Mind

Hoe een groot verlies van invloed kan zijn op de rest van je leven.

Miranda van de Wouw heeft vele jaren aan het ziekbed van haar terminaal zieke man gestaan en hem, samen met haar kinderen, verzorgd. Zij kregen de tijd om alle voorbereidingen te treffen voor de uitvaart, hoe pijnlijk en emotioneel ook. Haar man kon hierin zelf meebeslissen en samen hebben ze gezorgd voor een bijzonder mooi afscheid.

Deze levenservaring heeft haar gevormd tot de vrouw die ze nu is.

Al vele jaren heeft ze haar eigen praktijk en werkt ze als natuurgeneeskundig therapeut. Dit was een bewuste keuze na het ziekbed van haar man. Nu heeft ze zich laten omscholen tot ceremoniespreker en ritueelbegeleidster.

Interview met Miranda van de Wouw

Hartverscheurend om je man zo vroeg te verliezen. Hoe kijk je terug op deze periode?

“Zijn ziek zijn en overlijden heeft heel veel impact gehad op ons gezin. Vanaf 2005 ging hij eerst met kleine stapjes achteruit en bij elke achteruitgang hoorde ook weer een periode van stabiliseren. In deze periodes dacht ik vaak: Oké, dit hebben we gehad en nu zal het wel weer beter gaan…

Helaas ging hij juist sneller achteruit. Dat betekende voor mij, maar ook voor de kinderen, steeds meer zorg en steeds minder tijd voor echte ontspanning. Opeens was ik niet langer de partner van, maar vooral de mantelzorger van. Dat besef was heftig.

Het was een periode waarin ik vooral werd geleefd en die vaak heel zwaar was. Dat laatste besefte ik pas echt toen we afscheid van elkaar moesten nemen.”

Waarom koos je voor zonnebloemen bij zijn afscheid?

“De aanleiding hiervoor was een tegeltje dat onze dochter hem gaf, toen hij weer eens in het ziekenhuis lag, waarop stond: ‘Vaders zijn als zonnebloemen. Ze steken met kop en schouders overal bovenuit!’

Toen na zijn overlijden de uitvaartverzorgster kwam, was één van mijn eerste vragen: “Heb je een kaart met zonnebloemen?”. En ja, die kaart was er. De keuze was niet moeilijk voor ons hele gezin. Dit werd de kaart en ook al was het december er moest ook een bloemstuk komen met zonnebloemen.

Vanaf dat moment zijn zonnebloemen voor ons een ankerpunt waar een liefdevolle herinnering aan vasthangt. Dit zijn belangrijke dingen rondom een afscheid. Naar dit soort punten/rituelen ben ik op zoek.”

Toen ik hoorde van je omscholing was mijn eerste reactie: Dit beroep past precies bij jou!

Hoor je dat vaker?

Miranda begint te lachen: “Deze reactie krijg ik zeker vaker. Ik denk dat ik ergens ook altijd wel wist dat dit werk bij mij past. Maar als mens moet je hier ook naar toe groeien.”

Wat is voor jou het belangrijkste dat je mee wil geven als ritueelbegeleidster?

“Het komt zo vaak voor dat mensen geen gepast afscheid kunnen nemen van hun geliefde omdat ze snel beslissingen moeten nemen. Ze weten vaak niet wat mogelijk is. Of er wordt niet geluisterd naar hun wensen. Voor mij is het belangrijkste dat er naar ze geluisterd wordt. Maar dan ook éçht luisteren, ook tussen de regels door. Met deze informatie kun je een heel bijzonder, mooi afscheid creëren.

Zoals de zonnebloem een ankerpunt is voor ons, zo let ik er ook op wat het ankerpunt is bij anderen. Dat neem ik dan mee in het afscheid.”

Een begeleiding kan ook een langer proces zijn?

“We krijgen allemaal een keer met een overlijden te maken. Vroeger had je bijvoorbeeld de kerk, daar kon je even praten met de pastoor of je even terugtrekken om te bidden.

In deze tijd is er niets om op terug te vallen en er wordt van je verwacht dat je doorgaat met je leven. Mensen kunnen maanden later nog vastlopen door het overlijden van een dierbare. In deze emotionele periode wil ik er ook graag voor ze kunnen zijn. Mijn ervaring als therapeut en masseur kan dan een hulpmiddel zijn. Een Lomi Lomi massage bijvoorbeeld, geeft het lichaam de ruimte om verdriet verwerken.”

Wat is het grootste wat je hebt geleerd in je eigen proces bij het overlijden van je man?

“Wat mij het meest is bijgebleven is, dat het heel belangrijk is om een blijvende herinnering te maken. Iets waarop je later terug kunt vallen en vanuit zachtheid naar kunt kijken.”

Is er nog iets, wat bijzonder is voor jou, vanuit je gezin na het overlijden van je man?

“Ik vind het heel bijzonder om te zien dat mijn jongste zoon Rick de stap gaat maken om als uitvaartondernemer te starten, vanaf 1 januari 2022 met zijn bedrijf Uitvaartzorg Van der Ven. Hoe mooi is het om samen, ieder vanuit onze eigen hoek, een bijdrage te kunnen leveren voor nabestaanden in een lastige periode van hun leven.”

Wil je na het lezen van dit interview graag meer weten over Miranda van de Wouw. Neem dan contact op:

mirandaspreekt.nl

Tel 06-22523098

Deel dit op social media 🙏

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *