Mind

HOOGGEVOELIGHEID

Super optimistisch, blij HSP (Highly Sensitive Person) ei, emotioneel eerlijk en oprecht. En een HSP-moeder van drie HSP kids. Dat is hoe ik mezelf, Floor van Lier, omschrijf.

Mijn bedrijf is gebouwd op inzicht en begrip voor en over hoogsensitiviteit en de daarbij horende intense emoties. Dat doe ik om echt het verschil te maken voor alle HSP’ers, van groot tot klein. Mijn belofte is dat ik het beste van wat ik leef en leer, deel op een eerlijke en open manier. Weet dat ook ik shitdagen heb waarin van alles tegenzit, dat hoort er allemaal bij.

Ik ben onder andere eigenaar van de Trainer en Coach school waar ik mensen opleid tot HSP-trainer en coach. In de trainer en coach school gaan we vooral aan de slag met al jouw verschillende kwaliteiten als HSP’er. Veel HSP’ers hebben behoefte aan zingeving en als coach draag je altijd bij aan de ontwikkeling van de ander. Om te ervaren of de trainer en coach school bij je past, organiseren we introductie ochtenden. Voel je welkom om je op te geven en deel te nemen. De ochtend is gratis. Opgeven kan via mijn website https://floorvanlier.nl/

Daarnaast coach ik HSP’ers één op één. Ook heb ik een online leeromgeving opgezet genaamd ‘’Rust in de Tent’’, waar allerlei onderwerpen uit het leven van een HSP’er aan bod komen om zelf thuis mee aan de slag te gaan.

Kijk voor meer info op de website, waar je veel gratis tools vindt om jou en je HSP-gezin te ondersteunen. Ook heb ik twee boeken geschreven en getekend, namelijk ‘’Intense emoties boven water’’ en de gids ‘’Op vakantie met hoog gevoelige kids: 80 praktische tips’’. Het is mijn missie om inzicht en begrip te geven aan, voor en over HSP’ers. Ik geloof dat de wereld een betere plek is als HSP’ers zichzelf begrijpen en zichzelf kunnen en mogen zijn. In het volgende stuk ga ik wat dieper in op hoogsensitiviteit en overprikkeling.

Wat is Hoogsensitiviteit

HSP is een term die door de Amerikaanse psycholoog Elaine A. Aron is geïntroduceerd. Zij ontwikkelde het acroniem DOES om het verschil tussen HSP’ers en niet HSP’ers uit te leggen. Een HSP’er (hoog sensitief persoon) onderscheidt zich in verschillende facetten:

Diepe prikkel verwerking

Prikkels komen dieper binnen in het brein en worden op een andere manier verwerkt dan bij niet-HSP. De amygdala (het reptielenbrein) is, blijkt uit recent onderzoek daadwerkelijk groter bij HSP’ers waardoor instinctieve reacties sneller ontstaan.

Overprikkeling

Door de diepe prikkel verwerking, manier van waarnemen en intense emoties ontstaat overprikkeling, het brein zit sneller overvol. Vergelijk het met een harde schijf; of met leren van taal, een niet-HSP verwerkt ongeveer 5 woordbeelden per seconde en een HSP’er 50 beelden*. Je kunt je voorstellen dat de harde schijf, je hoofd, sneller vol zit als HSP’er, of je nu volwassen bent of nog een kind, het werkt gewoon anders. En daarom heb je ook iets anders nodig om te kunnen functioneren.

Emotie regulatie

Emoties komen dieper binnen in het brein (het lymbische brein en reptielenbrein) en worden daardoor als intens en heftig ervaren. Daarnaast worden emoties sneller getriggerd vanwege de diepe prikkel verwerking, waardoor ze ook sneller opkomen. De meeste HSP’ers hebben niet geleerd deze enorme hoeveelheid aan intense emoties te reguleren. Wat zich uit in zichtbaar gedrag.

Sensitief voor subtiliteiten

HSP’ers nemen op een andere manier waar, ze zien veel details en nemen veel op via hun sterk ontwikkelde zintuigen. Waarschijnlijk omdat de prikkeloverdracht anders verloopt. Daarnaast koppelen we veel meer beelden aan elkaar vast (horizontaal analyseren) en zien het grote geheel, mits je niet overprikkeld bent.

WAT NU?

Het eerste wat handig is om te weten is dat je als HSP’er sneller overprikkeld raakt, wat vaak verandering van gedrag geeft wat niet altijd fijn is voor jezelf of de ander. Je emoties veroorzaken je gedrag, bewust of onbewust. Mijn vraag is altijd ben je lastig (of je kind) of heb je het lastig? Want alleen dit beseffen kan al begrip geven in hoe jij of je kind zich voelt.

Overprikkeling:

We onderscheiden twee soorten overprikkeling. Interne overprikkeling ontstaat bijvoorbeeld door stress, gedachten, piekeren. Externe overprikkeling ontstaat vaak via de grote zintuigen zoals horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Als HSP’er is er vaak een zintuig dominant en de andere staan meer aan dan bij niet HSP.

Om beter in je vel te zitten is het belangrijk om te ont-prikkelen zodat je weer gebruik kan maken van je kwaliteiten als HSP.

Kijk voor meer info op de website of volg me op social media.

https://floorvanlier.nl/

Kerkstraat 16D

Boekel

06-117115843

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *