Gezondheid

Voeding & hormonen

Vitaliteitscoach Erna van den Hurk weet door eigen ervaring welke invloed voeding en hormonen hebben op je gevoel, je lichaam en je energie. In haar praktijk helpt ze mensen terug in balans qua voeding, hormonen en stressniveau. Dit doet ze met kennis en veel enthousiasme.

Erna van den Hurk:

Voedingstoffen spelen een belangrijke rol in het functioneren van de stofwisseling. Dit zorgt weer voor het goed functioneren van alle onderdelen in jouw lijf. Want als een onderdeel niet goed werkt, ontstaat er een disbalans en daardoor mentale en lichamelijke klachten. Hierbij kan een disbalans in je hormoonhuishouding ook voor klachten zorgen. Met kleine aanpassingen in je leefstijl kun je die balans herstellen. Daarnaast kijken we ook naar jouw stressbalans en je innerlijke motivatie, zodat jij ook weet wat er onderbewust meespeelt. Als vitaliteitscoach help ik je in balans te komen, waardoor jij zelf een vitaler en evenwichtiger leven kan creëren.

Het kan gaan om een hormonale disbalans die ontstaat als je lichaam van bepaalde hormonen te veel of juist te weinig aanmaakt. Hormonen zijn verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam, zowel fysiek als mentaal en kunnen dan ook voor heel veel klachten zorgen. Denk hierbij aan klachten op het gebied van stemming, angst, slaap, concentratie, vermoeidheid, stofwisseling, vruchtbaarheid, libido, overgang, zware menstruatie, haaruitval, hoofdpijn, spierpijn.

Het kan ook gaan om omzettingsproblemen in de lichaamsfuncties. Via voeding en suppletie krijgt het lichaam de voedingsstoffen die nodig zijn om alle biochemische processen uit te voeren. Zo worden lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden en tekorten aangevuld. Als het lichaam niet in het bezit is van de juiste stoffen, kunnen de systemen hun werk niet doen en treedt er een disbalans op. Bijvoorbeeld klachten die optreden bij een magnesium te kort kunnen zich uiten in rusteloze benen, astma, hartritmestoornis, slapeloosheid, migraine, chronische vermoeidheid, spierzwakte, cariës of ontstekingen.

Hormonen zijn eigenlijk signaalstofjes die allerlei processen en functies regelen. De hormoonbalans wordt vaak ontregeld door langdurige stress. Ons lichaam kent geen verschil tussen lichamelijke en psychische stress. Zelfs als je een spannend boek leest en je helemaal mee leeft met de hoofdpersoon, krijgt je lichaam een kleine stressreactie. Aanhoudende stress daarentegen zorgt voor een laag cortisol. Burn-out is bijvoorbeeld een gevolg dat veroorzaakt kan worden door een te laag cortisol gehalte.

Emotionele en lichamelijke stress spelen een rol in onverklaarbare aandoeningen. Het is zo belangrijk om een balans te hebben tussen stress en ontspanning.

Er zijn meerdere factoren die bij kunnen dragen aan een disbalans. Wat veel mensen niet weten is dat stress,voedselallergieën, spijsverteringsproblemen maar ook pesticiden hun weerslag hebben. Bij biochemische problemen moet je meer denken aan een tekort van vitamines, mineralen en spoorelementen. Als er één stof mist in een schakel dan kunnen de systemen hun werk niet doen en stagneren.

Als therapeut kijk ik als eerste naar de systemen in het lichaam. Dit proces kun je ondersteunen met goede voeding, vitamine, mineralen, kruiden, aminozuren, vetzuren en leefstijl interventies.

Vooral mensen die zwanger willen worden of dit al zijn vragen om voedseladvies, om hun lichaam en dat van hun kind zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar ook mensen die nieuwsgierig zijn wat goede voeding voor hen kan betekenen. De nadruk ligt op het veranderen van de leefstijl. Mensen die al jaren klachten hebben en waar de dokter geen raad mee weet, zie ik ook in mijn praktijk.

SONY DSC

Zelf heb ik jarenlang geworsteld met mijn gezondheid en lichaam. Ook heb ik altijd een gevecht geleverd tegen de kilo’s. Toen mijn haar uitviel was de maat vol.

Na veel pieken en dalen, en een lange zoektocht, las ik over de invloed van voeding en hormonen. Ik dacht: als maar 10 procent waar is van wat hij zegt, dan moet ik het uitproberen. Dit was het begin van mijn nieuwe leven.

Ik kwam erachter hoeveel invloed voeding op je lichaam, en op je geest kan hebben. Waar ik begin 30 liever in mijn bed lag, met depressieve gevoelens, ben ik nu eind 40 energieker en voel mij bruisend en ondernemend.

Zodra je weet hoe je lichaam werkt, gaat er een wereld voor je open. Het gaat niet om je gewicht of uiterlijk. Het gaat veel meer om: energie, vitaliteit, uitstraling en balans.

En als je ook nog je eigen onzekerheden en overtuigingen onder ogen durft te komen, dan kom je er veel sterker uit.

Het was niet de makkelijkste weg. Ik heb veel moeten veranderen. Maar toen ik er eenmaal voor ging, kreeg ik er veel voor terug. Ik voel me nu veel fitter, mijn haar en huid zijn beter, ik heb energie om te sporten en dit levert nog meer energie op.”

Leer te luisteren naar je lichaam het zal je veel rust en energie brengen. Voor mij het grootste cadeau wat ik mijzelf ooit heb kunnen geven.

Wil je een afspraak maken met Erna neem dan contact op:

Erna van den Hurk – van Dinther

Orthomoleculair therapeut – vitaliteitscoach – stress counselor

Www.vitaliteitscoach-oss.nl

Bel: 06-81010844

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *