vragen in je leven. Kijken naar de grondreden of oorzaak van die vragen, maar vooral helpen bij de verwerking hiervan.

Je kunt Ruud zien als een vertrouwenspersoon aan wie je alles kwijt kunt. Maar soms is het juist ook fijn om helemaal niet te hoeven praten. Onthaasten en diepe ontspanning is helend voor lichaam en geest, met of zonder dat er een woord gesproken wordt.

Een prachtige manier om te onthaasten: het aanspreken van de zes zintuigen.

Gevoel

Een massage of aanraking vermindert de hoeveelheid cortisol in het bloed. Dit hormoon, ook wel stresshormoon genoemd, komt vaak voor bij langdurige stress. Stress heeft een grote invloed op je gezondheid en het immuunsysteem.

Serotonine zorgt ervoor dat men zich meer ontspannen voelt. Bij een massage neemt het serotoninegehalte toe. Het wordt ook wel het ‘feel good-stofje’ genoemd.

Verder helpt massage om bewuster te worden van je eigen lichaam en om beter naar je lichaam te luisteren.

Gehoor

Muziek kan ons ontroeren maar de trilling van geluid doet nog veel meer. Ons lichaam bestaat voor circa 70 procent uit water.

Door de trilling van klankschalen, een grote gong of een sjamanistische drum wordt het water in ons lichaam in beweging gezet. Zoals wanneer je een steentje in het water gooit en er golfjes kunnen ontstaan. Hierdoor ontspan je en kun je stress en blokkades loslaten. Trillingen hebben dus invloed op ons fysiek lichaam en zijn helend.

Reuk

Om een goed gevoel van welzijn te verhogen kunnen plantgeurstoffen worden ingezet. We ruiken de geuren en via het limbische systeem in onze hersenen beïnvloeden ze onze psyche.

Sommige essentiële oliën werken kalmerend andere oppeppend. Alle planten op aarde hebben een geur. Door waterdampdestillatie worden deze geuren opgevangen en verwerkt tot essentiële oliën.

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en maakt gebruik van deze essentiële oliën. De geneeskrachtige eigenschappen zijn ontleend aan de plantenwereld.

De gebruikte oliën brengen op deze manier lichaam en geest, emoties en gedachten, weer in evenwicht en zorgen ervoor dat je je goed voelt. En dat straal je ook uit.

Smaak

Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit India en wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Gezondheid is één van de basisvoorwaarden voor het ten volle beleven, en bereiken van de belang rijkste doelstellingen in je leven.

Alleen als iemand in balans is, zijn ware aard leeft, in zijn kracht staat, is hij in staat om aan zijn spirituele doelen en aan zijn individuele taak in het leven te werken.

Ruud staat voor deze filosofie en bied je bij elke sessie een heerlijk kopje ayurveda-thee aan.

Goed voor de smaakpapillen (en dus stemming) en het zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten.

Visueel

Visuele meditaties kunnen je helpen om je bewustzijn te vergroten. Tarotkaarten kunnen je inzichten geven. Flowpaintings kunnen gevoelens naar boven brengen door deze te aanschouwen.

Dit zijn meerdere technieken om je terug te brengen naar je kern, en te voelen hoe het is gesteld met jouw WEL ZIJN.

Intuïtie

Ons zesde zintuig is onze intuïtie. Het weten van binnen. Soms weet je intuïtief wat je echt wilt in je leven. Je weet waarom je hier op aarde bent, maar het niet lukt om dit te verwezenlijken. In de vorige editie schreven we over: je leven manifesteren. In een coachingsgesprek met Ruud kun je achterhalen wat jou (onbewust) blokkeert en werken aan een oplossing. Je krijgt meerdere tools mee om je droom waar te kunnen maken.

Al deze technieken kunnen gebruikt worden bij een sessie van Ruud, elke sessie is anders. Het gaat er vooral om wat goed voelt, en/of nodig is, op dit moment.

De technieken zijn niet uniek, maar Ruud kan deze combineren om op jou af te stemmen. Dit is niet gebruikelijk maar wel holistisch. Het afstemmen aan het begin van elke sessie is dan ook enorm belangrijk.

Onthaasten en ontspannen dragen bij aan een gezond lichaam en is goed voor je geest. Samen maken jullie gebruik van de invloed die lichaam en geest op elkaar hebben. Alleen als je lichaam en geest ontspannen en in balans zijn, kan het zelfgenezend vermogen geactiveerd worden. (Homeostase bereiken) Het helpt om ziektes te voorkomen.

Op deze manier werkt Ruud preventief mee aan je gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je veel minder snel burn-out klachten ontwikkelt of in een burn-out terecht kan komen.

Een sessie kan 2 uur tot wel 3 uur duren. Het heet niet voor niets onthaasten.

Het laat je voelen of je nog op de goede weg zit en je je WEL-ZIJN in mens zijn voelt.

Ontspanning voor “Body-Mind-Spirit” is het grootste geschenk wat je jezelf als Mens kunt geven.

Maak een afspraak met Ruud ten Hacken en laat je verwonderen.

Onhaastingspraktijk – WELZIJN In Menszijn

Sint Michielsstraat 17

Sint-Michielsgestel

Telefoon: 06 11446579

• mindfull-coaching • soundtreatment • Klankhealing • Aromatherapie • Tarrotkaarten •Flowpaintings •Ontspanningsmassage

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *