Ervaringsverhalen

Ademwerk & trauma release BRTT therapie

Soms weten we niet wat in ons onderbewuste diep verstopt zit.

We zitten gezellig met een paar vrienden aan de grote eettafel met een voldaan gevoel van het heerlijke eten, filosoferend over het leven. Heerlijk vind ik dat, dit soort gesprekken. Ineens komt de vraag: “welk cijfer zou jij je leven geven?”. Ik denk even na. “Een acht” zeg ik, want zo voelt het. Hoewel ik in gedachte ook een beetje naar een zeven neig. Bij de anderen hoor ik een negen, een zes, een negen-en-een-half en iedereen legt uit waarom ze voor dat cijfer hebben gekozen.

Als ik later thuis ben, denk ik er nog even over na. Waarom voel ik geen negen? Of zelfs een tien! Ik doe het werk wat ik leuk vind. Ik ben gezond. Ik heb mijn ouders. Er is niets wat ik mis. Ik had al eens gelezen over trauma’s die worden opgeslagen in je lichaam. Nu vind ik zelf dat ik geen grote trauma’s heb meegemaakt, maar ik heb wel verdriet gekend. Plus wat voor de één geen enkel trauma is, kan voor de ander een groot trauma zijn. Ieder mens reageert verschillend.

Ik besluit een afspraak te maken met Maud en Lauranne. Ze zijn gespecialiseerd in lichaamswerk. BRTT therapie staat voor Body Remembers Trauma Therapy. Ik wil graag weten of er iets in mijn lichaam is opgeslagen, waar ik me totaal niet bewust van ben.

Als ik aankom, word ik liefdevol ontvangen en ik voel me meteen gerustgesteld door deze spontane, enthousiaste, goedlachse dames. De praktijk is een fijne ruimte, rieten lampjes, mooie wanddecoratie, rondingen van zeegras en rotan. Een gezellige bank. Alles in beige en zandkleur. Hip zoals de laatste meubeltrends. We gaan zitten met een kop thee en Maud legt uit dat elke behandeling anders is, dat ook Lauranne en zij niet weten wat eruit gaat komen.

Ze legt uit dat de psoas-spier, de spier van de ziel is. Door middel van diverse technieken gaan ze de spier triggeren waardoor je in je onderbewuste kunt gaan helen. Maud: “Deze techniek heeft een krachtige werking om door de vele lagen van lichaamspantsering heen te breken en zo mentale, emotionele en fysiologische spanning los te laten uit je lichaam, geest en zenuwstelsel.

Dit is één van de veiligste en meest directe manieren om ons lichaam, geest, emoties en spiritualiteit te verkennen. Een natuurlijk proces van schudden, trillenen bewegen wat jouw lichaam moeiteloos herkent en al vaker heeft gebruikt om te ontladen. Het lichaam doet dit om jou te beschermen voor invloeden van buitenaf, maar het is een mechanisme waar jij je waarschijnlijk niet (meer) bewust van bent. Iedereen slaat namelijk onverwerkte emoties op in het lichaam vanuit gebeurtenissen uit het leven. Zelfs als je denkt dat je alles altijd goed hebt verwerkt, dan weet het onderbewuste het zich nog wel te herinneren.”

Ze vraagt me te gaan liggen op mijn buik en beiden beginnen ze mijn rug te masseren. Het is een bindweefsel massage, legt Maud uit. Ik ben nog nooit door vier handen gemasseerd en alleen al deze ervaring maakt me sprakeloos en helemaal ontspannen. Wat voelt het bijzonder om door twee vrouwen te worden gemasseerd. Ik voel dat ze het beste met me voor hebben. Ik voel dat ze mij vooruit willen helpen. Ik voel vertrouwen. Ik voel dat ik hier helemaal mag zijn zoals ik ben.

“Nu gaan we het aan het werk” zegt Maud. “Ga maar staan, want het blijft niet zo ontspannen. Het is hard werken vanaf nu’’ zegt ze lachend. Lauranne geeft aan hoe ik moet ademen. Inademen en heel langzaam uitademen. Ze vragen me voorover te buigen. Mijn hoofd naar beneden te laten hangen. Ze laten mij verschillende oefeningen doen, die lijken op yoga oefeningen. Soms voel ik de trillingen in mijn spieren. Dan ben je aan het loslaten, legt Lauranne uit. Dan vraagt Lauranne mij een hele snelle ademhaling te doen. De behandeling bestaat uit lichaamsoefeningen en verschillen- de ademhalingen.

Als ik weer mag gaan liggen op het matje, voel ik mij okay. Lauranne gaat achter mij zitten en legt haar handen op de twee botjes bij mijn hals. Ze doet daar een bepaalde techniek. Later legt ze uit dat deze plek ervoor zorgt dat je je veilig voelt. Maud zit iets verder op en is bezig bij mijn buik.

Ineens voel ik een grote woede opkomen. Een boosheid vanuit het diepste van mijn ziel. “Laat maar komen”, zegt Maud vriendelijk.. “Laat het er maar uit komen” Het lijkt alsof ze voelt en weet welke emoties er bij mij naar boven komen. Ik voel me zo boos!! Zo boos. Boos op alle exen in mijn leven, op alle minnaars, op iedereen die mij pijn heeft gedaan. Boos op mezelf! Vooral boos op mijzelf. Boos dat ik het heb toegestaan. Ik ben verdorie een krachtige vrouw! Ik ben boos!! Ik ben woedend! “Maak je handen tot vuisten” zegt Lauranne achter me. “Doe maar wat voor jou goed voelt” Met mijn vuisten sla ik nu wild op de vloer. Boos. Boos. Boos. Boos. Ik voel me zo boos dat ik het wel kan uitgillen.

“Schreeuw! ”zegt Maud, weer lijkt het alsof ze aanvoelt waar ik doorheen ga. Maar schreeuwen durf ik niet. Ik bedenk me ineens wat zij wel niet zullen denken. Ik ben eigenlijk altijd heel rustig. Ik word niet snel boos. Het werd vroeger ook niet aangemoedigd om je boosheid te uiten. Ik was altijd lief en dat werd zeer gewaardeerd. Het bijzondere is, dat Maud intuïtief en door haar hooggevoeligheid dingen aanvoelt. Ook nu weer. Zonder dat ik iets heb gezegd, zegt ze uit zichzelf: “Alles wat hier gebeurt, blijft tussen deze vier muren. Je hoeft je niet te schamen. Je bent hier voor jezelf. Uit jezelf. Gooi eruit wat eruit moet. Vertrouw je lichaam. Alles wat zich opgeslagen heeft in jouw lichaam, mag er nu uit.”

Ik begin te bewegen. Mijn buik, mijn heupen, gaan op en neer. Daarna trilt en schokt mijn hele lichaam. De bewegingen worden groter en groter. Nog steeds sla ik met mijn vuisten op de vloer. Een ieniemienie klein gilletje komt eruit en ik schrik er zelf van. Maud onderneemt meteen actie en begint te schreeu- wen. Dan hoor ik Lauranne achter mij ook schreeuwen. Het voelt alsof ik dat nu ook mag en ik schreeuw met ze mee. Eindelijk schreeuw ik het allemaal uit. AAAAAAHHHHHHHHHHHHHH!

Ik blijf schreeuwen tot mijn keel er pijn van doet. AAHHHHHHHH. Totdat voor mijn gevoel alles eruit is. Ik slaak een grote zucht. Mijn lichaam ligt nu stil op de vloer. Maud pakt een dekentje en stopt me in. Ze geeft me een rozenkwarts om vast te houden. Ik voel me opgelucht en ik voel me bevrijd. Ik voel dat er iets weg is uit mijn lichaam. Ik voel me lichter.

Ik begin te glimlachen, wat een ervaring. Geen wonder dat ik mijn leven geen tien kon geven, want van binnen was ik erg boos op mijzelf. Boos dat ik over mij heen heb laten lopen. Boos dat ik mij niet heb geuit, als ik het ergens niet mee eens was. Boos dat ik niet voor mezelf ben opgekomen. Ik kan mijn ex niet eens de schuld geven, ik heb het zelf toegestaan.

Lauranne en Maud kijken me beiden liefdevol aan, als ik mijn ogen open. “Begrijp je nu dat het moeilijk is om uit te leggen wat er precies bij een behandeling gebeurt?, zegt Maud. Elke behandeling is anders. Wij weten van te voren ook niet wat er gaat gebeuren. Het is jijzelf, je innerlijke ik, die bepaalt wat er losgelaten mag worden.” Iedere leeftijd heeft andere beschadigingen met zich meegebracht. Het overlijden van een dierbare, gepest worden op school, je ontslag terwijl je dit niet zag aankomen, een scheiding, ziekte, aanrijding, operatie. Noem het allemaal maar op.

Door bepaalde gebeurtenissen ga je een ander gedrag ontwikkelen om te overleven. Om de pijn te onderdrukken. Om de gebeurtenis te vergeten. Maar het zit allemaal nog opgeslagen in je onderbewuste. En dat weet jouw zenuwstelsel zich nog goed te herinneren. Al de bijbehorende emoties worden opgeslagen in je lichaam. En dat kan op diverse manieren tot uiting komen bijvoorbeeld door lichamelijke klachten, moe zijn, je niet helemaal gelukkig voelen, slapeloosheid, hartkloppingen. Met deze ademhaling & trauma release BRTT behandeling kun je de emoties die onbewust zijn opgeslagen loslaten.”

Dankbaar kijk ik ze beiden aan. Blij dat de boosheid op mezelf, uit mijn lichaam is. We nemen afscheid met een grote omhelzing. En ik hoop dat Maud en Lauranne nog veel meer mensen mogen helpen om de trauma’s, die we onbewust opslaan, los te laten. Als ik naar huis rijd, voelt mijn leven een 10. Ik voel me gelukkig.

Tekst: Fleur de Hondt

Wil je na het lezen van dit verhaal ook weten of er nog iets is opgeslagen in je onderbewuste? Heb je klachten fysiek of emotioneel?

Maak dan een afspraak. De praktijk van beide therapeuten is gevestigd in de Generaal de Boskazerne in Velp (Grave).

Lauranne Wetzels

Holistisch hulpverlener, coach en therapeute lichaamswerk, ademwerk, BRTT, energetisch werk, seksualiteit, begeleidster klank- en helende cacaoreis met plantenextracten, meditatie, verbindingscirkels voor groepen, trainer, (tantrische) massage.

maashorstpraktijk.nl

Insta: Lauranne Wetzels

06-54950367

Maud Vrenssen

Spiritueel therapeut, Healer, Ademwerk & traumarelease therapeut, Inner Bliss ceremonies. Zielscoach.

Website: itsall-aboutbymaud.nl

06-19863496

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *