Mind

Gelukkig zijn

Niet iedereen vindt het even makkelijk om gelukkig te zijn en dat is het soms ook niet. Je hebt te maken met allerlei omstandigheden: je persoonlijkheid en de levenslessen die je al wel of nog niet hebt geleerd. Wat wel voor bijna iedereen geldt: gelukkige mensen zitten beter in hun vel en hebben meer energie.

Gelukkig zijn beïnvloedt ons privéleven en het zorgt er ook voor dat we productiever, creatiever en socialer zijn. Bovendien verkleint een gelukkig gevoel de kans op een burn-out en worden we minder snel ziek.

Het is van belang om je geluksgevoel te trainen en elke dag keuzes te maken om je gelukkig te voelen.

Gelukkig zijn, dat gebeurt je niet zomaar, daar moet je wel iets voor doen.

Het overkomt iedereen wel eens: je stapt uit bed en voelt meteen dit wordt een rot dag. Toch zijn er foefjes om dit gevoel te veranderen.

GLIMLACHEN

Als je niet lekker in je vel zit, en in je hoofd zijn veel negatieve gedachtes…glimlach dan.

Ook al valt er niets te lachen. Verander je mond in een glimlach. Al is het een geforceerde nep glimlach, je gaat je anders voelen. Je zult meteen merken dat je met een glimlach niet negatief kunt denken. Probeer het maar eens. Glimlach nu en denk daarbij: wat een vreselijke dag is het vandaag. Dat lukt je niet. Het is onmogelijk om met een glimlach negatief te denken. Met een glimlach op je gezicht komt er automatisch een blijer gevoel. Dat komt omdat een glimlach zorgt voor een chemische reactie in je hersenen. De hormonen dopamine en serotonine komen vrij als je lacht. Van dopamine voel je je gelukkiger en van serotonine daalt je stress niveau. Je hersenen registeren de spieractiviteit van een glimlach en dat zorgt ervoor dat beide hormonen vrij kunnen komen.

Met een geforceerde glimlach kun je dus je hersenen laten denken dat je gelukkig bent.

Onderzoek heeft aangetoond dat een glimlach zelfs effect heeft op je gehele gezondheid. Je hartslag verlaagt bij een glimlach. Het zorgt voor een lagere bloeddruk, Ook versterkt het je immuunsysteem doordat er witte bloedcellen aangemaakt worden. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op.

Heel veel redenen dus om meer te glimlachen.

DANKBAARHEID

Een andere methode om je gelukkig te voelen is: dankbaarheid.

Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk. Wie zich dankbaar voelt, is bijna per definitie al gelukkig. Ook dit kun je trainen en oefenen. Dankbaar dat je kind geslaagd is voor school. Dankbaar voor het huis waar je woont. Dankbaar voor je baan. Dankbaar dat je ouders nog leven. Maar ook als alles tegen zit, ga dan kijken waar je wel dankbaar voor kunt zijn. Zoek dingen die je dankbaar maken en benoem ze.

Dankbaar dat er eten op tafel staat. Dankbaar dat het niet druk is op de weg. Dankbaar dat er geen rij staat bij de kassa. Dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt. Al is het nog zoiets kleins, je kunt altijd iets vinden om dankbaar voor te zijn.

Je problemen los je er niet mee op maar je gevoel verandert naar een hogere trilling.

Als je dankbaar bent voor de dingen die wel goed gaan, kun je je eigen problemen ook beter aan.

Koop een boekje en schrijf elke dag tien dingen op waar je dankbaar voor bent.

Dit is een krachtige methode om je gevoel te veranderen in een gelukkig leven.

BOS BADEN

Gelukkig worden door een wandeling in het bos, is wetenschappelijk onderbouwd. Na een boswandeling voel je je meteen beter. Een goede manier om te ontstressen. Het rustgevende gevoel dat je daar ervaart, komt omdat de bomen en struiken stoffen uitscheiden die we inademen en op de huid krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen, phytonciden, de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol significant verlagen. Ook is een bosrijke omgeving een boost voor je immuunsysteem door de blootstelling van zo geheten fytonciden – antimicrobiële etherische oliën die bomen beschermen tegen ziektekiemen. Deze stoffen blijken ons ook goed te beschermen tegen virussen.

De lucht in het bos is ook een stuk frisser en schoner doordat de vele bomen ervoor zorgen dat er een grote hoeveelheid zuurstof wordt geproduceerd. Mensen met ademhalingsproblemen of astma hebben profijt bij een boswandeling, omdat het zuurstofgehalte verhoogd wordt.

Tegenwoordig noemt men een wandeling in het bos dan ook een ‘forest bath’.

Je kunt ‘baden in het bos’ toepassen door er simpelweg te gaan wandelen of fietsen.

BEWEGEN

Bewegen maakt gelukkig. Sporten:hardlopen, tennis, zwemmen.,voetbal, dansen …alles waarin je je beweegt, maakt je een gelukkig mens. Door te bewegen maakt je lichaam stofjes aan: endorfine, dopamine en serotine.

Ook wel geluksstofjes genoemd. Het zorgt ervoor dat je je na het sporten beter ontspannen en tevreden voelt. Voel je je down, heb je veel problemen…beweeg!

Een wandeling van slechts 20 minuten is al voldoende om endorfine aan te maken en je geluksgevoel te activeren.

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *