Gezondheid

Berkensap van Paul van Schaijik

Maart is de maand om berkensap te oogsten. Je oogst berkensap in maart voordat er een blad aan de bomen zit. Berkensap begint te stromen zodra de eerste zonnestralen de stam verwarmen.

Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van berkenap, totdat ik Paul van Schaijik leerde kennen.

Een flamboyante man altijd op zoek naar avontuur. Een ondernemer in hart en nieren. Uitdagingen gaat hij niet uit de weg.

Enthousiast, en zonder er een spel tussen te krijgen, vertelt hij over berkensap en zijn belevenissen in het Noordelijk half rond.

Daar waar hij voor de eerste keer zag, hoe iemand een sneetje maakte in de stam van een boom en hiervan dronk.

De berk was vroeger een heilige boom. Tijdens de vikingentijd in Scandinavië waren de vele gezondheidsvoordelen al bekend en werd er elk jaar traditioneel berkensap gedronken.

Berkensap aftappen

Je kies een sterke gezonde boom uit en neem alleen af, wat je nodig hebt. Op deze manier kan de boom zichzelf blijven voeden en gaat hij niet dood.

Snijd een ‘V’ in de bast en steek daar een stokje in. Bind een potje of een flesje vast aan de stam en laat het stokje daar in hangen.

Op deze manier kan het sap van de boom zo het flesje in lopen.

Na ongeveer een dag heb je een mooie oogst. Zorg er altijd voor dat je de snee in de stam weer dicht met een takje van de boom. Anders overleeft de Berk het niet. Drink dan de sap meteen op want je kunt hem niet lang bewaren.

Puur sap van moeder natuur.

Geen voedingstof wordt verspild.

Paul voelde meteen: dit moeten meer mensen drinken. Het idee om berkensap in flesjes te importeren was geboren.

Paul: “Ik ben eerst naar boomkwekerij Ebben in Cuijk gegaan. Maar daar kreeg ik onvermurwbaar het antwoord: ‘Je gaat niet in mijn bomen snijden, Paul.’ 🙂

Paul had altijd al iets met Vikingen. Oerkracht en overleven in de natuur, daar gaan zijn ogen van glinsteren.

Het was zijn idee om een Obstaclerun te organiseren voor mensen als hijzelf. (Een sportevenement voor iedereen en niet alleen de best getrainden)

Hij gaf het idee door aan zijn vriend Jan Reijs die er Strong Viking van maakte. Nu een succesvol evenement in Nederland, België en Duitsland.

Op zijn beurt nodigde Jan, Paul uit om de Kilimanjaro te gaan klimmen. Een mooie uitdaging om te ontdekken hoe het zou zijn om in de natuur te overleven.

Een groot avontuur en Paul zei meteen: JA! Niet wetend hoe zwaar het zou worden.

Paul: “Het was enorm zwaar en echt afzien. Ik had veel te weinig getraind en was slecht voorbereid. Ik had nooit verwacht dat het zo zwaar zou zijn. Het was Jan en de andere expeditieleden die mij naar boven hebben geholpen.”

Toch begint Paul overal aan. De meest fantastische en boeiende verhalen kan hij je vertellen. Ook de flesjes berkensap heeft hij kunnen waarmaken.

Paul heeft een groot bosrijk gebied in Polen kunnen vinden. Hier worden elke jaar in maart de sappen van de berkenbomen getapt. Zodat wij hier het hele jaar door van deze gezonde drank kunnen genieten.

Een goed alternatief voor alle sportdrankjes, frisdranken en suikerrijke vruchtensappen.

Drink hier elke dag een glaasje van en het brengt al vele gezondheidsvoordelen met zich mee.

BIRJUICE VAN PAUL VAN SCHAIJIK

BERKENSAP GEEFT JE GEZONDHEID EEN BOOST

Berkensap smaakt als licht zoet water en heeft een reinigende werking op je lichaam. Het zoetige berkensap bevat 96 procent water en daarnaast uit ijzer, magnesium, zink, vitamine C, vitaminen B3, fosfor, calcium, allerlei aminozuren.

Het is een goed middel om je gezondheid een boost te geven. Met name je lever en nieren hebben hier baat bij.

Je immuunsysteem krijgt een oppepper. Plus het is heilzaam bij artrites, reuma, gewrichtspijn, maagkwalen en vermoeidheid. Al met al een wonder van moeder natuur.

Birjuice is fabrikant. Wil je de flesjes zelf gaan verkopen in je praktijk, winkel of restaurant. Neem dan contact op. (Afnemen vanaf 60 stuks.)

birjuice.com

Mail: paul@oorah.nl

Ook zijn de flesjes te koop voor de particulier onder andere bij:

Restaurant Smaak Cuijk

’t Wapen van Beers

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *