Gezondheid

Kinesiologie

Maria Hendriks heeft haar praktijk in Sint Anthonis. Ze werkt al vele jaren met kinesiologie. Op een natuurlijke manier weer gezond worden, dat is waar Maria Hendriks haar cliënten graag mee helpt. En dit doet ze erg succesvol, al 24 jaar lang.

Hoe is kinesiologie op je pad gekomen?

“Toen mijn zoon was geboren bleef hij maar huilen. Hij had een koemelkallergie, maar dat wist ik op dat moment natuurlijk niet. Hij huilde veel en niets hielp. De consultatiearts zei op een gegeven moment: “Ik ken een kinesioloog en ik zie daar goede resultaten van. Ik adviseer je om daar eens naar toe te gaan.

Na de eerste behandeling had ik al meteen een ander kind. Bij het testen werd duidelijk dat het om een koemelk allergie ging. Zij gaf mij meerdere adviezen. Onder andere het geven van paardenmelk. Ook toen mijn dochter werd geboren en zij het RS-virus bleek te hebben ben ik bij de kinesioloog geweest en ook toen waren de resultaten verbluffend.”

Wat is kinesiologie?

“Kinesiologie is een geneeswijze waarbij het zelf genezend vermogen van het lichaam centraal staat en wordt gestimuleerd. Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’. Kinesiologie maakt gebruik van informatie uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Je kijkt naar de mens in zijn geheel fysiek en emotioneel. Er worden technieken toegepast om stress te verminderen, er wordt gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s. De spiertesten zijn het bekendste onderdeel uit het vakgebied.”

Hoe werkt een spiertest?

“Ons lichaam weet instinctief wat goed voor ons is en wat niet. Het weet bijvoorbeeld of ons lichaam overgevoelig zal reageren op een voedingsstof of niet. Alleen ons bewustzijn heeft weinig contact met dat instinctieve weten. Het lichaam maakt een kleine hoeveelheid stresshormonen aan als er bij een spiertest iets gemeten wordt dat het lichaam niet verdraagt. Die hoeveelheid is dermate klein, dat we dat niet of nauwelijks ervaren. Ook al weet het lichaam dat iets niet goed voor ons is, onze geest is daar niet altijd van bewust. Door de stresshormonen verandert onder andere de spanning van de spieren. Stresshormonen worden vrijgemaakt als het lichaam ‘iets’ als bedreigend ervaart. Ze bereiden het lichaam voor op heel hard wegrennen of vechten, daarbij hoort een verhoogde alertheid en die gaat gepaard met een hogere spierspanning. De verandering van de spierspanning, is de basis van het spiertesten. Ons lichaam kan ons veel vertellen.”

Dat heeft je doen besluiten om de opleiding te gaan volgen?

“ Ik wilde eigenlijk alleen een workshop volgen. De kinesioloog, in die tijd, vroeg meteen: waarom ga je de opleiding niet doen? Ik dacht een vijfjarige HBO opleiding? Met twee kleine kindjes en een huishouden en een baan? Mijn oppas zei: “als je het nu niet doet, doe je het nooit meer.” Het was een grote beslissing, maar ik ben het toch gaan doen. Achteraf gezien de beste beslissing ooit. Ik heb daardoor veel mensen mogen en kunnen helpen.”

Daarna volgden er nog veel meer opleidingen…

“Je wordt steeds nieuwsgieriger als je een opleiding of bijscholing hebt gedaan. Je wilt steeds meer leren en weten. Het lichaam en geneeskunde blijft fascinerend. Door de verschillende opleidingen kan ik nu behandeling toepassen die bij de persoon en de klacht past: cranio sacraal therapie, oor acupunctuur, orthomoleculaire therapie. Ik heb de opleiding K-PNI of Klinische, Psycho-Neuro-Immunologie gedaan, hierbij bestudeer je hoe het lichaam als geheel functioneert en hoe het eigenlijk kan dat we ziek worden en niet meer herstellen.

K-PNI is een groeiende wetenschap die samenhang onderzoekt tussen onze psyche, immuunsysteem, hersenen en hormonen, Wat een zeer gunstig effect heeft bij chronische klachten. Bijvoorbeeld: auto-immuunziekten, obesitas, allergieën, pijnklachten, fibromyalgie, terugkerende vage klachten of specifieke klachten. De lijst met voorbeelden is enorm lang.

Na de intake is “Kinesiologie de tool om mee te beginnen in mijn praktijk. Het lichaam is heel intelligent en vertelt door middel van het testen van spieren veel. Wat voor een klacht je ook hebt, een energetische onbalans ligt meestal aan de basis daarvan. Aan de hand van spiertesten stel ik vast welke onbalans bij jou een rol spelen.

Daarna kijken we welke behandeling nodig is. Ik werk ook samen met de reguliere zorg, dat is juist fijn om tot een goed resultaat te komen.”

Je geeft ook Endermologie massage?

“Endermologie is een zachte massagetechniek en helpt het lichaam afvalstoffen af te voeren. Doeltreffend bij klachten zoals lipoedeem, opgezette lymfeklieren, zware benen, dikke kuiten, oedeem, spierspanning, ontstekingen en pijn.”

Lipoedeem komt steeds vaker voor?

“Lipoedeem is een chronische aandoening waar steeds meer over bekend is”. Er zijn steeds meer vrouwen die eronder gebukt gaan. Behalve dat het grote consequenties heeft voor het uiterlijk is de aandoening ook nog erg pijnlijk. Letterlijk betekent lipoedeem ‘vet en vochtophoping’. Die ophoping is vooral zichtbaar bij de heupen, bovenbenen en knieën. Afvallen lukt niet. De belangrijkste oorzaak is oestrogeendominantie. Dit komt voort uit een verstoring in de hormoonbalans. De eerste symptomen dienen zich vaak aan rond de pubertijd. De zwellingen die ontstaan zijn doorgaans pijnlijk. Hoewel lipoedeem voor zover bekend ongeneeslijk is, zijn de resultaten met endermologie erg goed. Gezien het voortschrijdend karakter van de aandoening, raad ik als specialist op dit gebied aan om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.”

Mensen van ver weg weten je te vinden en je hebt ook vaak een wachtlijst?

“Dat klopt. Cliënten komen door mond tot mond reclame maar ook door doorverwijzingen van collega’s. Bijvoorbeeld van osteopaten, fysiotherapeuten en ik werk ook samen met een haptonoom.

Daarnaast komen er ook mensen waar tegen wordt gezegd: je moet ermee leren leven. Of die alles al hebben geprobeerd. Iemand heeft hun dan vertelt: je moet eens naar Maria gaan. “

“Kinesiologie is geschikt voor iedereen: van kind tot hoogbejaard. In deze geneeswijze streeft men ernaar om je beter in je vel te laten zitten, zodat jij je kunt ontwikkelen zoals jij dat wilt. Je kunt kinesiologie preventief inzetten om gezond te blijven of curatief om weer gezond te worden.”

——————————————————————————————————————————-

Voor meer informatie of persoonlijk advies kun je contact opnemen met Maria. De behandelingen worden vaak gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent.

Maria Hendriks.

www.leeflijn.nl

Dr.Verbeecklaan 40

Sint Anthonis

Telefoon:06-53893583

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *