Gezondheid

Qigong je lichaam in balans

Qigong is een bewegingsleer uit China en bestaat al duizenden jaren. Dankzij het positieve effect op lichaam en geest wint het steeds meer populariteit in het westen. Bij Qigong worden ademhalingstechnieken, lichaamshouding en visualisatie gecombineerd om het lichaam weer in balans te brengen. Hoe meer je oefent, hoe meer je lichaam weer in harmonie kan bewegen.

Inge Duyts weet door haar eigen ervaring hoeveel invloed Qigong heeft op lichaam en geest. Haar missie is om met haar kennis, een bijdragen te leveren aan de gezondheid en algeheel welzijn.

Interview met Inge Duyts

Van balletdanseres naar Qigong lerares. Hoe is dat zo gekomen?

“Van kinds af aan wilde ik al naar de balletopleiding. Ik maakte mijn droom waar en ben les gaan geven als balletdocente. Na 20 jaar intensief les geven kreeg ik fysieke klachten. Ik had een balletschool met 300 leden en ballet vergt veel van je lichaam.

Vooral de laatste jaren waren zwaar. Ik kreeg steeds meer lichamelijke en geestelijke klachten. Ik ging maar door en door met lesgeven. Ik durfde het niet los te laten totdat ik uiteindelijk in een burn-out belandde. Achteraf gezien is dit het beste wat mij is overkomen. Mijn leven is hierna intens verandert.”

De intense verandering kwam door Qigong op je pad?

“Het begon met een lezing van bewust bewegen door middel van Qigong met het thema ‘je gedachten sturen’. Het was interessant en we deden ook oefeningen. We maakten een bepaalde beweging en moesten kijken hoe ver we kwamen. Daarna kregen we de opdracht om de beweging te visualiseren en dat te blijven herhalen en herhalen. Het resultaat was verbluffend.

Bij de volgende echte beweging kwamen we daadwerkelijk verder. Hier wilde ik meer over weten en ik ging op zoek naar een cursus.

Ik leerde dat het belangrijk is om contact te maken met je lichaam. Te voelen waar het prettig voelt en vooral ook te voelen waar de spanning zit. Ik maakte een begin met leren voelen, dit was helemaal nieuw voor mij. Ik leerde om te luisteren naar mijn lichaam.

Op de gekste tijden was ik me bewust van de spanning in mijn lichaam. Onder het auto rijden, voelde ik mijn strak opgetrokken schouders. Ik schreef een adres op een kaart en vroeg mijzelf af, waarom ik ook hier weer gespannen schouders had? En zo ging het maar door, wat had ik veel spanning in mijn lichaam.

Door Qigong te beoefenen kreeg ik steeds meer inzichten. Ik merkte dat ik fysiek en mentaal sterker werd door de Qigong lessen. Ik was zo enthousiast en oefende en oefende. Ik leerde elke dag tijd te nemen voor mijzelf. Het fascineerde mij hoeveel positieve invloed het had op mijn lichaam en geest. Ik wilde hierin ook iets voor andere kunnen betekenen.

Ik besloot de opleiding Zhineng te volgen in Nederland. Daarna ben ik een aantal keren naar China gegaan onder andere voor de opleiding tot docent Nature Taiji bij Hu Xilong en naar Dou Zhanguo om me te specialiseren in de wervelkolom en het schoudergebied.

Via mijn professionele netwerk kwam ik in contact met docenten in binnen en buitenland en zij leerden mij de kneepjes van het vak. Ik was erg leergierig en wilde meer weten over de traditionele Chinese geneeswijze.

Vervolgens ben ik de opleiding tot trainer en therapeute in de traditionele Chinese geneeswijze gaan volgen bij de Bocam opleiding.

Inmiddels ben ik volledig gediplomeerd en door mijn eigen levensverhaal ervaringsdeskundige.”

Je koos er toch weer voor om les te gaan geven?

Les geven doe ik vanuit mijn hart, dat geeft mij ontzettend veel voldoening. Het voelt alsof dat mijn missie is. Ik geef nu al 15 jaar les in meerder vormen van de Oosterse bewegingsleer.

Door Qigong komen je gedachtes tot rust, Je gaat met aandacht naar delen van je lichaam. De lessen bestaan uit verschillende Qigong vormen, meditaties en een soort sportles waar je niet alleen aan je conditie werkt maar ook bewuster van je lichaam wordt. In een les werk je aan kracht, balans, coördinatie en ontspanning.

Ik begeleid mensen die gezondheidsklachten hebben, zoals schouder, nek en rugklachten. Dit kan in een groep of tijdens een therapie sessie. Bij een aanvullende verzekering worden mijn behandelingen ook vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

De Qigong lessen zijn voor iedereen en we kunnen samen kijken welke les het beste bij je aansluit.

De oefeningen worden op een rustige manier uitgevoerd. Het gebeurt staand, maar kan ook op een stoel. Ook zonder gezondheidsklachten is Qigong goed voor je lichaam om je gezondheid te behouden. Je lichaam wordt sterk en soepel.

Daarnaast werk ik mee aan het wetenschappelijk onderbouwd bewegingsprogramma voor mensen met parkinson, MS en reuma. Het geeft mij ontzettend veel voldoening als ik zie hoeveel baat cursisten hebben door met aandacht te bewegen.”

Hoe wordt het geneeskundige aspect van Qigong verklaard?

‘Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt Qi door de energiebanen van het lichaam. Qi is levensenergie. Symptomen van ziekte worden gezien als een verstoring of een blokkade van Qi in ons meridiaanstelsel. Ook kan Qi uit balans zijn in diverse organen.

De zachte, vloeiende bewegingen van Qigong zijn ontspannend en brengen de geest tot rust. Het doel is om energie weer te laten stromen en spanningen los te laten.

Door de aangereikte oefeningen word je steeds bewuster van je eigen lichaam en houding, waardoor de circulatie sterk verbetert. De coördinatie tussen de beweging en de ademhaling is daarbij belangrijk. Juist die combinatie maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief.”

‘Een oud Chinees gezegde: ‘Je kunt drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water, drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconden zonder Qi.’

Graag wil ik het een keer ervaren, hoe een langzame, zachte beweging zoveel invloed kan hebben. Kunnen we samen een oefening doen?

“Natuurlijk. De beste manier om het zelf te ervaren, wat Qigong voor je lichaam doet. Kom laten we gaan staan en dan kunnen we samen enkele bewegingen doen.”

Ervaring

We gaan tegenover elkaar staan en Inge vraagt me om diep adem te halen naar mijn buik. Dan vraagt ze mij, haar beweging te volgen. Voet naar links en de knie iets gebogen. Het andere been blijft gestrekt.

Onze handen gaan naar voren alsof we een bal vasthouden. Van links naar rechts. Het gaat langzaam en met aandacht. Als in slow motion. Bij elke beweging legt Inge uit, wanneer ik moet in-en-uitademen. Bij elke draai, bij elke langzame beweging, voel ik mijn heupen, mijn benen, mijn knieën, mijn armen, mijn schouders, mijn rug.

Ik ben aanwezig in mijn lichaam. Doordat ik elk lichaamsdeel bewust voel en mijn aandacht daar is, zijn er ook geen gedachtes. Mijn ademhaling wordt steeds rustiger. Ik voel nu ook de kracht van mijn lichaam, een bijzondere gewaarwording. Ik sta stevig en geaard.

Ik ben onder de indruk, hoe snel deze zachte beweging, je hoofd leeg maakt. Je écht aanwezig bent in het hier en nu. Het voelt alsof de beweging mijn bloed beter laat stromen. Of het is de Qi, de levensenergie, die ik voel? Na de oefeningen voel ik me meer levendig. Ik begrijp nu waar Inge haar energieke uitstraling van heeft.

Ik kijk haar glimlachend aan en ben benieuwd naar haar toekomstplannen.

Je bent erg energiek en spreekt passievol over Qigong. Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik kan mij geen leven voorstellen zonder Qigong en ik ga nog wel even door. Als docente heb ik toestemming gekregen van Hu Xilong om in samenwerking met Nature Taiji Acedemy deze opleiding ook in Nederland te mogen geven. Ik begeleid mensen graag tot top docent.

Daarnaast blijf ik natuurlijk les geven en therapiebehandelingen aan iedereen die aan zijn gezondheid wil werken, en gezond wil blijven.

Ik hou van mijn werk en voel dezelfde passie die ik had, toen ik 30 jaar geleden ooit ben begonnen met mijn balletschool.”

Inge Duyts

Docent Tai Chi Qigong, ZhiNeng Qigong
Dance for Health, Body & Mind
Personal Life Coach – Bocam therapeut.

Aangeboden lessen live en online

-Zhineng Qigong – Meditatie in beweging

-Tai Chi Qigong – Body & Mind in beweging

-Spine Qigong – Een sterke soepele rug

-Keep fit – Sterk, soepel en ontspannen

-Blij (f) bewegen / Tai Chi – Bewegen met lichamelijke beperking

-Body & Mind – Sterk, soepel en ontspannen

-Senioren Qigong – Sterk en soepel op elke leeftijd

-Basiscursus Zhineng Qigong – Meditatie in beweging

-Spine Qigong – Persoonlijke begeleiding

Voor meer info:

Home – Studio Neem Tijd

Sint Machutusweg 2

Escharen

Telefoon: 0486 475563

Tekst: BewustZijnenzo

AGENDA

Spine Qigong:

Een soepele wervelkolom staat voor een lang en gezond leven, dat wil jij toch ook?

5-12-26 november in Escharen.

Gratis kennismaken met Nature Taiji:

Meer rust, balans en ontspanning, dat wil jij toch ook?

Woensdagavond 21 september (online) inschrijven via: info@studioneemtijd.nl

Nature Taiji:

Nature Taiji is een combinatie van Zhi (Chi) neng Qigong en traditionele Tai Chi. De focus van “Nature Taiji” ligt op gezondheid en kwaliteit van leven.

Vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2022 in Escharen.

Basiscursus Zhineng Qigong:

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer en uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest. 

Vrijdagavond 4 en 11 november 2022 in Escharen.

Maandag

 Tai Chi voor senioren (N1 Linden) 10:45 – 11:45 uur
Tai Chi voor senioren (N2) 13:00 – 14:00 uur (bij voldoende deelname)
Tai Chi voor senioren (N1) 14:20 – 15:20 uur
Tai Chi Qigong 18:45 – 19:45 uur
 Zhineng Qigong 19:50 – 21:05 uur

Dinsdag

Tai Chi – Blij (F) Bewegen (N2-3) 16:00 – 17:00 uur
Keep Fit 19:45 – 20:45 uur
Spine Qigong  20:45 – 21:45 uur

Woensdag

Body & Mind  08:45 – 10:00 uur
Body & Mind 10:15 – 11:30 uur

Vrijdag

Zhineng Qigong 08:45 – 10:00 uur
Tai Chi Qigong 10:20 – 11:20 uur

https://studioneemtijd.nl/wekelijkse-lessen/zhineng-qigong/

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *