De invloed van hormonen
WIST JE DAT HORMONEN EEN GROTE ROL SPELEN BIJ:
-Hoeveel trek je in eten hebt
-Hoe goed je stofwisseling werkt
-Waar je vet opslaat
-En…of je last hebt van eetbuien
Wanneer de hormonen in disbalans zijn, kun je over nog zoveel discipline en zelfcontrole beschikken, maar de kans op falen is dan erg groot. Genoeg reden om onze hormonen eens onder de loep te nemen.
HORMOON CORTISOL versus BUIKVET
Veel stress is de oorzaak van een verhoogde cortisol- productie. Ook slanke mensen kunnen last hebben van buikvet.
Een verhoogde Cortisol productie zet het lichaam aan om meer vetreserves te produceren, meestal op de buik.
Dit wordt gedaan ter bescherming in een stress situatie.
Ons lichaam is een fantastisch, wijs mechanisme, want je lichaam wil je dus met dit extra laagje vet goed beschermen.
Ben jij niet zo gecharmeerd van dit extra laagje vet dan is het van belang je stress te reduceren. Een stresscoach kan je leren om beter om te gaan met stress situaties. Je krijgt dan tools mee waardoor je de stressreactie van je lichaam kunt voorkomen. En er dus geen cortisol wordt aangemaakt.
HORMOON INSULINE versus TREK IN ETEN
Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat er energie naar al je lichaamscellen wordt gebracht. Zelfs als we slapen want we hebben energie nodig zodat ons hart blijft pompen.
Energie krijgen we door onze voeding.
Als je koolhydraten eet worden die via je darmen opgenomen in je bloed. Hierdoor stijgt je bloedglucose. Zodra er glucose in je bloed circuleert, wordt het hormoon insuline aangemaakt en krijg je dus energie.
Als dit hormoon in disbalans is, kan het niet meer alle energie naar de cellen brengen. Dit zorgt ervoor dat je je altijd moe voelt. Je kunt hierdoor ook veel meer trek in eten hebben, want je lichaam smeekt om energie. Je blijft de hele dag eten.
De disbalans van dit hormoon ontstaat meestal door overvloed. Ons lichaam is niet gebouwd op de overvloed van (zoete) voeding en granen die we heden ten dage hebben. Ons lichaam is gebouwd op schaarste. Door het te veel en te vaak eten van suikers / geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. De insuline aanmaak schiet omhoog.
Als de insuline haar werk heeft gedaan, ontstaat er een dal. De bekende dips en moe voelen is het gevolg. Om dit hormoon weer in balans te krijgen is het van groot belang alle suikers en geraffineerde koolhydraten te laten staan.
Houdt dit vier dagen vol. Na vier dagen komt je bloedsuikerspiegel weer in balans en je zult niet meer de hele dag trek in eten hebben.
HORMOON OESTROGEEN versus VET ROND HEUPEN EN BILLEN
Oestrogeen zorgt voor groei, onderhoud en herstel van weefsels.
Overmatig veel vet op heupen en billen is meestal het gevolg van te veel oestrogeen in de bloedcirculatie.
Vaak komt dit omdat we te veel oestrogeenachtige stoffen binnen krijgen door bewerkte voeding.
Onder bewerkte voeding wordt verstaan: het product is van zijn natuurlijke staat veranderd.
Deze voedingsmiddelen hebben meerdere bewerkingen ondergaan door bijvoorbeeld: invriezen, inblikken, koelen, uitdrogen, vrij maken van ziektekiemen, etc.
Alle zakjes en pakjes.
Ook zien we oestrogeen in plastic verpakte vette voeding.
Zoals bijvoorbeeld verpakte kaas ,vleeswaren, en vlees dat veel groeihormonen bevat. Koop daarom zo min mogelijk eten in plastic, en warm je eten niet op in plastic, want je krijgt er altijd iets van binnen.
Ons lichaam is een ecologisch systeem waarin een kleine verandering een grote invloed op het totaal kan hebben. Uit verschillende onderzoeken komen zorgwekkende resultaten over wat kunstmatige toevoegingen in voedsel op de lange termijn met ons lichaam doen.
HORMOON ADIPONECTINE versus STOFWISSELING
Hoe meer adiponectine in je lichaam, hoe meer energie je verbrandt. Het hormoon zit in je vetweefsel en is essentieel voor vetverbranding. Om deze op het juiste niveau te behouden, is het verstandig om ongezonde vetten te verwisselen voor avocado’s, noten en vis. Vermijd rood vlees, gefrituurd voedsel en snoep.
Elke dag 30 minuten stevig bewegen stimuleert ook de productie van adiponectine. Stevig wandelen, fietsen, springen etc.
HORMOON LEPTINE versus EETBUIEN
Leptine is een verzadigingshormoon dat een seintje naar je hersenen stuurt als je genoeg hebt gegeten. Is dit hormoon in disbalans dan kun je niet stoppen met eten. Je hebt altijd honger en nooit genoeg. Deze disbalans kan zijn ontstaan door het eten van te veel fructose, een tekort aan vezels en weinig lichaamsbeweging. Je kunt deze cirkel gelukkig doorbreken. Kies voor vezelrijke producten. Volkorenproducten, bladgroenten en zaden. Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Beweeg zo veel mogelijk. Neem de trap. Loop een rondje. Ga op de fiets.
Wil je weten of je hormonen in balans zijn? Neem dan contact op met een orthomoleculairtherapeut of een hormoontherapeut. Zij kunnen je nog meer uitleggen over de werking van hormonen plus ze kunnen je begeleiden naar een gezonde hormoonhuishouding.
Orthomoleculairtherapeut Erna van den Hurk bevelen wij aan voor iedereen die hulp kan gebruiken.
Voor meer info: Vitaliteitscoach Oss – Vitaliteitscoach-Oss