Spirit

Sjamanisme, een wijze van helen in verbinding met de natuur

Soms ontmoet je mensen en die geven je hele nieuwe inzichten. Monique Martens is voor mij zo’n persoon. In dit interview legt Monique duidelijk uit hoe sjamanisme nu echt werkt.

Mag ik je een sjamaan noemen?

Oh, dat is een hele interessante vraag. Ik vind persoonlijk dat ik geen sjamaan ben. Dat komt omdat in mijn visie, een sjamaan een jarenlange lering heeft gevolgd bij andere sjamanen . Dit om te leren hoe je op een zo’n veilig mogelijke manier omgaat met je werk als sjamaan.

Dat gezegd hebbende, is het zo dat als je er gevoel voor hebt en ervoor open staat wel sjamanistische rituelen en gebruiken kunt leren en gebruiken in het werk wat je doet.

Ik noem mezelf om die reden ook sjamanistische coach en healer. Ook al zien andere mensen in mij wel een sjamaan. Het is misschien ook bescheidenheid, want ik vind het nogal wat om jezelf sjamaan te noemen.

Je voelde je altijd al aangetrokken tot de sjamanistische werkwijze?

Er zijn in mijn leven verschillende dingen gebeurd, waarvan ik voelde dat het te maken had met sjamanisme. Zonder dat ik wist dat het sjamanisme was. Ik stond bijvoorbeeld een keer bij een boom met mijn handen open naar boven en onverwachts dwarrelde er een witte veer in mijn hand. Precies in het midden van mijn hand. Ik voelde dat het een teken was. Daarna was ik in gesprek met iemand en die zei: het komt van een vorig leven. Daarom herken je het sjamanisme in bepaalde situaties, zonder dat je kunt weten wat het is. Dat zit dieper, dan in je huidige leven. Ik weet niet of het uit een vorig leven komt. Maar ik begreep wel het teken van de veren, intuïtief.

Ik dacht altijd: zo ben ik niet opgevoed. Dit is niet wat mensen van mij verwachten. Ik was bang wat anderen ervan zouden zeggen en denken. Bang dat ze een oordeel zouden hebben. Dat waren natuurlijk mijn eigen beperkingen en belemmeringen. Achteraf heb ik dit alles in mijn leven nodig gehad, om dit nu zo te kunnen doen en te kunnen voelen.

Hoe werkt sjamanisme?

Sjamanisme is de oudste en krachtigste spirituele levenswijze en helingsmethode die de mensheid kent. In het sjamanisme is de natuur heel belangrijk. Essentieel, voor het helen van lichaam en geest. De natuur is altijd in balans. De natuur vormt één grote cirkel. Dat zie je ook door de seizoenen heen.

Alles staat in verbinding. Sjamanistische helers kun je zien als een soort bemiddelaars tussen het aardse en het spirituele. Met bepaalde technieken en rituelen kun je je balans herstellen.

Het werk wat ik doe, doe ik op basis van sjamanistische aspecten.

Mensen mogen beseffen dat ze alle antwoorden al in zich hebben maar soms de verbinding met de antwoorden kwijt zijn. Ik functioneer dan even als gids of begeleider om hun antwoorden weer terug te vinden. Of dat nu als wandelcoach is, of in een sjamanistische sessie. Intuïtief voel ik wat het beste bij diegene past.

Waarom wordt er in het sjamanisme veel gewerkt met drums en klanken?

We bestaan allemaal uit energie. Als we bijvoorbeeld deze tafel in stukjes snijden, en terugbrengen naar het aller, allerkleinste gedeelte. Zo klein dat het niet eens meer met het blote oog zichtbaar is.

Wat er dan uiteindelijk overblijft is energie. Een trilling. Zo bestaan jij en ik ook uit energie. Als mens heb je een eigen energieniveau, een energiefrequentie.

Heb jij een lage energiefrequentie, betekent dat meestal dat je niet fijn in je lichaam zit. En je je niet goed voelt. Als je een hoge frequentie hebt, voel je je vitaal, fijn en gelukkig.

Angst is heel slecht voor je energiefrequentie. Dat zie je nu bijvoorbeeld veel gebeuren in deze periode. Door je te concentreren op angst, gaan mensen zich fysiek en mentaal slechter voelen. Hun energiefrequentie gaat omlaag en dat heeft invloed op lichaam en geest.

Deze trillingen, deze energiefrequentie kun je beïnvloeden. Dat is wat ik in de behandelingen doe met bijvoorbeeld een drum of met een gong. Deze apparaten zorgen voor een hogere trilling. Je lichaam reageert daarop. Daarom voel je je vaak zoveel beter na een klankhealing.

Er zijn ook andere manieren die ervoor kunnen zorgen dat je trilling omhoog gaat. Denk daarbij aan: ademhalingssessies, meditaties en dankbaarheidsrituelen.

Zo ook de natuur. Veel mensen vinden het fijn om naar de natuur te kijken., dat komt omdat de natuur vol zit met patronen. Als je bijvoorbeeld naar sterrenmos kijkt, zie je een patroon van allemaal sterretjes.

Als je daar naar kijkt, heeft dat een heel rustgevend effect, en verhoogt het je energiefrequentie. In een bos zijn veel herhalende patronen, daarom kan een boswandeling ook zoveel rust geven.

En een belangrijk onderdeel in sjamanisme zijn ook de vier elementen?

De elementen lucht, water, vuur, aarde, al deze aspecten hebben een functie in de wereld. In de natuur en in het leven. Als alle elementen in balans zijn, leven we in harmonie. Letterlijk en figuurlijk.

We hebben lucht nodig om te ademen. Soms kan een stress situatie ons meer naar lucht doen verlangen.

Vuur hebben we nodig voor warmte. Maar we hebben het ook nodig, om vuur te voelen in ons zelf. Stel je raakt het vuur in jezelf kwijt. Als je nergens vuur voor voelt. Geen passie voelt. Wat hebben we dan nog om voor te leven?

Het element water. Water is beweging. Water zorgt voor vooruitgang.

Aarde, houdt onze benen letterlijk en figuurlijk op de grond.

Elk element is even belangrijk voor de mens, voor de natuur, voor de wereld.

Op je site geef je aan: coaching en healing voor sterke mensen. Waarom juist sterke mensen?

Als sterk mens ga je altijd maar door. Blijf je maar door ploeteren en vind je dat je alles alleen op moet lossen. Dan is het moedig om toe te geven dat je even hulp nodig hebt. Dat durft niet iedereen. Daar moet je sterk voor zijn. Zoals ik voorheen al aangaf: mensen hebben alle antwoorden al in zichzelf. Soms zijn ze de verbinding even kwijt en functioneer ik als gids om hun antwoorden weer terug te vinden. Ook een sterk persoon die alles aankan, heeft soms hulp nodig. Dat is heel menselijk!

Het mooie is: als jij weer goed in je vel zit, dan stroomt alles weer.

En als het met jezelf goed gaat, heeft dat een positieve invloed op je omgeving.

Dat ontvang je dan ook weer terug.

En dan is de cirkel weer rond. Net zoals in de natuur.

—————–

Wil je graag een sjamanistische behandeling van Monique neem dan contact op:

moniquemartens.nl

Hommelhei 22 Best

Telefoon: 06-22559178

Aanbod overzicht:

Programma Water- Vind weer innerlijke rust

Programma Aarde- Wandelcoachtraject

Programma Vuur- Drie daagse retraite

Programma De vier elementen- Zes maanden coaching traject

Individuele wandelsessies en sjamanistische behandelingen

RETRAITE PROGRAMMA VUUR

3-daagse retraite waarin je kort en krachtig weer even helemaal terugkomt bij jezelf!

Wanneer: er zijn 3 data:

  • 14-16 maart 2022
  • 11-13 april 2022
  • 9- 11 mei 2022

Waar: op een supermooie locatie midden in de bossen ergens in Noord-Brabant

Meer informatie en aanmelden: moniquemartens.nl/programma-vuur/

PROGRAMMA WATER – VIND WEER INNERLIJKE RUST

Weekprogramma op basis van eenvoudige sjamanistische principes en korte wandelingen!

Wanneer: 14 en 18 februari 2022

Waar: online/live te volgen vanuit je eigen huis of werkplek (tijdsbesteding ca. 1 à 1,5 uur per dag)

Meer informatie en aanmelden: moniquemartens.nl/programma-water/

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *