Mind

OSTEOPATHIE VOOR HONDEN

Diana Soijo kan met haar mobiele rijdende praktijk elk gezin met hond bezoeken. Ze heeft zich gespecialiseerd in osteopathie voor honden. De behandeling vindt thuis plaats in de vertrouwde omgeving van de hond of in de rijdende praktijk. Dit is voor de hond en het baasje fijn . Zo wordt de hond niet afgeleid door allerlei prikkels en kan Diana haar werk het beste doen.

Wilde je altijd al met dieren werken?

“Als iemand vroeger aan mij vroeg: ‘Wat wil je later worden?’ dan riep ik altijd meteen: dierenarts! Maar soms loopt het leven anders. Ik begon mijn eigen ICT-bedrijf en een yogaschool. Ik houd van ondernemen en had een druk bestaan. Totdat corona ons hele leven veranderde en we de yogastudio moesten sluiten. Met de opleiding osteopathie voor honden was ik al begonnen. Het voelde als een goede stap om nu mijn droom waar te maken: werken met dieren.

En waarom heb je gekozen voor de opleiding osteopathie?

“Door mijn eigen ervaringen met mijn hond Mimo. In 2014 heb ik Mimo geadopteerd uit Spanje.

Later bleek dat Mimo niet met prikkels om kan gaan. Dit uitte zich in fysieke en gedragsmatige klachten, een hond met uitvalgedrag. Fysiek bleef Mimo maar zijn eten uitspugen, het was een drama om hem op gewicht te houden.
Dit probleem moest eerst verholpen worden. Na meerdere bezoeken bij de reguliere dierenarts hebben we in ieder geval kunnen uitsluiten dat het geen “aanwijsbare” ziekten of gebreken waren. Maar hij bleef overgeven. Na een lange zoektocht ben ik bij een osteopaat terecht gekomen. Dit is een leerzaam traject gebleken, aangezien Mimo door middel van diverse manuele behandelingen, kruiden en verandering van voeding nu wel goed op gewicht is.

Maar we hebben helaas ook nog steeds te kampen met zijn uitvalgedrag. Hiervoor ben ik terecht gekomen bij diverse gedragsdeskundigen en we zijn nog steeds actief hiermee op zoek naar een oplossing. Het is voor een hond en zijn omgeving geen fijn gegeven om te weten dat de “stress” van de hond door diverse prikkels te hoog is en problemen veroorzaken.
En na lang zoeken zijn we gaan “praktijkspeuren”. Mimo wil graag werken en ontspant hij zich zichtbaar als hij zijn neus het werk laat doen. Dit resulteerde bij ons in een hond die minder reactief is en zichtbaar meer ontspannen. Let wel het is geen wondermiddel maar oh, zo fijn om te zien dat je hond geniet.


Na deze mooie ervaring heb ik besloten de overstap te maken naar professional in de osteopathie. Mijn opleiding volg ik bij Michael Hamerslag die zich toegewijd heeft om de HDO opleiding Osteopathie voor Honden op te zetten en waarmee professioneel getrainde hondenosteopaten afstuderen die je hond kunnen behandelen.”

Maar wat doet een osteopaat dan precies?

“Een osteopatisch onderzoek is erop gericht om een zo goed mogelijk totaalbeeld te vormen van at er zich in en om de hond afspeelt. Hierbij wordt een anamnese afgenomen en wordt het gehele lichaam manueel onderzocht op beperkingen in het bewegen.

Zo wordt er gekeken naar het gedrag van je hond, het spierstelsel, de beenstanden, de rug, pezen, banden, tot aan ogen, tanden en organen aan toe. In diverse gevallen wordt er ook informatie ingewonnen over het voer wat de hond krijgt, de huisvesting, een eventueel wedstrijdschema mogelijke , erfelijke belasting, gezinssamenstelling,, en ga zo maar door. Het is belangrijk om echt alles in beeld te krijgen van wat eventueel invloed zou kunnen hebben op de hond.

Tijdens het manuele onderzoek gaan we na het vinden van de oorzaak over op de behandeling. Verschillende zachte technieken worden gebruikt. Denk aan het stretchen van spieren, het masseren van en op gang brengen van de circulatie van organen of mobiliseren van de wervelkolom.”

Wat is het grote verschil bij een holistische benadering?

“In de osteopathie kijken we vooral naar de oorzaak. We zoeken het “primaire” probleem. Dus als bijvoorbeeld je hond linksachter mank loopt, kan het zomaar zijn dat de hond maagklachten heeft waardoor zijn buik strak naar binnen trekt door het ongemak of de pijn. En dit zie je als uiting in de linker achterpoot.”

Bij welke klachten kun je een hond helpen?

“Wanneer je hond symptomen vertoont zoals kreupel lopen, het trekken met een poot of last heeft van een kromme rug. Misschien beweegt zijn staart niet of nauwelijks meer, heeft hij een slechte eetlust en spuugt hij zonder reden of voelt je hond zich lusteloos. Als de behandelingen van een dierenarts geen verandering brengen, kan osteopathie een oplossing zijn. Ook bij herstel na een operatie kan osteopathie je ver brengen.”

Hoe reageren honden op een behandeling?

“De eerste keer vinden ze het meestal spannend. Maar na ongeveer 15 minuten ontspannen ze zich meer en begrijpen ze wat mijn bedoeling is. Ze begrijpen dus dat ze geholpen worden met hun ongemak of pijn.
Wat ik altijd erg leuk vind om te zien is als ik een tweede keer de hond zie voor een behandeling, ze bijna allemaal bij mij op schoot zitten met hun rug naar mij toe. En dan lijkt het wel of ze dan aangeven: “Ga mij maar behandelen, de vorige keer heb ik daarna heerlijk geslapen!”

Wil je na dit interview een afspraak maken met Diana Soijo neem dan contact op.

Osteopaat voor honden – Dé Hondenpraktijk | Osteopathie hond

Tel: 06 21863997

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *