Mind

Dit boek gaf mij een kijkje in het hoofd van onze negen jarige dochter

Tijdens de training van ‘IK BEN 9’ specialist kreeg ik dit boek. Bij thuiskomt ben ik gelijk gaan lezen echter ‘pikte’ mijn dochter het gelijk in. Wat een herkenning was het voor haar en mij!

Het boek gaat over de negenjaarsfase bij kinderen. Dit is de fase tussen de 8 en 11 jaar. Vaak denken we dat deze kinderen al vroeg gaan puberen. Dit is in werkelijkheid niet zo. Een kind van 9 jaar zit in zijn eigen fase behorend bij deze leeftijd. Ze beginnen zich af te zetten tegen hun ouders. Ze roepen dat niemand hun begrijpt, ze gaan zich schamen voor hun ouders, vriendschappen worden ineens ingewikkelder, ze krijgen te maken met meidenvenijn, jongens die stoer doen, maken zich zorgen over de dood, krijgen te maken met groepsdruk, erbij willen horen, verlies en onrecht.

Bauke Borsboom schreef dit boek toen haar eigen dochter Dieke zelf 9 jaar werd. Als kindercoach werkte ze veel met kinderen rond deze leeftijd. Ze kwam erachter dat er weinig bekend was over deze bijzondere fase van een kind. Ieder kind beleeft deze fase namelijk op zijn eigen manier. Ze besloot zelf een boek uit te geven en interviewde hiervoor 15 kinderen.

In dagboekfragmenten en interviews vertellen deze negenjarige hoe het is om negen jaar te zijn. Wat is er leuk aan? Wat maakt het bijzonder? Verder staan er achter elk interview in dit boek leuke tips en weetjes voor de kinderen zelf en voor hun ouders. Achterin het boek staat een stuk voor ouders en opvoeders met praktische informatie en tips over deze fase.

Dit boek laat je ervaren dat je niet de enige ouder bent die deze fase soms best lastig vind. Niet alleen voor ouders maar ook voor de kinderen zelf.

De interviews zijn ontzettend fijn om te lezen. Helemaal leuk was om te zien hoe onze eigen dochter diep gezonken zat te lezen. Wat een herkenning in meerdere verhalen. Zeker toen ze het interview las over meidenvenijn en meelopen. Het gaf ons inzichten en samen konden we het gesprek hierover aangaan en hebben we gekeken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Nog steeds pakt ze af en toe het boek en leest ze er weer in.

Het ene moment zijn ze al zo groot, ze willen alleen naar sporten fietsen, zelf een boodschapje doen, langer opblijven, krijgen meer behoefte aan privacy en een eigen plekje. Echter het andere moment kunnen ze op je schoot springen voor een knuffel omdat ze verdrietig zijn. Heel herkenbaar voor mij als ouder.

Wat mij vooral bij is gebleven dat wij als ouders te snel een oplossing willen zoeken voor het ‘probleem’ van kinderen. Eigenlijk willen ze vooral even hun hart luchten, dus luister echt met je hart en je volledige aandacht, stop even met wat je aan het doen bent en leg je telefoon weg. Maar ook bagatelliseer het probleem niet. Laat het zelf een oplossing zoeken en als dit niet lukt bedenk dan samen een oplossing.

Het is echt een must read voor ouders, leerkrachten en zorgaanbieders die met negenjarige kinderen werken. Maar zeker ook voor kinderen in de negenjaarsfase zelf. Het is een feest van herkenning en een prachtig aanknopingspunt om er samen met je kind over in gesprek te gaan. Ik was zelf zo enthousiast over dit boek dat ik een exemplaar afgegeven heb bij de interne begeleiders op de school waar mijn eigen kinderen zitten.

Geschreven door: Judith Vereijken – Klomp

Wil je meer weten over de negenjaarsfase, kijk dan zeker eens op www.feelbijjudith.nl/negen

Je kunt ook het boek kopen via de website of op locatie.

Kindercoach Judith Vereijken – Klomp

Dorpstraat 33

Tel: 0630225662

Ledeacker

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *