Celgeheugen: ons lichaam weet alles
Als we het over geheugen hebben, dan denken we in eerste instantie aan onze hersenen, daar zit ons ‘geheugen’. In ons lichaam worden echter herinneringen, emoties en overtuigingen ook opgeslagen in onze cellen.
Een voorbeeld van celgeheugen: enkele herinneringen of emoties kunnen we niet direct in ons geheugen terughalen. Door een zintuiglijke waarneming, een geur, een geluid (muziek), een aanraking, een smaak of een beeld, kan deze herinnering ineens toch worden opgeroepen. Een moment van een ongeluk of een specifieke emotionele situatie, kan op deze manier voor het eerst sinds de gebeurtenis in ons bewustzijn terug komen.
Wat zijn cellen
Een cel is de kleinste levende eenheid van een organisme. Wij mensen bestaan uit vele cellen.
Cellen leven en vertonen levensverschijnselen zoals ademen, uitscheiden, eten, voortplanten en sterven. De cellen in het menselijk lichaam delen zich razendsnel. In zes maanden is zeventig procent van je lichaamscellen totaal vernieuwd. Binnen een jaar is er geen molecuul in je lichaam nog hetzelfde, dan ben je letterlijk nieuw.
Een groep samenwerkende cellen noemt men weefsel. Weefsels kunnen verschillende taken en structuren hebben. Zo heeft spierweefsel, beweging tot zijn taak en botweefsel geeft stevigheid aan het organisme.
Cellen communiceren met elkaar door chemische signalen. Weefsels kunnen daardoor goed samenwerken. Groepen samenwerkende weefsels noemen we een orgaan. De meeste organen uit het lichaam van de mens zijn opgebouwd uit meerdere weefsels. Een hart bestaat voor een groot deel uit spierweefsel, vetweefsel, zenuwweefsel en de weefsels die de bloedvaten vormen. Elk orgaan is een deel van je lichaam met een specifieke functie.
Celgeheugen en emoties
Tot zover de biologieles, maar hoe zit het dan met celgeheugen op emotie vlak? Er wordt actief onderzoek gedaan naar celgeheugen, maar het staat nog wel in de kinderschoenen.
Wetenschappelijk onderzoek van Nobelprijs genomineerde Prof. Dr C D Perth, heeft aangetoond dat bij onderdrukte emoties op celniveau, de celreceptoren afsluiten.
Hierdoor is de cel minder goed in staat te communiceren met de weefsels en de rest van het lichaam en wordt de celstofwisseling verminderd. De onderdrukte emoties en de bijbehorende herinnering worden vastgelegd in een verandering van de eiwitstructuren in de cellen. Na verloop van tijd kan dit de aanleiding zijn voor mentale, fysiek en emotionele problemen.
Celbioloog Bruce Lipton deed onderzoek naar groepjes losse cellen op kweek in een petrieschaaltje, om te kijken hoe cellen reageren in een omgeving.
Er werden giftige stoffen naast het petrieschaaltje neergelegd en je ziet de cellen ineen krimpen en er vandaan bewegen. Daarna werden er voedingsstoffen neergelegd. Je ziet de cellen er naar toe bewegen en ze rekken uit. We kunnen hier dus zien dat cellen zelfstandig reageren, op bedreiging of positieve invloeden, zonder aansturing van onze hersenen.
Belangrijk aspect
Als cellen reageren zonder aansturing van ons brein, kunnen we dus veronderstellen dat onze omgeving en onze innerlijke gedachtes invloed hebben op onze cellen. Over het algemeen wordt onderschat hoe groot de invloed is, van onze positieve dan wel negatieve overtuigingen op ons lichaam.
Emoties en gedachtes beïnvloeden cellen direct, positief of negatief, afhankelijk van de emotie. Als we emoties onderdrukken, wegslikken, negeren, heeft dit direct een negatief effect.
Op een gezonde manier je emoties uiten, heeft een positief effect op je cellen en dus op je gezondheid.
Om oude ondermijnende emoties, overtuigingen en blokkades los te laten en deze te vervangen voor heilzame en nieuwe overtuigingen, is het van belang werkelijk contact te leggen met herinneringen en de bijbehorende onderdrukte emoties. Celgeheugen gaat in feiten over het heden en over het verleden. Het gaat over onopgeloste klachten die de verstoring in het heden in stand houden.
We gaan nog iets verder
De conceptie is het moment waarop de spermacel een eicel bevrucht. Het leven begint door middel van deze cellen. Zijn er emoties betrokken bij de conceptie of in de negen maanden waarin de foetus in de baarmoeder verblijft, dan kunnen deze worden opgeslagen in het celgeheugen.
Bij de conceptie krijgen we zelfs vastgezette herinneringen uit het celgeheugen van onze voorouders mee. Zo kan het zijn, dat we onbewust hinder ondervinden van een onverwerkt trauma van een grootouder. De gevolgen van een trauma kunnen namelijk wel drie generaties dooretteren. Wel neemt het trauma elke generatie in kracht af, tot de link naar het oorspronkelijke trauma is vervaagd.
Holistische visie
Holistisch houdt in dat er wordt gekeken naar het geheel en niet naar de som van de verschillende onderdelen waaruit iets is opgebouwd. Lichaam en geest werken samen. In de Westerse geneeskunde staat men steeds meer open voor de holistische visie.
Methodes om emoties, overtuigingen en blokkades te verwerken: familieopstellingen, hypnose, traumaverwerking, transformatie, emotionele detox, massages, meditatie, yoga, mindfulness, Qi-gong, reiki, mind eye power reset, levenstherapie, ademtherapie, etc.
Ons lichaam is fascinerend, complex en wonderbaarlijk. Alles werkt samen.
Negatieve overtuigingen, blokkades en emoties oplossen in je leven, is dus niet alleen in het belang voor een rustige geest, maar ook belangrijk voor gezonde cellen en dus een gezond lichaam.
Tekst:bewustZijnenzo