RUST IN DE TENT
Het is mijn missie om inzicht en begrip te geven aan, voor en over hoogsensitiviteit. Ik geloof dat de wereld een betere plek is als HSP’ers (hoogsensitieve personen) zichzelf beter leren begrijpen en zichzelf kunnen en mogen zijn, met alle kwaliteiten die daarbij horen.
Veel ouders en volwassen HSP’ers stellen vaak de vraag ‘’hoe kan ik omgaan met boosheid?’’. Het is een emotie die vaak wel aan iemand te zien is, maar die door HSP’ers te weinig wordt geuit.
Allereerst, de gezonde functie van boosheid is begrenzen. Dit laatste is iets wat veel HSP’ers super lastig vinden. Een beetje meer boosheid uiten zou soms dus juist heel goed kunnen zijn; op je werk, thuis, in je relaties, eigenlijk overal.
Het beeld wat we vaak bij boosheid hebben is de overtreffende trap, namelijk woede. Dit schiet de functie helemaal voorbij en is vaak juist grensoverschrijdend. Het is dus belangrijk om op tijd je grenzen aan te geven aan een ander, zodat je niet ‘’woedend’’ staat te schreeuwen.
Dat kost namelijk vooral veel energie voor jezelf en voor de ander en het is voor iedereen ontzettend naar en vervelend.
Boosheid heeft als functie dat het voor ontlading zorgt wanneer je overprikkeld bent. Wanneer je overprikkeld bent, uit je dit vaak eerst door boos te worden en komt daarna pas de echte emotie.
Wat kan helpen is om je eigen grenzen helder in beeld te krijgen. Heb jij geen idee van je eigen
grenzen op dit gebied? Kijk dan eens op www.natuurlijkfloor.nl/rustindetent mijn online platform.
In de masterclass ‘over grenzen’ leer je wat voor een beeld jij hebt bij grenzen, wat je eigen grenzen zijn, en hoe jij jezelf uit op het gebied van grenzen.
Voorbeeld: een grens voor mij is respect. Ik vind het belangrijk dat mensen om me heen, respectvol met mij en hun omgeving omgaan. Voor mij zit boosheid in gebaren met mijn handen; als ik geïrriteerd raak, merk ik dat ik meer ga friemelen of juist meer beweeg met mijn handen.
Dat is een signaal aan mezelf van ‘’Ho, even opletten. Waardoor raak ik nu geïrriteerd?’’
Vaak is het wel zo, dat je zelf het meeste over je eigen grenzen heen gaat. Het helpt om dit uit te spreken: “Jongens ik ben moe en ik heb weinig geduld. Weet dat ik nu sneller boos kan worden. Dat ligt niet aan jullie maar aan mij.’’
Dit uitspreken helpt al enorm, want met name kinderen willen graag dat je gedrag klopt met je lichaamshouding, en wat je non-verbaal zegt. Het is dus erg belangrijk om te laten zien en uit te spreken, hoe het met je gaat en dit te blijven communiceren.
Dan hebben we ook nog de emotie: blij zijn. Deze emotie zorgt ervoor dat je weer energie krijgt en dat je jezelf weer oplaadt. Voor HSP’ers (en mensen in het algemeen) werkt het super goed om meer te doen van datgene wat je blij maakt, in plaats van je te focussen op datgene wat er allemaal mis of fout gaat, zoals wetenschappelijk bewezen door Michael Pluess over Vantage Sensitivity.
Wanneer je de focus legt op dingen die je niet helpen en niet echt leuk vindt, zorgt dat ervoor
dat veel HSP’ers overprikkeld raken.
Natuurlijk kun je niet de hele dag doen wat je leuk vindt, maar alleen het streven ernaar helpt al enorm. Als je doet waar je blij van wordt, gaat je batterij in het groen. Als je doet waar je eigenlijk van baalt, gaat je batterij in het rood.
Maak een lijstje met dingen die je kunt doen waar je blij van wordt. Als het dan even teveel is, kies je een ding van het lijstje. Dat maakt het makkelijker om het ook echt te gaan doen.
Tekst: Floor Langenhuijsen
Hsp Trainer-Coach
Vond je het interessant om meer over je emoties als HSP’er te lezen?
Kijk dan eens op Natuurlijk Floor | Voor hoogsensitieve moeders en hun kinderen
‘Rust in de tent’ is een online platform, met maandabonnement, over uiteenlopende thema’s allemaal HSP- gerelateerd. Je zit nergens aan vast want het is maandelijks opzegbaar. Hoe fijn is dat 😉
Kijk voor meer informatie over mij en mijn werk op natuurlijkfloor.nl of volg mij voor dagelijkse tips en inzichten over hoogsensitiviteit via social media;
Instagram @natuurlijkfloor
Facebook Highly Sensitive Moms & Dads