Gezondheid

Burn-Out of Overgang?

In mijn praktijk zie ik vrouwen met de diagnose burn-out of de overgang. Soms is de diagnose juist, soms onjuist. De overgang wordt vaak als burn-out bestempeld en andersom. Om het nog ingewikkelder te maken… overgangsklachten kunnen een burn-out creëren.

Kortom: het is van groot belang dat je de juiste diagnose krijgt.

Verkeerde diagnose = verkeerde behandeling = nog verder van huis.

Wist je dat de overgang rond je 40ste begint? Dus niet pas als je menstruatie uitblijft. De hoeveelheid en hevigheid van klachten verschilt enorm.

Dus vrouwen, ben lief voor elkaar!

Jouw overgangsklachten, zijn niet die van je vriendin of buurvrouw.

Veel overgangsklachten passen bij een burn-out. Beide hebben met hormonen te maken.

Mogelijke overgangsklachten zijn: slecht slapen, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen.

Praktijkvoorbeeld

Anna, 46 jaar, komt gehaast binnen, gaat zitten en krijgt tranen in haar ogen. “Ik voel me ellendig, slaap slecht, heb stemmingswisselingen, stramme spieren in de ochtend, ben vergeetachtig, heel moe en de kilo’s vliegen eraan. Ik ben mezelf niet. Verschrikkelijk. Zit het liefst thuis op de bank. Ik heb mij ziek gemeld op het werk. De huisarts zegt dat dit een burn-out is. “

Bij de overgang denken vrouwen en artsen vaak aan opvliegers en nachtzweten. Alleen bij deze klachten kijken ze gericht naar de overgang.

Bij andere klachten krijg je vaak de stempel: burn-out. In het ergste geval met antidepressiva. Simpelweg omdat men niet weet dat bijvoorbeeld hartkloppingen,concentratieproblemen en angst bij de overgang kunnen horen.

Intake en hormoononderzoek

Voordat ik met mijn cliënten echt aan de slag ga, is er een intake. Zo ook bij Anna, vooraf vulde ze een vragenlijst in. Van de zwangerschap van haar moeder tot haar leven nu. Over voeding, stress, haar cyclus etc. Ik leg Anna uit dat de overgangsklachten misschien een burn-out hebben veroorzaakt.

Na de uitkomsten van de intake, besluiten we in overleg, een hormoononderzoek te doen. Ik kijk hierbij of de hoeveelheid en verhouding van estradiol-progesteron, testosteron en DHEA afwijkt.

De hormoonmeting via laboratorium doe ik met speeksel, op verschillende tijden.

De hormoonwaarden variëren namelijk gedurende de dag.

Bij Anna blijkt dat de hormonen flink uit balans zijn.

Alles onder de loep

Meten is weten, maar dat is niet alleen de oplossing. Bijna altijd is het een combinatie van meerdere factoren. Denk aan een verstoorde hormoonhuishouding, leefstijl, beweging en stressbalans.

Voor Anna werden het minder wijntjes, nee leren zeggen, grenzen aangeven en gezondere voeding.

Daarnaast gaf ik haar advies over bio identieke hormonen. Dit zijn hormonen die een lichaamseigen structuur hebben. Dit hielp haar enorm. Tijdens de uitleg over de invloed van je leefstijl op de hormonen, krijg ik vaak grote ogen.

Die bewustwording is heel belangrijk.

Ook op het werk is begrip en bewustwording van belang.

Anna maakte de overgang bespreekbaar bij haar werkgever. Hieruit volgde passende maatregelen. Besef, dat de werkgever ook gebaat is bij de juiste behandeling, zo duurt het ziekteverzuim minder lang.

Weetjes en adviezen

1) De overgang is er in veel vormen, soorten en maten. De overgang duurt gemiddeld zeven tot tien jaar. Zit het niet goed? Blijf niet aanklooien, maar zoek hulp.

2)Stress tijdens de overgang zorgt ervoor, dat je hormoonsysteem nog meer uit balans raakt.

3)Overgang en burn-out; beide hebben fysieke en mentale ondersteuning nodig.

4) Kies wat bij jou en jouw leven past. Voor de een is dat hormoonaanvulling, voor de ander een andere leefstijl. Er is geen goed of fout.

5) Leer meer balans te krijgen in je (drukke) leven; pas op de plaats, lief voor jezelf zijn, en (leren) grenzen aangeven.

6) Zorg voor een goed werkende lever. Deze breekt o.a. stresshormonen en oestrogenen af.

Angelien van den Heuvel, orthomoleculair – darm – hormoontherapeut en stresscounselor.

Angelien helpt haar cliënten met persoonlijke trajecten op het gebied van gezondheidsproblemen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Al jarenlang biedt ze haar cliënten, met succes, onder andere haar 12-weekse online programma hormoonbalans en darmgezondheid.

Daarnaast geeft ze workshops en lezingen over hormonen, voeding, stressbalans en de overgang.

‘Niet schieten met losse flodders’. Onder dit motto gaat ze verder dan de reguliere gezondheidszorg met meten en weten. Dit in samenwerking met onder andere een iso geaccrediteerd laboratorium.

Wil jij ook aan jouw gezondheid werken, zodat je minder vermoeid bent en meer energie krijgt? Wil je meer informatie? Neem dan contact op.

info@angelien-gezondheidscoach.nl

Telefoon: 0646041111

Website Over mij – Angelien gezondheidscoach en motivator (angelien-gezondheidscoach.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *