Zenuwstelsel en Hoogsensitief
Het zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd.
Het zenuwstelsel ontvangt informatie uit de omgeving zoals licht, geluid en hitte. Het zorgt ervoor dat het lichaam hierop kan reageren bijvoorbeeld door het activeren van spieren, klieren en hormonen.
Een goed voorbeeld is hoe het zenuwstelsel reageert op hitte en het een spier activeert bij het aanraken van een hete kookplaat.
Grofweg gezien bestaat het twee onderdelen: het perifere zenuwstelsel en het centrale zenuwstelsel.
Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en ruggenmerg.
Het perifere zenuwstelsel zijn zenuwbanen die door het hele lichaam lopen.
Het perifere zenuwstelsel kan weer opgedeeld worden in verschillende onderdelen.
Het somatisch zenuwstelsel geeft informatie door aan de hersenen zoals ruiken, proeven, zien en voelen.
Daarnaast zorgt het voor het bewust aansturen van de spieren bijvoorbeeld als je naar iemand zwaait.
Het autonome zenuwstelsel controleert onze organen. Daar zijn we ons meestal niet bewust van. Het regelen van je hartslag, lichaamstempratuur, bloeddruk etc.
Het autonome zenuwstelsel kan ook weer opgedeeld worden. Het sympatische deel zorgt dat we in actie komen. Dat je inspanning kunt leveren en ook bij stress actief blijft.
Het parasympatische deel zorgt voor de ontspanning en herstel van het lichaam. Beide systemen werken samen, maar niet tegelijk.
Bij ieder persoon werkt het zenuwstelsel zo maar hoogsensitieve personen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor verloopt de informatieverwerking door de hersenen nauwkeuriger en uitgebreider dan bij een gemiddelde persoon.
Dit betekent dat (minimale) zintuigelijke prikkels zoals zien, voelen, horen, proeven en ruiken extra sterk binnenkomen en vertaald worden naar informatie. Door een teveel aan prikkels raakt je zenuwstelsel overbelast. In deze huidige maatschappij kun je bijna niet ontkomen aan al die prikkels van social media, reclame, druk verkeer etc.
Al die indrukken en prikkels worden dieper en uitgebreider verwerkt in het zenuwstelsel bij een hoogsensitief persoon dan bij iemand anders. Het zenuwstelsel heeft daarom rust nodig om deze prikkels te verwerken en te kunnen herstellen. Wanneer er geen ruimte wordt gegeven aan dit herstel ontstaat er stress of een kortdurende overprikkeling. Duurt dit té lang? Dan kan er chronische spanning (overprikkeling) ontstaan. Het lichaam heeft dan geen tijd meer om te herstellen met allerlei (ernstige) klachten tot gevolg.
Een goede balans in het sympathische en parasympatische zenuwstelsel is het sleutelwoord. Dit betekent niet de hele dag alleen maar kunnen blootstellen aan prikkels, indrukken en blijven doorgaan met zorgen maken of piekeren. Het lichaam heeft ontspanning , rust en ontlading nodig. En hoewel het zenuwstelsel automatisch werkt, kun je het parasympatische zenuwstelsel wel degelijk activeren door elke dag even tijd te nemen om goed te ontspannen.
Voor iedereen is ontspanning goed. Een hoogsensitief persoon heeft de ontspanning eerder nodig om alles te kunnen verwerken en meer tijd nodig om het zenuwstelstel te balanceren.