Wat kan voetreflextherapie voor je doen? Interview met Natasja Hegeman voetreflextherapeut
WAT IS VOETREFLEX THERAPIE? EEN MASSAGE VOOR DE VOETEN? OF NOG VEEL MEER?
Natasja Hegeman, van Flow praktijk voor voetreflex therapie, heeft de antwoorden.
“Het is veel meer dan dat! De voeten bevatten duizenden zenuwuiteinden, die in contact staan met de verschillende weefsels en organen in het lichaam.”
“Door bepaalde gebieden op de voet te masseren -de zogenaamde reflexzones- worden de daarmee corresponderende organen en weefsels in het lichaam bewerkt.”
“Hierdoor worden de doorbloeding en de lymfestroom in dat gebied gestimuleerd en worden afvalstoffen beter afgevoerd, waarmee ruimte ontstaat voor herstel en nieuwe energie. “
“Door verschillende massagedruktechnieken te gebruiken kun je via de reflexzones de organen en weefsels stimuleren of juist tot rust brengen. De behandeling werkt niet alleen op het fysieke niveau, maar tegelijkertijd ook op het geestelijke vlak.”
“Ook daar worden de opgehoopte afvalstoffen (vermoeidheid, frustraties, boosheid, verdriet, angst, zorgen, etcetera) los gemasseerd en afgevoerd, zodat ook daar ontspanning en ruimte komt en herstel op kan treden. Het zelfgenezend vermogen wordt dus gestimuleerd door voetreflexologie.”
“Je voelt je helemaal ontspannen en rustig worden bij een voetreflex behandeling.”
Waarom heb je gekozen voor dit beroep en ben je de vier jarige HBO opleiding gaan volgen?
“Ik ben zelf bij een voetreflextherapeut terecht gekomen, omdat ik met mijn migraineklachten in het reguliere circuit geen afdoende oplossing kon vinden. Dus onder de noemer “baat het niet, dan schaadt het niet” heb ik een afspraak gemaakt bij de dichtstbijzijnde voetreflextherapeut. Ook omdat ik dat de meest laagdrempelige therapievorm vond binnen de alternatieve geneeswijzen (en ik was er, eerlijk gezegd, behoorlijk sceptisch over).”
“Maar wat ben ik blij dat ik dat toen gedaan heb! Mijn migraine verdween na een aantal behandelingen, maar tegelijkertijd kwam ik ook echt veel beter in mijn vel te zitten: ontspannen, meer zelfverzekerd, positiever en daadkrachtiger.”
“Uiteindelijk was ik zo enthousiast over de werking van voetreflexologie, dat ik de opleiding ben gaan doen, zodat ik anderen ook op deze manier zou kunnen helpen. In de opleiding was er ook veel aandacht voor voeding en leefstijl. Deze kennis kan ik goed gebruiken bij de consulten en ik geef hierin advies.”
Ik kan me voorstellen dat 20 jaar geleden de keuze voor dit beroep er nog niet was?
“Nou, 20 jaar geleden was de keuze voor dit beroep er al wel hoor, maar ík had er toen zelf nog nooit van gehoord. Toch wordt voetreflexologie al sinds 4000 jaar geleden toegepast in Egypte en China. Ook de indianen werkten al met deze natuurlijke behandelmethode.”
” Maar in de Westerse wereld zijn we door de tijd heen behoorlijk vervreemd geraakt van de vele natuurlijke manieren om de gezondheid te stimuleren; er is steeds meer gekozen voor de wetenschappelijke benadering.”
Deze natuurlijke manieren om de gezondheid te stimuleren worden steeds populairder. Waar komt dat door, denk je?
“Mensen zijn veel zelfbewuster, mondiger en kritischer geworden, ook als het gaat over de eigen gezondheid.”
“Waar we jarenlang met al onze klachten naar de dokter gingen voor een pilletje of zalfje, zijn we nu juist meer op zoek naar oplossingen waar geen -of in elk geval zo min mogelijk- pillen aan te pas komen. Veel gezondheidsklachten kunnen op andere, natuurlijke manieren worden aangepakt. En voetreflextherapie is daarin voor veel mensen een effectieve behandelvorm gebleken. “
Het zweverige image van vroeger is nu wel voorbij?
Haha!”Tja, ik zeg altijd: “het is zo zweverig als je het zelf maakt.” Zelf ben ik behoorlijk ‘down to earth’ hoor! En met mij velen!”
“Op het gebied van de alternatieve geneeswijzen is er een enorme ontwikkeling geweest qua professionalisering: een groot deel van de opleidingen is tegenwoordig op Hbo-niveau. “
“Verder zijn veel therapeuten georganiseerd in beroepsverenigingen, die zorgen dat hun leden jaarlijks bijscholen en hun vakkennis op peil houden om de kwaliteit van de therapie te garanderen.” (eigenlijk een soortgelijk systeem als bij de BIG-registratie in de reguliere medische beroepen).
“Ook zitten deze beroepsverenigingen aan tafel met de grote zorgverzekeraars, om kwaliteitsafspraken te maken. Je ziet ook steeds meer samenwerking ontstaan tussen de reguliere en alternatieve zorg.”
Dat is een mooie ontwikkeling dat de reguliere en alternatieve zorg steeds meer gaan samenwerken. Heb je daar zelf ook ervaring mee?
“ja, en dat is een hele goede ontwikkeling! Want de reguliere en alternatieve zorg kunnen elkaar heel goed aanvullen.”
“Juist door samen op te trekken kunnen we voor cliënten écht het verschil maken.”
“Ik heb al diverse doorverwijzingen gehad vanuit de fysiotherapie, door huisartsen en door specialisten in het ziekenhuis. Zelf verwijs ik cliënten ook door als ik denk dat iemand beter geholpen kan worden door een andere therapeut.”
“En ik stuur mensen ook naar de huisarts, als zij hier nog niet geweest zijn met hun klachten. De huisarts is namelijk altijd de\gene die de diagnose stelt. Dat kan ik niet en dat mag ik ook niet. Ieder zijn vak!”
Welke mensen hebben baat bij een voetreflex behandeling?
“Echt heel veel mensen kunnen baat hebben bij voetreflexbehandelingen. Bijvoorbeeld mensen met stress gerelateerde klachten, slaapproblemen, vermoeidheid, burn-out, spijsverteringsklachten, reumatische aandoeningen (zoals reuma, artrose, fibromyalgie), rug-, nek- en schouderklachten, hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine), menstruatieklachten, overgangsklachten, zwangerschapsongemakken, circulatieklachten (oedeem, verminderde doorbloeding), ‘niet lekker in je vel zitten’, chronische ziekten (zoals MS, ziekte van Parkinson), (chronische) pijnklachten, spierstijfheid, emotionele processen (rouw, depressie).”
Wordt voetreflex therapie vergoed?
“Als je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen worden de behandelingen bij de meeste zorgverzekeraars deels of geheel vergoed. Maar daarvoor dient de therapeut wel aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging, zoals de VBAG, waar ik zelf lid van ben.”
” Verder is het afhankelijk van de zorgverzekeraar en het aanvullende pakket welk bedrag er per behandeling wordt vergoed, en wat het totaalbedrag is dat de zorgverzekeraar per jaar maximaal uitkeert aan de verzekerden.”
“Het is een goed idee om de polisvoorwaarden dus eens te checken, want veel mensen hebben wel recht op deze vergoeding, maar maken er geen gebruik van. Zonde van het geld, en een gemis voor je eigen gezondheid!”
Wil je ook ervaren wat voetreflextherapie voor jouw kan betekenen ? Neem dan contact op met Natasja Hegeman van Flow praktijk voor voetreflextherapie.
-06- 20786833 – Rijkevoort – ww.flowvoetreflex.nl