Mind

Hoe vaak lummel jij?

Ik vind het een fantastisch woord: lummelen. Met regelmaat gebruik ik dit woord in mijn yogalessen. Hoe vaak lummelen we nog? En mogen we van onszelf lummelen? Ik weet niet hoe dit voor jou is, maar het roept bij mij direct iets op van: lekker easy. Doe maar even relaxed, er is niets wat moet, gewoon lekker niksen. Google zegt onder andere: lanterfanten en duimendraaien, dat klinkt ook heerlijk.

Lummelen is niet zo makkelijk

Ik weet uit eigen ervaring dat lummelen niet zo gemakkelijk is. Vaak besluipt me het gevoel, dat mijn zakelijke ’to do lijst’ toch echt afgewerkt dient te worden. Het telefoontje naar een helpdesk, waar ik gigantisch tegenop zie, maar wat toch gedaan moet worden. Dat het tijd wordt, dat ik zelf mijn voordeur ga schilderen. En dat ik vooral vandaag ook nog, iets aan beweging moet gaan doen. Je leest het al: er staat heel veel ‘moeten’.

Voldoen aan alle eisen

Daarnaast is het vaak zo, dat de maatschappij veel van ons eist. Er wordt van ons verwacht dat we laten zien, dat we toch wel heel goed bezig zijn, met alles wat we doen: gezin, werk, sporten, social media, en ga zo maar door. Dit alles eist zijn tol. We zijn vaak moe, overprikkeld en we merken dat ons hoofd overloopt.

Actie maakt, dat we niet meer tot rust komen. Zelfs als we ’s avonds op de bank zitten, dan zijn we vaak nog bezig, hoe we dingen de volgende dag anders willen gaan doen. Het bezig zijn, maakt dat er steeds ruimte is voor verandering en verbetering. Maar is die verandering en verbetering wel echt noodzakelijk?Wanneer je bijvoorbeeld naar de dierenwereld kijkt, dan zie je na het vervullen van de eerste levensbehoefte, er rust komt. Het zogenaamde lummelen.

Mag het soms ook gewoon oké zijn, als we niet iets ‘nuttigs’ doen?

Het mooie van het beoefenen van yoga, meditatie, mindfulness en andere bewustzijns- en lichaamsgerichte trainingen is, dat we daadwerkelijk in ons lijf kunnen ervaren wat lummelen met ons doet.

Het laat zien, dat je open, vriendelijk, mild en zonder oordeel, tot die broodnodige rust mag komen. Dat je met lummelen niets hoeft te bereiken. Je hoeft nergens naar toe, ook al gaat er op dat moment een orkaan van onrust door je heen.

Het oefenen leert je om gewoon te zijn, met je weerstand, een vol hoofd, ongemak en pijn. Dit mag je allemaal opmerken, zonder daar een oordeel over te hebben en zonder de wens om het te willen veranderen, het mag er gewoon zijn.

Dat is lummelen. De kunst van niets doen.

We kunnen vertrouwen op het proces, dat het leven ons biedt. Dat alles komt en gaat en dat we niet alles kunnen controleren. De veerkracht die dan ontstaat gaat vanzelf.

Liefs Minette

Home – Body Motion | Beweeg je lichaam en je hart zal volgen (body-motion.nl)

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *