bioagaete festival aan zee
Mind

Muziek voor een goed doel

Fantastisch hoe mensen elkaar willen helpen. Voorheen en ook nu in de coronatijd. Het prachtige live muziek festival Bio@aegate Cultural Solidario steunt elk jaar meerdere goede doelen. In deze tijd van corona kon het muziekfestival helaas niet doorgaan zoals zoveel mooie festivals. Toch wilde de organisatoren het niet zomaar opgeven, omdat de mensen die het voorheen al moeilijk hadden, juist nu in deze tijd de hulp en financiële steun extra hard kunnen gebruiken.

Lex Thoonen, de vormgever van het magazine bewustzijnenzo (en goede vriend en geweldige fotograaf) is één van de mensen die zich vrijwillig inzet voor Bio@egate Cultural Solidario. Zijn creatieve brein samen met dat van anderen kwamen met een oplossing. De muzikanten, ook meteen enthousiast, werkten hieraan mee. Allemaal vrijwillig.

Maar nu eerst, “waar hebben we het eigenlijk over?”

“Bio@gaete Cultural Solidario” is een festival, dat voor het eerst in 2011 op het Spaanse eiland Gran Canaria plaatsvond. Lokale bands traden gratis op en de winst van consumpties werd gestort op de rekening van een goed doel dat de inwoners van het Spaanse stadje Lorca hielp, waar net een aardbeving de boel flink op zijn kop had gezet.

Promotiefilmpje van het festival Bio@gaete Cultural Solidario 2017

Het jaarlijkse festival is in de jaren flink gegroeid, en om het allemaal goed te blijven kunnen organiseren werd in 2014 een vereniging opgericht. Die vereniging organiseert niet alleen het jaarlijkse festival, maar ook veel acties zoals bijvoorbeeld herbebossingsprojecten, het opruimen van stranden, sportevenementen en wandeltochten met uitleg over de geschiedenis van de betreffende gebieden. Maar het festival is de grote klapper, elk jaar weer in augustus in Puerto de las Nieves, het havenplaatsje bij Agaete, in het noordwesten van het eiland.

Het unieke van het festival is dat de organisatie, de artiesten, de mensen achter de bar, de mensen in de vele standjes, de dansgroepen, de kunstenaars die het festival aankleden en voor ludieke acties zorgen, de mensen die de verschillende sportactiviteiten organiseren, zij die ervoor zorgen dat alles schoon blijft ondanks de grote aantallen bezoekers, allemaal vrijwilligers zijn. En het festival wordt gehouden op verschillende podia, midden in de kleine havenplaats, met de zee als decor. Tijdens de festivaldagen hangt er een hele bijzondere, saamhorige en creatieve sfeer in het dorpje.

Elk jaar weer kunnen leden van de vereniging goede doelen voorstellen, die dat jaar dan de winsten van het festival opstrijken. Dat zijn vaak goede doelen op de Canarische eilanden, maar ook vaak goede doelen in het buitenland en dan met name Senegal en Bolivia. Ook lokaal, in het plaatsje Agaete gaat elk jaar weer 10% van de winst naar de lagere scholen. Dat geld wordt voornamelijk gebruikt om de bibliotheek uit te breiden, of de collectie instrumenten. Voor de rest zijn er heel veel vooral kleinere organisaties geholpen, zoals een groep mensen die zich inzet om het leven van kinderen met kanker iets makkelijker te maken, educatie voor meisjes in Nepal, ondersteuning voor mensen met depressies, natuurbehoud, asielzoekersopvang en nog heel veel onderwerpen meer.

De laatste paar jaren was er paar jaar zo’n 30.000 euro te verdelen. Tot 2019. Een grote bosbrand op Gran Canaria die tot net binnen de dorpsgrenzen van Agaete woedde zorgde voor uitstel van het festival. In November werd het alsnog gevierd, maar dan in een verkorte vorm. In 2020 was er helemaal geen festival, dankzij het coronavirus.

Samen met achttien bands besloot de vereniging toch iets te proberen in 2020. Elke band stuurde een nummer in, en er werd een virtuele CD samengesteld. De muziek is erg uiteenlopend, net als de artiesten. Wat het wel in gemeen heeft met elkaar is dat alle bands uit Gran Canaria komen. De virtuele CD is te downloaden en er wordt gevraagd voor een vrijwillige bijdrage. Op deze manier wordt geprobeerd geld in te zamelen voor de mensen die het coronavirus het hardst heeft getroffen op Gran Canaria, en bij Dakar en Saint Louis in Senegal. Daar moeten veel kinderen elke dag de straat op voor hun Koranschool om voor geld te bedelen. Onmogelijk tijdens de lockdown natuurlijk. Twee organisaties worden nu ondersteund die heel hard werken aan het verbeteren van het leven van deze zogenaamde Talibés, voornamelijk door gratis onderwijs aan te bieden.

Ben je benieuwd naar de muziek van Gran Canaria en wil je graag een handje helpen? Ga dan naar bioagaeteculturalsolidario.org en klik op de Engelse versie

Daar staat eenvoudig uitgelegd hoe je een vrijwillige bijdrage kunt doneren. Klein of groot, alles is welkom. Daarna krijg je een code en kun je de muziek downloaden en prachtige Canarische klanken vullen je huis. Heel eenvoudig. Alvast hartstikke bedankt vanuit het zonnige Gran Canaria!

www.bioagaeteculturalsolidario.org

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *