Spirit

Luisterkind – Methode

Kinderen laten via hun gedrag, lichaam of emoties zien, wat er aan de hand is. Als ouder weet je vaak niet precies wat. Je kind is te jong of kan simpelweg niet benoemen waar het aan schort. Zie jij dat jouw kind worstelt en weet je zelf niet goed hoe je dit moet oplossen? Dan is Laura Grüntjes er voor jou, om te helpen.

Interview met Laura Grüntjes

Je hebt Pedagogiek gestudeerd. Waarom heb je daarna voor de Luisterkind methode gekozen?

In de opleiding Pedagogiek leerde ik veel over de ontwikkeling van kinderen. Het gedrag van kinderen vond ik altijd al interessant. Ik kwam erachter dat analyseren en observeren, twee van mijn sterke kanten waren als pedagoog. Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika ontdekte ik daarna dat ‘aanvoelen’ een sterke eigenschap van mij was, door mijn hooggevoeligheid. Daar wilde ik meer mee gaan doen.

Een oud-collega gaf mij in die tijd een visitekaartje en zei: “Laura, dit is echt iets voor jou”. Dat kaartje heb ik altijd bewaard in mijn portemonnee. Het kaartje was van de opleiding Luisterkind. Twee jaar geleden vond ik dat kaartje terug. Precies op het juiste moment.

Met de Luisterkind-methode kon ik mijn gave van ‘aanvoelen’, meer en meer ontwikkelen. Dat ik graag een eigen onderneming wilde beginnen, wist ik al na mijn studie. De naam voor de praktijk wist ik toen ook al. Met Luisterkind kon ik mijn droom waarmaken. Zo ontstond mijn eigen onderneming: Verbloemde Kracht.

Hoe werkt de Luisterkind-methode?

Bij een aanvraag vult de persoon eerst een formulier in met vragen. Door middel van een foto en de geboortedatum maak ik contact met haar of zijn energie. Ik stem me af op de persoon. Wat er dan ontstaat is geweldig.

Het mooie in een afstemming is: dat de ander aan het woord is en de richting bepaalt. Daardoor komen er bijzondere dingen naar boven. Antwoorden vanuit het onderbewuste, waar je soms zelf nooit aan had gedacht. Aanknopingspunten om verder te gaan. Vaak voel ik dat de persoon waarmee ik contact maak, een stuk lichter wordt. Er ontstaat nieuwe kracht. Een nieuwe ingang waar iemand mee aan de slag kan. Een kind wat bijvoorbeeld niet wil eten, gaat opeens weer eten. Of verdriet van iemand wat ver weggestopt is, mag er ineens zijn. Prachtig hoe dat gaat.

Veel werkervaring heb je opgedaan in de kinderopvang, je werk als pedagogisch gezinsbegeleider en door te werken met verstandelijk gehandicapten met autisme en gedragsproblemen. Is de Luisterkind methode voor iedereen?

Ik kan het inderdaad bij iedereen toepassen. Hoe jong of oud iemand ook is. Alles is energie. Dat is het mooie aan de methode. Zo geef je iemand die niet kan praten toch een stem. Bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten die het moeilijk vinden om zich te uiten. Iemand die ernstig ziek is of kinderen die nog niet kunnen praten. Je kan ook denken aan overleden dierbaren waar ik contact mee kan maken, maar ook ongeboren kinderen in de buik van hun moeder. Zo leren ouders hun kind al kennen nog voordat het geboren is. De baby kan zijn of haar angsten of wensen al doorgeven, zodat ouders zich daar op kunnen voorbereiden. Hoe mooi is dat?

Erg bijzonder dat je met de Luisterkind methode dus ook kunt afstemmen op een baby.

Dat klopt. Met een baby heb ik vaak het puurste contact wat er bestaat. Een baby is nog zo klein dat het weinig tot geen levenservaring heeft en openstaat voor alles. Ik heb al een aantal keren mogen ervaren hoe mooi het is om aanstaande ouders kennis te laten maken met hun baby. Vaak is het zo dat moeders die het kindje dragen, hun kindje al voelen.

Voor een vader kan dat anders zijn. Door gedurende vier weken een geboortebegeleiding en afstemming te doen op de moeder en de baby, leert de vader de kleine ook al kennen en bouwen ze een betere band op. Tevens is het voor moeders ook vier keer een ontspannen contactmoment met de baby. Als de baby geboren is, ontstaan er vaak vragen over het slapen, eten of onrust bijvoorbeeld. Door een afstemming te doen op jouw baby krijg je misschien nieuwe handvatten. Soms is het voor iemand die voor de eerste keer vader of moeder wordt, even zoeken wat het beste werkt bij jouw kind. Dan is het fijn dat jouw kind zelf kan vertellen wat het nodig heeft.

Bij welke problemen zou jij allemaal kunnen helpen?

Dat is stiekem wel een moeilijke vraag. Eigenlijk bij alles. Ik krijg veel vragen over slaapproblemen bij kinderen. Kinderen die niet alleen willen slapen of bang zijn voor het donker. Maar ook vragen over een bepaald gedrag. Kinderen die stil of teruggetrokken zijn bijvoorbeeld of juist uitbundig en met woedeaanvallen. Ik stem af op hun energie en ontvang antwoorden. Volwassenen help ik ook, bijvoorbeeld mensen die niet lekker in hun vel zitten of zich down voelen. Mensen die vastlopen in hun leven en bepaalde levensvragen hebben. Het is zo verschillend allemaal. Dat maakt het voor mij ook zo leuk. Het is een feestje om iemand ook maar een klein stukje verder te kunnen helpen.

Je werkt op afstand of kom je bij mensen thuis?

Nou, eigenlijk beide. Als ik via de Luisterkind-methode werk, dan kan alles op afstand en lopen aanvragen via de mail. Soms vragen mensen of ik bij hun thuis kom, vooral ouderen hebben daar erg behoefte aan. Ik noem mezelf daarom dan ook intuïtief coach. Ik kijk wat diegene nodig heeft. Soms is alleen luisteren op afstand genoeg en soms moet ik juist fysiek aanwezig zijn. Een wandeling maken en samen kletsen. Soms doe ik ook bepaalde oefeningen waardoor ik net iets dieper kan graven naar het probleem. Een ontspanningsoefening bijvoorbeeld of een begeleidende meditatie bij iemand thuis.

Ook werk ik als gezinsbegeleider om ouders te ondersteunen in de thuissituatie, een aantal uurtjes in de week. Ik ben heel breed inzetbaar en dat maakt mijn werk zo leuk. Daarnaast werk ik ook een aantal uren in de kinderopvang. Het is bijzonder om aan te voelen wat een kind nodig heeft. Als het kind een fijne dag heeft gehad, dan heb ik dat ook.

Kinderen en volwassenen in hun kracht zetten, is dat jouw missie?

Verbloemde Kracht, ja dat klopt wel. Ik vind het prachtig als ik mensen dat vuur, die energie weer terug kan geven. Dat ze daarna weer zelf weer vooruit kunnen. In het geval van kinderen krijgen ouders vaak specifieke tips waar ze mee aan de slag kunnen. Mijn missie is om ieder zijn eigen kracht (weer) te laten voelen. Ik hoor vaak van anderen dat ik straal als ik hierover praat. Ik geniet ervan om anderen te helpen. Al voelen ze zich maar een klein beetje beter. Dat maakt mijn dag!

Wil je graag een afspraak maken met Laura, neem dan contact op:

Laura Gruntjes

Vind de kracht in jezelf | Verbloemde Kracht

Tel: 06 41621203

Cuijk

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *