Leven zonder alcohol
Na een lange boswandeling nemen we plaats op het terras met onze winterjassen aan. Het is koud maar de zon schijnt. Ik bestel gezellig een wijntje en we praten over dingen die ons bezig houden in het leven. Dan vraagt Esmee: Hoe vaak drink jij zo een wijntje?
Ik denk even na. Door de week nooit. Zaterdags meestal met vrienden en vrijdags bij de vrijdagmiddagborrel. Ja trouwens, ook afgelopen dinsdag toen een vriendin op bezoek was. Oh en donderdag na de film. De avond afgesloten met een wijntje.
Herkenbaar? Zo drink je misschien meerdere glazen in een week, dan waar je je bewust van bent. Verjaardagen, een feestje, kerst en nieuwjaar, daar hoort vaak een glaasje alcohol bij. We vergeten hoeveel we gemiddeld drinken en wat het met ons lichaam doet.
Wat gebeurt er in ons lichaam na 1 glas alcohol
Als je alcohol drinkt komt het via de slokdarm, je maag en de dunne darm in je bloed terecht.
Je bloedspiegel stijgt omdat er veel suiker zit in alcohol.
Het bloed verspreidt de alcohol door heel je lichaam.
Al na het drinken van één glas gaat je hart sneller kloppen. Dit komt omdat de bloedvaten verwijden en debloeddruk lager wordt. Het hart moet hierdoor harder werken om het bloed rond te pompen
De nieren werken hard om de alcohol te verwerken,waardoor je lichaam sneller uitdroogt. De lever zorgt ervoor dat alle afvalstoffen worden afgebroken. Alcohol is een giftige stof die voorrang krijgt, waardoor het langer duurt voordat andere afvalstoffen het lichaam verlaten.
Alcohol is een psychoactieve stof
Naast je organen komt alcohol via het bloed in je hersenen. Alcohol is een psychoactieve stof, die het bewustzijn, de gemoedstoestand en het denken van de gebruiker kunnen veranderen. Dit kun je al merken na twee glazen, je wordt er vrolijker van. Dat komt omdat alcohol de afgifte van dopamine stimuleert en dat geeft je een euforisch gevoel.
Alcohol verdooft het deel van je hersenen dat je zorgen en angsten reguleert. Na een paar glaasjes alcohol verdwijnen je remmingen en je durft meer.
Het heeft een effect op alle hersenfuncties van de motoriek tot de zintuigen. Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je ademhaling versnelt en je pupillen vergroten. Het heeft invloed op emoties, de beleving en de waarneming.
Deze uitwerking op je lichaam en hersenen zie je ook terug bij iedere andere drugs.
Legaal en sociaal geaccepteerd
Alcohol is een harddrugs en van alle geregistreerde harddrugs is alcohol (bijna) als enige legaal en sociaal geaccepteerd. Op zaterdagavond doorzakken met een wijntje of biertje is cool. Een lijntje coke of extasy pil op een zaterdagavond is voor veel mensen minder cool. Alcohol en roken zijn de meest verslavende drugs en gewoon te koop in de supermarkt. LSD, paddo’s en DMT zijn het minst verslavend. Welk middel je ook neemt, elke huisarts zal je adviseren om ermee te stoppen.
Drinken uit gewoonte
Als ik me er bewust van word, dat ik bij een gelegenheid graag een wijntje drink probeer ik te achterhalen: waarom eigenlijk? Meestal uit gewoonte. Het hoort erbij. Het is gezellig.
Plus ik hou eerlijk gezegd ook van het gevoel na een tweede glaasje wijn.
Ik word er vrolijker van, vergeet zorgen en het ontspant me.
Hoe zou het zijn om deze gewoonte op te geven? Hoe zou een leven zonder alcohol zijn? Buiten de gezondheidsvoordelen, hoe zou het voelen mentaal? Ik wil het gaan ervaren.
De eerste stap: door de week niet drinken. Ook niet als een vriendin op bezoek komt, ook niet op een verjaardag. Het gaat me moeilijker af, dan ik dacht. Mijn goede vriendin komt donderdag eten en ze weet over mijn besluit. Ze steunt mij enthousiast via de app met een leuke smiley: ik neem wel een fles water mee.
Toch nog gauw wijn kopen
Het eten is bijna klaar. Een half uur voordat ze komt, besluit ik toch nog gauw een fles wijn te kopen. Zo ongezellig, eten zonder een wijntje. Ik vind het fijn dat ze komt en dat mogen we best vieren!
De volgende dag denk ik hier over na. Is het ongezellig zonder wijn bij een etentje? Toch nog snel wijn halen is duidelijk een voorbeeld van ’toestemmingsgedachten’.
Je geeft jezelf een excuus en toestemming, om je niet aan je eigen afspraken te houden.
Mijn vriendin had het net zo gezellig gevonden met een glas water.
Ik besluit het de komende week anders te doen. Door de week ECHT geen alcohol te drinken en bewust te worden van mijn ’toestemmingsgedachten’ en deze te negeren of om te draaien.
Aangezien ik nog wel in het weekend drink, ervaar ik nog niet de effecten van geen alcohol drinken. Na twee weken besluit ik de volgende stap te nemen: in het weekend ook geen alcohol.
Het doel: zes maanden geen alcohol.
Wanneer je stopt met alcohol moet je een nieuwe manier van ontspanning en gezelligheid
creëren. Op vrijdagavond ga ik zwemmen. Bij een etentje neem ik spa met bubbels. Toch een beetje het champagne gevoel. Ik zorg ervoor dat ik meer ontspanningsmomenten in de dag integreer, anders blijf je verlangen naar het weekend en de vrijdagmiddagborrel.
Na drie maanden geen alcohol
Het is nu drie maanden dat ik geen alcohol drink. Het grootste verschil: ik voel veel meer verbinding met mijzelf. Ik beleef alles intenser. Voorheen kon ik in het weekend heerlijk genieten van een paar glazen wijn. Nu geniet ik met een kop thee. Een nieuwe gewoonte die goed bevalt. Plus de volgende dag ben ik fit en energievol.
Soms zijn er wel moeilijke momenten. Zoals na onze uitdaging in het ijsbad, gezellig samen proosten. Dan proost ik met een kop thee en voel ik mij er niet helemaal bij horen. Maar ik ben mij bewust dat dit alleen maar mijn gedachtes zijn. Voor de anderen hoor ik er gewoon bij.
Ik had ook verwacht dat ik mijzelf saai zou vinden, wanneer ik niet gezellig mee zou borrelen bij verschillende gelegenheden. Dat voelt dat niet zo. Ik ben nog net zo gezellig. Zes maanden is het doel. Daarna maak ik de balans op, hoe vaak ik nu werkelijk een wijntje heb gemist.
Dry January
Dry January is er voor iedereen die de uitdaging wil aangaan om een maand alcoholvrij te zijn. Iedereen kan meedoen. Het is gezond voor je lichaam en op deze manier word je bewuster over je gewoonte. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
Bereid je voor.
Schrijf een lijst met alle redenen waarom je deze maand alcohol laat staan. Op een moeilijk moment wanneer je zin krijgt in een glaasje alcohol, kun je dit terug lezen en dan raak je weer gemotiveerd.
Beloning
Alcohol is voor veel mensen een beloning, bijvoorbeeld na een lange dag werken of als je met vrienden samen komt. Nu je alcohol laat staan valt deze vorm van beloning weg. Het is dus belangrijk dat je een andere manier van belonen voor jezelf bedenkt. Koop een cadeau voor jezelf of boek een welnessweekend. Beloon jezelf op een andere manier.
Vertel het je vrienden
Mensen in je omgeving zullen je misschien alcohol aanbieden. Je kunt ze vragen je niets aan te bieden. Zo maak je het jezelf makkelijker.
Afleiding
De momenten waarop je normaal gesproken een glaasje alcohol drinkt kun je het beste vervangen door iets anders te gaan doen. Dat is dé manier om een gewoonte te veranderen.