Mind

Trees den Brok Relatie&gezinstherapeut

Interview met Trees den Brok:

“ Ik help mensen graag met hun vragen, moeilijkheden of problemen die zich voordoen binnen een relatie of gezin (het systeem). Dit kunnen problemen zijn op sociaal-emotioneel vlak, psychische of persoonlijke en relationele problemen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld problemen op het werk, een ingrijpende verandering in je leven of familiekwesties die maar voort blijven slepen.”

Inzicht

“Ik denk dat iedereen in staat is om een oplossing te vinden voor zijn eigen problemen. Ik, als therapeut, kan behulpzaam zijn om samen die oplossing te vinden.

Wat goed functioneert, moet je ook zo durven te laten. Ik denk dat ik een luisterend oor kan zijn en inzicht kan geven in hoe om te gaan met problemen.”

Daarnaast heb ik veel ervaring op het gebied van communicatievaardigheden. Ik ben al sinds 2012 trainer bij het landelijke bureau de Mat, waar ik de communicatievaardigheidstraining “de Mat” verzorg voor mantelzorgers van mensen met psychiatrische problemen. Daarnaast train ik professionals in de hulpverlening.”

Visie

“Ik geloof in de eigen kracht van ieder mens. Iedereen is in staat om de eigen problemen aan te pakken.”

“Wat ik doe, doe ik met volle passie. Ik werk niet, ik help.”

Lockdown

“De lockdown zorgt ervoor dat mensen dicht op elkaar leven onder andere doordat kinderen thuis onderwijs krijgen. Dit kan zowel binnen een gezin als een relatie spanningen geven, omdat mensen samen thuis werken en nergens naar toe kunnen.

Ieders wereld wordt veel kleiner en dit kan beklemmend voelen. Mensen leven gedwongen op elkaar, zonder afleiding te kunnen vinden in feesten of activiteiten. Dit begint weleens te schuren binnen een gezin of relatie.”

Relatietherapie

“Relatietherapie kan behulpzaam zijn wanneer de onderlinge communicatie in een relatie niet prettig verloopt. Daarnaast kan het helend werken wanneer een derde een rol speelt of heeft gespeeld binnen de relatie.”

“Er kunnen ook allerlei relatieproblemen ontstaan na heftige gebeurtenissen binnen een gezin, bijvoorbeeld het overlijden of ziekte van een dierbaar iemand of het verliezen van een baan. Ook het hebben van een kind met een hoge zorgbehoefte kan een wissel op de relatie leggen.”

Gedrag

“Als relatietherapeut denk je er niet aan om het individu te veranderen, maar geloof je meer in communicatiepatronen beïnvloeden. Vaak komen mensen terecht in een negatieve spiraal, die uiteindelijk een vicieuze cirkel wordt. Samen ga je kijken hoe je die vicieuze cirkel kan doorbreken. Ik deel de mening dat mensen hun gevoelens of gedrag kunnen veranderen of beïnvloeden als ze inzicht krijgen in hun communicatiepatronen. “

Individuele therapie

“Systeemtherapie kan ook individueel gegeven worden als iemand zelf iets wil veranderen of wil leren omgaan met moeilijk gedrag van een ander.

Kortom: wil je iets veranderen in jouw situatie? Dan kan individuele therapie je helpen. Bijvoorbeeld als je:

  • mantelzorger bent van een familielid met psychiatrische stoornis of ernstig lichamelijke ziekte;
  • draagkracht verliest en verhoging van draaglast ervaart;
  • lichamelijke klachten hebt die verband houden met stress of spanningen;
  • rouw of verlies verwerkt;
  • (beter) om wilt gaan met gevoelens van angst, eenzaamheid of ongeluk
  • (beter) om wilt gaan met een vechtscheiding;
  • te maken hebt met justitie binnen je familie.

Het kan ook zo zijn dat jouw partner of andere betrokkenen geen therapie willen, maar jij wel, dan kun je ook bij mij terecht.”

Zorgverzekeraar

“Omdat ik graag laagdrempelig wil werken en toegankelijk wil zijn voor een grote groep mensen, ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging NVPA, NVRG en RBCZ. Wanneer je aanvullend verzekerd bent worden therapiekosten door jouw zorgverzekeraar mogelijk (gedeeltelijk) vergoed.”

Werkervaring

“Ik ben sinds 1983 werkzaam binnen de volwassenen- en jeugdzorg (Geestelijke Gezondheidszorg/ GGZ) en het werkveld van justitie en TBS (Ter Beschikking Stelling).

Vanaf 2006 ben ik systeemtherapeut en ben ik werkzaam als gezins- en relatietherapeut.

Sinds 2018 ben ik supervisor systeemtherapie. Hiermee ben ik bevoegd om andere therapeuten op te leiden tot relatie- en gezinstherapeut. Sinds 2019 geef ik supervisie aan hulpverleners die werkzaam zijn binnen een instelling voor begeleid wonen.

Ik geloof erin dat systeemtherapie een goed hulpmiddel is om mensen verder te helpen met hun problemen zonder dat je ze afhankelijk maakt van jou als hulpverlener. Het is een therapievorm die zoveel mogelijk waardevrij is en geen oordelen velt.

Naast het theoretische gedeelte is het ook vooral oefenen in de praktijk. Dit oefenen in de praktijk doe je samen met een supervisor. Toen ik 57 werd en een vriend mij feliciteerde, vroeg hij aan mij of ik er weleens over nagedacht had hoe ik mijn kennis wilde gaan overdragen. Ik vond dit een heel interessante vraag, die me tot nadenken zette. Om die reden ben ik de opleiding tot supervisor gaan volgen en inmiddels heb ik deze afgerond en ben ik werkzaam als supervisor.”

Wil je na het lezen van het interview een afspraak maken met Trees den Brok? Neem dan contact met haar op:

Systeemtherapie Relatief

Spinding 13

5431 SN Cuijk

Tel 06 83051637

www.gezinstherapeutrelatief.nl

Deel dit op social media 🙏

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *