Mind

Waarom worden we verliefd, en op wie?

Er is een biologische reden waarom we verliefd worden. Het zorgt er namelijk voor dat wij ons voortplanten en de mensheid blijft bestaan. Verliefdheid is een natuurlijk proces om twee mensen sneller bij elkaar te brengen.

Bij verliefde mensen zie je een verhoogd dopamine gehalte in hun brein. Dit is een stofje dat signalen van genot en blijdschap aan de hersenen doorgeeft.

Telkens als je je geliefde ziet of aanraakt krijgen je hersenen een shotje dopamine en dat zorgt voor een gelukzalig gevoel.

Er worden meerdere hormonen aangemaakt zoals endorfine, adrenaline, cortisol, oxytocine, die zorgen dat je hart sneller gaat kloppen, je veel energie krijgt en een blij gevoel.

Het stofje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, is belangrijk in het vormen van een sterke
band en komt bijvoorbeeld vrij bij een orgasme.

Na een paar maanden, of soms na twee á drie jaar, houdt het lichaam het niet langer vol om zo actief dopamine aan te maken en verdwijnt het verliefde gevoel. Dit verklaart waarom relaties dan op de klippen kunnen lopen.

We vragen ons dan af: past die persoon wel bij mij?

Als we in de verliefde periode veel leuke dingen samen hebben gedaan en goed kunnen opschieten met elkaar, kan endorfine het overnemen van dopamine en houdt de harmonie ons bij elkaar.

Endorfine kan namelijk veel langer worden aangemaakt en verklaart waarom liefde lang duurt en verliefdheid kort.

Wanneer worden we verliefd?

Uit onderzoek blijkt dat we meer open staan voor een nieuwe liefde wanneer we in een nieuwe fase van ons leven belanden. Bijvoorbeeld bij het verhuizen naar een nieuwe stad of een nieuwe baan. Het voelt als een nieuwe start en je stelt je open.

De chemie en aantrekkingskracht tussen partners wordt aangedreven door verschillende invloeden: biologisch, toevalligheden en aangeleerde triggers uit je jeugd.

Hoe ontstaat aantrekkingskracht: de bekende ‘klik’?

De ideale partner wordt door toevalligheden in onze vroege jeugd bepaald.

Psycholoog John Money stelt dat we vanaf ons achtste levensjaar een soort mentale blauwdruk van onze ideale liefdespartner ontwikkelen. Je guitige campingvriendje, het meisje met de lieve glimlach of je favoriete tv-held.

In onze jeugd koppelen we liefde en lust aan bepaalde mensen.

De ervaringen en associaties die je gaandeweg meemaakt zorgen voor meer details en variatie.

Op wie worden we verliefd…


Gelijkwaardig

In het algemeen vinden we een partner met dezelfde overeenkomsten in persoonlijkheid en uiterlijk aantrekkelijk. Vergelijkbare intelligentie, opleiding, interesses, overeenkomstige normen en waarden, dezelfde etnische en sociale achtergrond.

Dit is logisch want je spiegelt jezelf in een relatie. Dit verklaart ook waarom we soms ongezonde relaties aangaan. We bevestigen zo het beeld wat we van onszelf hebben.

Gelijkenis met ouders

Je voelt je aangetrokken tot een bepaald lichaamstype dat overeenkomsten toont met je vader of moeder. Het doet je denken aan je ouder en dat geeft een positief gevoel.

We zien graag enige genetische en familiale verwantschap in onze partner.

Nabijheidseffect

Iemand die je geregeld ziet, soms tegenkomt in de supermarkt, met het uitgaan, zorgt voor wat men noemt het ‘nabijheidseffect’. Je hersenen vinden dit een fijn gevoel.

Sta je open voor de liefde, kun je dus verliefd worden op je buurman.

Houding

Mensen die veel lichaamstaal gebruiken komen over als een open persoon. Een gesloten houding zorgt voor afstand. Daarnaast worden we over het algemeen eerder verliefd op mensen die aardig voor ons zijn en ons ook aantrekkelijk vinden.

Als iemand je iets langer aankijkt, kan al een zaadje ontstaan om verliefde gevoelens te ontwikkelen.

Je houding is dus belangrijk.

Adrenaline

Bij een eerste date zou je samen iets spannends kunnen gaan doen. Parachutespringen, samen een horror film kijken, cliff-jumping. Dit zorgt namelijk voor een stoot adrenaline.

Uit onderzoek blijkt dat de verliefde gevoelens zich ontwikkelingen in een spannende situatie.

Lichaamsgeur

Je eigen natuurlijke lichaamsgeur speelt een cruciale rol in aantrekkingskracht. Dit komt door de zogenaamde feromonen die in ons lichaamsvocht, zoals speeksel en zweet, zitten.

De geur van feromonen wordt bepaald door je immuunsysteem en DNA en kun je niet veranderen.

Onbewust pikt de ander de geur op. Aan de hand van die geur bepaalt het lichaam meteen of je wel of niet tot die persoon bent aangetrokken.

Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan of stoot ze af. In de dierenwereld werkt het net zo.

Immuunsysteem

Ook een leuk weetje:

Er is aangetoond dat vrouwen zich onbewust meer aangetrokken voelen tot mannen met een ander immuunsysteem dan zij hebben.

Het is de geur die hen in dit proces aanstuurt. Daar is een reden voor: als ze samen kinderen krijgen, zullen hun kinderen een meer gemengde genetische reeks bezitten. Wat zorgt voor een goede weerstand.

Veel verschillende redenen en invloeden dus waarom je iemand aantrekkelijk vindt en de bekende ‘klik’ er soms wel en soms niet is. Je lichaam laat onomwonden weten als iemand aan jouwliefdesideaal voldoet.

Emotioneel programma

Verliefdheid heeft ook veel te maken met je emotionele programma. De manier waarop je contact zoekt met mensen, hoe snel je iemand vertrouwt, hoe groot de controle is in je emotionele- leven.

Mensen die het moeilijk vinden om de controle over zijn of haar gevoelens te verliezen, zullen minder snel verliefd worden.

Verliefdheid wil niet zeggen dat je altijd samen blijft. Een partner kan in je leven komen om je te laten groeien als mens, om inzichten te geven of om je iets te leren.

De perfecte partner bestaat niet. Sommige mensen gaan op zoek naar de perfecte persoon die aan al hun eisen voldoet, maar blijven uiteindelijk alleen.

De perfecte partner creëer je als je verliefd bent. Het is dus van belang dat jij je open durft te stellen om verliefd te worden.

Verliefdheid maakt die ene persoon interessanter, mooier, leuker, beter dan alle overige acht miljard mensen op deze aarde.


Fotografie : Froukje Klop – FROUKJE KLOP – FOTOGRAFIE & visagie
Model: Nienke Crijns Nienke Soul Sound – Soul Sound
Tekst: bewustZijnenzo

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *