Mind

Hoogsensitief hoe herken je het?

Iedereen is in meer of mindere mate ‘sensitief’. We nemen informatie uit onze omgeving op en doen daar iets mee. Een HSP’er (‘Highly Sensitive Person’) ervaart de wereld om zich heen op een andere, intensere manier.

Hoogsensitieven pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Ze pikken emoties en energieën op die rondom een persoon voelbaar zijn of energieën die worden uitgestraald door ruimtes en omgevingen. En hier kan je moe van worden. Vooral wanneer het negatieve emoties en energieën zijn.

Hoogsensitieven delen vaak dezelfde kwaliteiten. Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en denken meer na over de diepe zin van het leven. Ze doen hun werk gewetensvol én zijn doorgaans harde werkers. Ze hebben oog voor detail, zijn creatief en fantasierijk, voelen anderen goed aan …

Ze zoeken overal diepgaande verbanden achter, ze kunnen niet ‘gewoon’ naar de dingen kijken. Voor HSP’ers is het moeilijk om dat zoeken naar een betekenis los te laten.

Wat HSP’ers met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dit kunnen positieve en negatieve prikkels zijn in de vorm van emoties, voeding, geluiden, geuren, drukte, enzovoort. Alles wat via de zintuigen bij ons binnenkomt.

Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je maakt wie je bent. Iedereen kan hoogsensitief zijn, vrouwen én mannen. Geslacht speelt geen enkele rol.

Hoogsensitief zijn heeft ook minder leuke kantjes. Een grote valkuil is overprikkeling, waar HSP’ers heel gevoelig voor zijn. Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op en staan we bloot aan allerlei prikkels. Tv beelden, geluiden van de stad, reclames, Social Media, allemaal prikkels die ons afleiden. Omdat personen met HSP meer prikkels binnenlaten, duurt het bij hen ook langer om deze prikkels te verwerken.

Ze hebben daar meer tijd voor nodig. Hun ‘herstelbehoefte’ is langer. Ze hebben tijd nodig om zich af te zonderen en even op zichzelf te zijn. Als ze daar de kans niet toe krijgen, kunnen ze overstuur en geïrriteerd geraken, soms zelfs agressief worden.

Nog een hindernis is de overdosis empathie die zo kenmerkend is voor hoogsensitiviteit. HSP’ers worden heel sterk beïnvloed door emoties van mensen uit hun omgeving. Ze zijn te sterk gericht op de ander en vergeten daarbij op te komen voor zichzelf. Soms houden ze zelf geen energie meer over, waardoor prikkelbaarheid en vermoeidheid om de hoek loeren.

Als je denkt dat je een HSP’er bent, wees je bewust van de processen in je hoofd. Leer je grenzen afbakenen. Neem de tijd om informatie te verwerken voor je reageert om overprikkeling te voorkomen. Geef jezelf voldoende rust en hersteltijd door je geregeld terug te trekken, even alleen te zijn. Ook goede communicatievaardigheden zijn belangrijk. Leer goed te luisteren naar wat je gesprekspartners je willen vertellen. Hoogsensitieven kunnen zich zo sterk inleven dat ze bijna gaan denken in andermans plaats. Hou je aan de feiten, vraag desnoods extra feedback, maar ga niet zelf interpreteren.

Leren omgaan met je hoogsensitiviteit is een proces van vallen en opstaan, van uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Elke hoogsensitieve persoon is anders. Bij overprikkeling raak je gestrest en oververmoeid. Als je voor jezelf weet wat je nodig hebt om een overdosis overprikkeling te vermijden, kun je er absoluut in slagen om hoogsensitiviteit te ervaren als een talent, en niet als een vloek.

Heb je een vermoeden dat je hoogsensitief bent, ga dan altijd op gesprek bij een therapeut die gespecialiseerd in HSP.

Hoogsensitiviteit lijkt misschien iets nieuws, maar eigenlijk is het iets wat we in de psychologie al heel lang kennen. Dat HSP vandaag meer in de aandacht komt, heeft vooral te maken met de samenleving die zo sterk veranderd is. We leven in een wereld met veel meer prikkels. Van winkels tot scholen en kantoren, overal is er drukte en lawaai. Via internet en onze smartphone worden we voortdurend overstelpt met nieuwe informatie. Voor hoogsensitieven is onze samenleving veel vermoeiender dan vroeger.

Hoogsensitief, kom je daar net achter of herken je het bij je kind? Dan is deze week dé kans om op een laagdrempelige en overzichtelijke manier kennis te maken met het onderwerp.

Het is de week van de HSP van 13 juli tot 19 juli en in heel het land worden er workshops en activiteiten organiseert waar je aan kunt deelnemen. Home – (weekvandehsp.nl)


Ook HSP coach Floor van Lier organiseert verschillende activiteiten waar jij aan mee kunt doen, het overzicht lees je hier:

Op vrijdag 17 juni een live workshop over intense emoties op locatie in Boekel: De workshop is speciaal voor ouders en we gaan de hele dag aan de slag met het onderwerp HSP en de intense emoties binnen het gezin aan de slag.

Op zaterdag 18 juni een gratis webinar met tips voor direct meer rust binnen het HSP-gezin.

Opgeven voor de gratis dagelijkse hoogsensitiviteit tips & de gratis webinar kan via info@floorvanlier.nl
Floor van Lier | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen

HSP – COACH – TRAINER – AUTEUR EN MOEDER

Wie ben ik? HSP-coach en trainer, Floor van Lier. Een super optimistisch blij ei, emotioneel eerlijk, creatief en oprecht. Daarnaast ben ik HSP-moeder van drie HSP-kinderen. Inzicht en begrip voor en over hoogsensitiviteit en de daarbij behorende intense emoties, dat is de basis van waaruit ik alles doe. Dat doe ik om echt het verschil te maken voor alle HSP’ers, van groot tot klein.

Trainer & Coach school Floor van Lier: voor iedereen die wil werken met HSP;ers.

Tijdens deze opleiding leer je veel over jezelf en over het trainer en coach vak. Je hebt onderling veel herkenning en begrip van andere gelijkgestemde HSP’ers die hetzelfde traject volgen. Zij delen dezelfde passie om anderen te ondersteunen en verder te helpen met hun eigen kwaliteiten en talenten. Je oefent en bouwt ervaring op met elkaar om te leren trainen en coachen, zodat je hierin vertrouwen en vaardigheden opbouwt om het zelf in de praktijk te gaan doen.

Geregistreerd door het CRKBO en daardoor vrijgesteld van btw.

Wanneer: Volgende groep start in september

Waar: Boekel, Noord-Brabant

Info: Floor van Lier | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen

Social media: @floorvanlier

Telefoon: 06-11715843




Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *