Een boek kan je beïnvloeden voor de rest van je leven…
Lees hier het verhaal van Marita van Asseldonk over het boek “De Keuze”
“Dromerig staar ik naar buiten, niet in de gaten hebbende dat Niels, mijn coach, weer plaats had genomen tegenover mij en een boek onder mijn neus had geschoven.
Ga dit maar eens lezen Marita, het zal jou iets leren.
‘De Keuze’ lees ik, geschreven door Edith Eva Eger. Een boek over Auschwitz.
Op de achterkant lees ik over de inhoud van het boek.
‘Van de ruim 15 duizend gedeporteerden uit het Hongaarse Kassa was Edith Eger een van de zeventig mensen die de oorlog overleefden. Pas op haar 90ste besloot de psycholoog haar verhaal op papier te zetten.’
Wat heeft mijn kinderwens te maken met een vrouw die in een concentratiekamp in Auschwitz heeft gezeten?? vraag ik aan Niels, mijn coach.
Edith is een joods tienermeisje, wonend in Hongarije. In 1944, op 16 jarige leeftijd, wordt ze in de avond wakker geschrikt door de Duitse soldaten. Ze wordt, samen met haar ouders en oudste zus Magda, gedeporteerd naar concentratiekamp ‘Auschwitz’.
Bij aankomst, wordt ze gescheiden van haar ouders. Edith en haar zus Magda worden door de stille, echoënde doucheruimtes gevoerd. Ze worden van hun haar beroofd en staan uren buiten, naakt, te wachten op hun uniformen, met de ogen van de soldaten op hun gericht. Ze vraagt zich af hoe ze zichzelf overeind kan houden op een plek waar het enige solide de hekken, de dood, de vernedering en de gestaag omhoog stomende rook zijn?
Ze worden ondergebracht in een van de barakken. Vanaf deze dag zal haar leven voorgoed veranderen. De vele maanden die ze daar verblijven, zijn maanden van afzien, hard werken, vernederingen, wreedheden, angst, overleving en hoop. De gedachte ‘ik heb vandaag overleefd, morgen zal ik vrij zijn’ houdt haar op de been.
Op een dag moeten Edith en haar zus Magda Auschwitz verlaten. Ze zijn niet vrij, maar zullen worden getransporteerd van fabriek naar fabriek om daar te gaan werken. Ze zijn ontsnapt aan de gaskamer, maar toch kijkt de dood hun elke dag meer en meer in de ogen. Hun lichamen zijn zo verzwakt. ‘Honger’ is wat hun heel de dag bezig houdt. Zelfs de vernederingen door de soldaten, weerhoudt hun er niet meer van om te smeken om wat eten. Ze dienen, tijdens de reis, als menselijk lokaas om de Britten te ontmoedigen om de trein met munitie te bombarderen en marcheren dagen- of wekenlang in de kou. Dan komt eindelijk de dag van de bevrijding. Ze heeft de oorlog overleefd, maar…..
Een paar jaar later vertrekt Edith, met man en dochter, naar Amerika. Op weg naar vrijheid. Maar al snel komt ze erachter dat ze niet vrij is. De oorlog leeft in haar verder. Haar gedachten en emoties houden haar nog steeds gevangen in een ‘gevangeniskamp’.
Op een dag wordt haar een boek aangereikt ‘De zin van het leven’. Dit boek leert haar begrijpen dat ze een keuze heeft. Ze kan in de gevangenis van het verleden blijven leven, of ze kan het verleden de springplank laten zijn die je het leven helpt bereiken dat je nu wilt leiden. Zo leert ze langzaam om niet langer de gegijzelde, het slachtoffer of de gevangene te zijn. Maar om vrij te zijn!!
Ik werd emotioneel. Ik snapte wat Niels mij wilde laten zien. Ik had ook een keuze!
Op 37 jarige leeftijd, koos ik voor het alleenstaand moederschap .Na mijn donor gevonden te hebben, kon het avontuur beginnen. Maar wat een mooi avontuur had moeten worden, werd voor mij een nachtmerrie. Vele pogingen volgden, maar mijn wens mocht niet in vervulling gaan.
Ondanks dat ik stopte met de pogingen, omdat het geestelijk te zwaar werd, bleef mijn kinderwens mij achtervolgen. Ik werd, net als Edith, ook een gevangene in mijn eigen gevangeniskamp, waardoor ik niet meer genoot van het leven.
Zonder kind zou ik toch nooit gelukkig zijn??
Edith’s verhaal liet mij zien, dat ik ook een keuze had. Ik kon in mijn kinderwens blijven hangen, gevangen blijven in mijn eigen gedachten, of ik kon weer in het leven springen. Die dag koos ik om de springplank te gebruiken, want het leven is te mooi om niet te vieren….”
Het boek heeft mijn leven verandert.
Door Marita van Asseldonk
Is er een boek dat ook jou leven heeft verandert? Wil je je verhaal delen in het magazine? Neem dan contact op via info@bewustzijnenzo.nl