Mind

Faalangst en paniek: ontdek wat je eraan kunt doen

Nienke Klijnsma, coach en trainer voor vrouwen, die last hebben van stress-, burn- out of angstklachten. Woont samen met Ico en pleegzoon. Moeder van twee volwassen kinderen. In de edities van bewustZijnenzo schrijft zij over diverse interessante onderwerpen, zoals bijvoorbeeld faalangst, over je grenzen heen gaan en loslaten (hoe doe je dat?).

Faalangst: wat is het?
De tegenhanger van (faal)angst is vertrouwen. Dus wanneer je last hebt van faalangst, heb je geen vertrouwen in, datgene waar je op dat moment mee bezig bent. En meestal ook geen vertrouwen in jezelf. Dat heeft tot gevolg dat je ‘op slot’ gaat, je blokkeert, krijgt een black-out of zelfs een paniekaanval. Je kunt niet meer goed nadenken en handelen zoals je gewend bent te doen. Je gaat in een zogenaamde overlevingsstand en dat is heel erg vervelend om mee te maken.

Meestal krijg je er last van op een kritisch moment: je zit midden in een tentamen, je gaat rijexamen doen, je hebt een belangrijk gesprek met een klant of zakenrelatie. Op zo’n moment word je getriggerd door de situatie en reageert je lichaam met een stressreactie: fysieke verschijnselen (bv buikpijn, zweten, trillen),
niet meer helder kunnen denken en handelen. Wanneer dit een paar keer is gebeurd, dan ga je die situatiesbewust of onbewust vermijden. Daarmee verdwijnt de angst zelf niet, alleen het probleem wordt vermeden, maar niet opgelost.

Ook heeft het een groot effect op je gedachten, er ontstaan negatieve gedachten over jezelf zoals ‘ik kan dit niet’ of ‘ik ben hier niet geschikt voor’ of ‘ik laat dit graag aan iemand anders over die het beter kan’.

En wat kun je er zelf aan doen?

Op zich hebben ademtechnieken/oefeningen een gunstig effect op ontspanning. Maar in een acute situatie van faalangst, wanneer je in de paniek schiet, heeft het geen zin om een ademoefening te doen. Meestal wordt het daar juist erger van, omdat je dieper gaat ademen en dan neemt de paniekreactie juist toe.

Wat wel zin heeft, is een focusoefening:
• Houd je wijsvinger ongeveer 20 centimeter voor je ogen
• Kies daarnaast een punt in je blikveld dat een paar meter
verderop ligt
• Kijk afwisselend naar je wijsvinger en het punt verderop
• Doe dit ongeveer 20 keer of vaker wanneer dat nodig is

Hiermee verleg je letterlijk je focus en wordt je ademhaling rustig en zakt de stress naar een normaal niveau. De paniek is dan over, meestal kun je weer nadenken en handelen. Maar de faalangst zelf is nog niet opgelost. Belangrijk hierbij is om het patroon te doorbreken en een eventuele onderliggende oorzaak op te sporen en te resetten.

In mijn praktijk Mount Effortless werk ik regelmatig met cliënten met angstklachten, waaronder ook faalangst. Met Mind Eye Power wordt op een milde manier het patroon van faalangst opgespoord en opgelost.

Hoe werkt Mind Eye Power?
Vanuit een situatie waarin de angst is opgetreden gaan we de
gedachten, emoties en lichamelijke sensaties die bij die situatie horen activeren. Vervolgens gaan we met behulp van oogbewegingen het patroon resetten zodat je de angst niet meer voelt in die situatie. En tot slot zetten we er een nieuwe levenshouding met een fijn gevoel voor terug. Stap voor stap word je de angst de baas en kun je weer functioneren zoals jij wil. Afhankelijk van jouw situatie zijn één of meerdere sessies nodig.

Neem gerust contact met me op wanneer je vragen hebt of meer wilt weten.

Nienke Klijnsma
info@mounteffortless.nl
06-44740069

Mount Effortless | Van overleven naar moeiteloos leven

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *