Gezondheid

De Menopauze- Ervaringen

Miriam (53) had meerdere klachten vanaf haar 47ste. Ze was vermoeid, stressgevoelig , kort lontje en menstruaties die langer duurden.

Ze besprak het met de huisarts, maar hij gaf aan dat het niet de overgang kon zijn. Ze menstrueerde immers nog en had geen opvliegers. Hij dacht aan een burn-out. Miriam bleef een aantal weken thuis en is daarna weer gaan werken.

De klachten bleven echter en er kwamen er nog wat bij: stijve gewrichten, vergeetachtigheid, slecht slapen en depressieve gevoelens.

In het magazine BewustZijnenzo las ze het artikel ‘De Overgang deel 2’. Hierin beschreef ik de klachten die ik vaak tegenkom en hoe lichaamseigen identieke hormonen uitkomst kunnen bieden.

Ze herkende de klachten meteen en maakte een afspraak.

Bij de intake vertelt ze mij haar verhaal. “Ik was een energieke vrouw, had lol in mijn leven en dat veranderde in een vermoeide vrouw met stemmingswisselingen in een jaar tijd”

Ik leg haar uit dat de klachten rond haar 47ste van de peri-menopauze kunnen zijn, door daling van oestrogeen, progesteron en testosteron. Dit veroorzaakt dan klachten, maar is geen burn-out of depressie!

Als stresscounselor weet ik, dat eventueel ook peri-menopauze en een burn-out beiden tegelijk kunnen voorkomen. Een hormoononderzoek kan nodig zijn, voordat er een diagnose wordt gesteld.

Na het onderzoek en een vragenlijst starten we met een plan van aanpak: leefstijl en op maat gemaakt advies voor hormonen. Het is belangrijk om te weten, dat bio- identieke hormonen via internet niet op maat persoonlijk op jou afgestemd zijn of een veel te lage dosis waar je in de overgang niets aan hebt.

Al na twee weken is Miriam blij en opgelucht. Ze kan er nog niet over uit. Miriam: ”ik heb mijn levenslust weer terug. Ik slaap goed, mijn gewrichten zijn niet meer stijf , goede zin en weer mooi vol haar.”

Carla

Carla (49) ook zij had geen last van ‘de bekende’ overgangsklachten: opvliegers of nachtzweten.

Ze had een leuke baan en werkte veel uren met plezier. Totdat ze het niet meer kon volhouden en nergens geen zin meer in had. Ze werd onzeker over alles. Ging minder werken en hoopte dat ze door rust weer zou herstellen.

Ze besprak het met haar vriendinnen en zij wezen haar op de overgang. Ze luisterde naar een podcast over de overgang en voelde herkenning. Zou het daarmee te maken hebben? Via een vriendin komt ze bij mij terecht.

We kijken alles goed na, wat de oorzaak kan zijn. Het uitsluiten van andere oorzaken is ook belangrijk. Buiten een vitamine D tekort en een darmflora die niet goed werkt, komen we ook uit op hormoontekorten.

We starten met een goed plan voor haar darmen, het aanvullen van vitamine D en ook met aanvulling van de hormonen. Carla geniet weer van haar baan en sport zelfs weer.

Cindy

Cindy (46) menstrueert nu al 6 maanden niet meer. Heeft last van opvliegers , nachtzweten, vermoeidheid, een droge vagina met regelmatig candida en heeft trombose gehad.

Cindy: “ik sta voor de klas en met tien opvliegers overdag en ’s nachts slecht slapen, is het niet vol te houden. Met een trombose geschiedenis mag ik geen hormonen klopt dat?”

Opvliegers noemen we vasomotorische symptomen. Deze zijn niet onschuldig, maar hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het klopt dat bij geschiedenis met trombose er geen hormonen worden voorgeschreven. Uitzondering hierop: de hormonen die ik adviseer mogen wel, want deze gaan via de huid.

Cindy kon aan de slag met de juiste hormonen en haar voeding hebben we ook aangepast. Stap voor stap naar een gezonde leefstijl. Cindy staat weer blij voor de klas.

De overgang / menopauze kan een hele fijne levensfase zijn voor iedere vrouw.

Tekst: Angelien van den Heuvel- Orthomoleculair – darm – hormoontherapeut en stresscounselor

Kun jij hulp gebruiken in de overgang? Neem dan contact op.
Email: info@angelien-gezondheidscoach.nl

Telefoon: 06-46041111

Website: angelien-gezondheidscoach.nl

Haps

Over mij – Angelien gezondheidscoach en motivator (angelien-gezondheidscoach.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *