Het doel: jou fysiek en mentaal sterker maken
Desirée van Cuijk is orthomoleculaire therapeut en stresscoach. Ze helpt graag mensen vooruit en haar doel is duidelijk: jou fysiek en mentaal sterker maken.
Welke filosofie zit er achter orthomoleculaire voeding?
Orthomoleculaire voeding is een manier van eten waarbij gekeken wordt naar welke voeding de cellen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. De cellen in je lichaam hebben voldoende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren, waardoor alle lichaamsprocessen goed verlopen. Ons westers voedingspatroon bevat helaas niet de benodigde bouwstoffen die we nodig hebben.
Waarom de voorkeur voor onbewerkt voedsel?
Je zal merken dat er meer energie is, dat je een verbeterde stoelgang krijgt en beter slaapt. Je voelt je beter in je vel zitten, en misschien verlies je ook wat gewicht. Vertrouw op het feit dat je gezondheid verbetert.
In de supermarkt weet je soms niet meer wat nu gezond is en wat niet. Waar moeten we opletten?
Probeer in ieder geval de pakjes en zakjes te mijden. Daar zitten toevoegingen in die niet bepaald goed zijn voor je systeem. Wist je dat bijvoorbeeld ADHD een gevolg kan zijn van veel bewerkte voeding eten? Probeer zoveel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding te kopen, en wissel af in voedingsmiddelen. Gezond eten is de basis voor een gezond leven. Het bevordert je prestaties en je welzijn en geeft je lichaam wat het nodig heeft.
Je werkt met een vetzurentest. Hoe belangrijk is vet in ons lichaam?
Vet is heel belangrijk! Vetten zijn net zo belangrijk als groenten en fruit. Gezonde vetten zijn noodzakelijk om de vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen, dit zijn vitamine A, D, E en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes, kool en lycopeen in tomaten alléén opgenomen met een beetje vet. Vetten zorgen voor de aanmaak van hormonen, ze zijn er een belangrijke bouwstof van. Ze geven minder depressie en andere psychologische problemen. Ze zijn goed tegen onvruchtbaarheid, huidproblemen, geheugen- en concentratieproblemen. En ze zijn weerstand verhogend. Wij zijn bang gemaakt voor vetten, maar de juiste vetten zoals olijfolie en kokosolie zijn gezondheidsbevorderend.
De vetzurentest is vooral om de vetzurenbalans in je cellen te meten. Het gaat hier met name om Omega-6 en Omega-3. Twee belangrijke vetzuren in de strijd tegen laaggradige ontstekingen. Dat zijn sluimerende, chronische ontstekingen in je lichaam, en afhankelijk waar zo’n sluimerende ontsteking zit kan dit ziekte veroorzaken. Denk dan met name aan al de bekende welvaartziekten. Een goede vetzurenbalans is essentieel voor je gezondheid.
Hoe kan voeding ons mentaal sterker maken?
Goede voeding is goed voor het stressregulatiesysteem. De boodschapperstofjes in je hersenen (zogenaamde neurotransmitters) zorgen voor rust en herstel maar ook voor motivatie en daadkracht, insulinehuishouding en het immuunsysteem. Zijn deze systemen verstoord, dan kan men mentale problemen krijgen.
Ook de darmen spelen een grote rol in het mentaal welbevinden. Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Functioneren de darmen niet goed en is de darmflora niet op orde dan kunnen psychische klachten optreden, zoals angststoornissen, depressie en slaapproblemen.
Naast orthomoleculair therapeut ben je ook stresscoach. Wat is stress? En wat doet het met ons?
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels. Stress heeft lichamelijke en geestelijke gevolgen en wordt per individu anders ervaren. Sommige uitdagingen worden door de ene persoon als plezierig ervaren, en voor de ander kan dit weer bedreigend zijn. Stress kan positief zijn, (denk aan de gezonde spanning voor een wedstrijd) maar ook negatief. Negatieve stress wordt door de persoon als een nare ervaring gezien.
Lichamelijk kunnen jachtige gevoelens ontstaan, hoofdpijn en spierpijn, slaapproblemen, maagzweren en hart- en vaatziekten. Geestelijk kan te veel stress nervositeit, overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen veroorzaken.
Je helpt ook mensen met het hestel van corona. Hoe ga je te werk?
Ten eerste is de leefstijl heel belangrijk. Hoe is je voeding, slaap je voldoende, beweeg je regelmatig, neem je genoeg rust, dit is een basis. Heb je het Post-Covid-Syndroom, dan zijn bepaalde stoffen nodig die je systeem herstellen. Vaak is het zo dat een restje virus nog actief is. Ook reageert je immuunsysteem nog overdreven, ook al is de infectie voorbij. De eerste stap is ervoor zorgen dat de restanten van het virus worden opgeruimd totdat de klachten sterk verminderen.
Daarna moet het immuunsysteem tot rust gebracht worden, vitamine D en Omega-3 zijn hier heel belangrijk in. Vermoeidheid is een veel gehoorde klacht en dit komt omdat het immuunsysteem heel veel energie vraagt.
Sowieso zijn fruit en groenten, en vooral de gekleurde, een goede aanvulling. Daarnaast wordt er gewerkt aan energieherstel en aan herstel van spier- en longweefsel. Aanvullende leefstijladviezen vooral m.b.t. bewegen zijn in elke fase anders. Het is een heel plan van aanpak en dat kost tijd, maar met klachten rond blijven lopen duurt nog veel langer.
Welke klachten verhelp je nog meer?
Vooral voor chronische klachten, zoals darmklachten, diabetes type II, overgangsklachten, allergieën, schildklierklachten, hart- en vaatziekten, en reumatische aandoeningen. Voeding is de basis, maar vaak is aanvulling van bepaalde stoffen ook nodig. Dit alles gebeurt in kleine stapjes, teveel veranderingen in één keer zijn niet te behappen. Daarnaast bied ik in mijn praktijk ook leefstijlcoaching aan. Eén en ander is verweven met de orthomoleculaire therapie, maar wil je graag verder in je leven maar weet je niet precies hoe en op welke vlakken, dan kan ik je daar ook bij helpen. Ik maak een plan zodat jij weer Sterk met je Energie wordt!
————————————————————————————————————————
Wil je een afspraak maken met Desirée van Cuijk neem dan contact op.
Dorshout 5 Uden
06-48260086