Mind

Leren Loslaten

Loslaten: ik zou het graag willen, maar hoe dan?

Een vervelende discussie met een vriend(in), kennis of collega, en je blijft er maar mee bezig: over wat je had beter had kunnen zeggen, wat die ander gezegd heeft, het blijft maar in je hoofd malen.

Of een fout maken en dat heel vervelend vinden, je blijft maar denken wat je anders had moeten doen om die fout te voorkomen. Wat zou het toch fijn zijn om die gedachten niet meer te hebben, om fouten te mogen maken en te kunnen loslaten.


Het is zo makkelijk gezegd: ‘laat het maar los’.

En meestal wil je dat ook, maar hoe doe je dat? Hoe kun je echt loslaten en in welke situatie? Wat heb je daar voor nodig? Voordat je kunt loslaten, is het nodig om de situatie waar jij in zit of de emoties die je voelt, te accepteren.

Perfectionisten en mensen die hoog-gevoelig zijn hebben vaak moeite met loslaten.

Ze zijn heel kritisch op hun werk en functioneren, vinden het moeilijk om fouten te maken en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Deze eigenschappen maken het lastig om te accepteren wat er is, want het kan altijd beter en perfecter.

Accepteren wat er is

Accepteren begint met de weerstand tegen de situatie te laten gaan.

Herken en erken deze weerstand. In je lijf herken je weerstand bijvoorbeeld als onrust in je buik, irritatie, niet meer kunnen luisteren.

En ook zeg je vaak dingen als ‘ja, maar…’ of ‘dat weet ik wel, maar…’ Om te kunnen accepteren wat er is, is het nodig volledig aanwezig te zijn in het moment. Met hoofd, hart en buik. De emotie van dat moment voelen en die emotie er laten zijn.

Bijvoorbeeld je bent boos na die vervelende discussie. Voel die boosheid maar, druk het niet weg!

Dat is vaak het lastige, we willen die vervelende emoties niet voelen en we denken te veel na over
wat er speelt, over de gevolgen of over hoe het anders had gekund. We zitten in ons hoofd en vergeten wat er in de rest van ons lichaam gebeurt. Dus acceptatie is nodig in hoofd, hart en buik.

Verantwoordelijk voelen

Daarnaast is het belangrijk te realiseren dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, en dat niemand anders dat kan! En dat geldt dus ook voor alle mensen met wie jij te maken hebt.

Zij zijn verantwoordelijk voor zichzelf en hun welbevinden. Dus laat de dingen die van een ander zijn ook daar!

Dit samen met het accepteren wat er is, zorgt ervoor dat je makkelijker dingen kunt los laten.

Dat je ze laat waar ze horen (en vaak is dat bij de ander )


Moeiteloze respons

Kunnen accepteren en loslaten zorgen voor een moeiteloze respons.

Dagelijkse oefening met de hartademhaling (beschreven op mijn website www.mounteffortless.nl) of meditatie helpen hier enorm bij.

Ze zorgen voor meer bewustwording van emoties en andere signalen die je lichaam geeft.

Kom je er alleen niet uit en wil je graag het patroon van weerstand doorbreken en leren hoe je kunt loslaten. Ik kan je hierbij helpen met een Mind Eye Power reset, zodat ook jij moeiteloos kunt leven!

Liefs, Nienke
Coach en trainer voor stress-, burn-out- of angstklachten.
www.mounteffortless.nl
info@mounteffortless.nl
06-44740069

Uden

Deel dit op social media 🙏

2 reacties

  • Danielle

    Het traject met Nienke was wonderbaarlijk en heeft mij blijvend veranderd voor heel mijn leven. Ik voel nu eindelijk zelfwaardering. Ik heb een relatie kunnen loslaten, die niet meer goed voor mij was. Ik weet nu mijn grenzen en durf ze aan te geven. Door de Mind Eye Power techniek veranderde er iets van binnen uit

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *