Emoties bij HSP’ers
Het is mijn missie om inzicht en begrip te geven aan, voor en over hoogsensitiviteit. Ik geloof dat de wereld een betere plek is als HSP’ers zichzelf beter leren begrijpen en zichzelf kunnen en mogen zijn, met alle kwaliteiten die daarbij horen.
Wat hoogsensitiviteit (HSP) precies is, kun je uitgebreid terug lezen op mijn website Natuurlijk Floor | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen bij ‘wat is HSP’.
Kort gezegd: HSP is een andere manier van prikkel verwerking, waardoor overprikkeling sneller optreedt. Dit maakt het reguleren van intense emoties lastiger omdat dit ook net even anders werkt bij HSP’ers als bij niet-HSP’ers.
Daarnaast neem je meer details waar, en heb je een grote behoefte aan het grotere geheel. Veel HSP’ers zijn beelddenkers, wat ook weer een kwaliteit is, maar ook voor veel extra overprikkeling kan zorgen.
Die combinatie van eigenschappen zijn een enorme kwaliteit, maar veel HSP’ers ervaren het als last. Wat super jammer is, want het is echt een soort super power. Geloof mij.
Inzicht en begrip helpen je om jezelf en je kinderen beter te begrijpen. Het helpt je, om te kiezen hoe je wilt reageren op situaties in plaats van overvallen te worden door een hele stroom van intense emoties.
Met kleine stappen kom je een heel eind. Veel HSP’ers willen meteen bovenaan de trap staan en maken de stap daarmee veel te groot, waardoor het niet lukt. Vooral bij volwassen HSP’ers zie ik dat vaak.
Of ze beginnen vol overgave ergens aan, maar houden het niet vol. Of beginnen er niet eens meer aan, omdat het toch niet lukt.
Hoe komt dat? Als HSP’er kun je een prikkel krijgen door bijvoorbeeld: een appje, iets wat je ziet, een gedachte, door iemand uit je omgeving, een situatie op je werk of stress.
Alles is een prikkel of kan een prikkel zijn. Door die prikkel ontstaat er een beeld, daar heb je een gevoel bij, dat geeft een emotie en die emotie geeft gedrag. Dat proces doorloop je de hele dag.
Dat geeft natuurlijk veel prikkels en dat zorgt vaak voor overprikkeling. Bij overprikkeling zie je vaak hele intense niet helpende emoties. Alle emoties hebben namelijk een functie, maar dat is niet iets wat we standaard leren op school.
In mijn boek ‘Intense emoties boven water’ leg ik ook uitgebreid uit wat de functies zijn.
Het gaat erom dat je leert, wat een emotie voor je doet. Dan kun je er namelijk anders mee omgaan. Wat niet hetzelfde is, als een emotie wegstoppen of er niet laten zijn.
Mijn boek heet niet voor niets ‘Intense emoties boven water’ want als er een emotie mag zijn, gaat de intensiteit naar beneden, en wordt het minder heftig voor iedereen.
We ervaren negatieve, positieve en neutrale emoties. Allemaal hebben ze een functie. Daarnaast zijn er helpende gezonde emoties, die je ergens mee helpen. En niet helpende overprikkelde emoties, die altijd energie kosten.
Bijvoorbeeld: Boosheid zorgt voor begrenzen maar wanneer je overprikkeld bent schiet dat vaak door en is het juist grensoverschrijdend. Daarnaast heeft boosheid nog iets bijzonders want boosheid staat als emotie vaak vooraan in de rij, al helemaal bij overprikkeling.
Je ziet dan eerst boosheid en die helpt je om te ontladen en ruimte te maken in je hoofd. Pas daarna zie je eigenlijk de echt emotie, bijvoorbeeld verdriet. Die emotie zit er onder, dat noemen we gestapelde emoties.
Je kind komt boos uit school en later komt pas de teleurstelling of het verdriet. Het is aan jou als ouder de taak om je kind daarin te ondersteunen.
Handig om te weten; een emotie duurt ongeveer een kwartier. In dat kwartier heeft het geen zin om tegen de ander (ook je kind) te praten. Het komt toch niet aan. Dat is een fysiek proces, je frontaal kwab (waar je denkvermogen zit) is slechter doorbloed en werkt dus minder goed. Laat de emotie er uit, binnen gestelde grenzen, en kijk na een kwartier wat er nu eigenlijk echt aan de hand is.
Blijf jij of de ander (je kind) “hangen” in een emotie, leer jezelf dan aan: dat je ook kunt kiezen voor een helpende emotie.
Wil je hier meer over leren? Bestel mijn boek ‘Intense emoties boven water. Geen boekenwurm? Geen probleem volg dan de online masterclasses over alle emoties.
Of kom naar de live workshop in Boekel. Een hele dag aan de slag, over emoties in je HSP gezin. Een kleine groep met gelijkgestemde ouders. Investering is 99 euro.
Floor Langenhuijsen
HSP Trainer – Coach
Natuurlijk Floor | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen
Kerkstraat 16 D
Boekel
Telefoon: 0611715843
HOOGSENSITIVITEIT
HSP – COACH – TRAINER – AUTEUR EN MOEDER
Wie ben ik? Super optimistisch, blij ei, emotioneel eerlijk, creatief en oprecht. En HSP-moeder van 3 HSP-kids. Inzicht en begrip voor en over hoogsensitiviteit en de daarbij horende intense emoties dat is de basis van alles wat ik doe. Ik doe dit om echt het verschil te maken voor alle HSP’ers, van groot tot klein.